Engelse thee dankt zijn naam aan het feit dat deze thee door veel Engelsen wordt gedronken tijdens de afternoon tea rond de klok van vijf. Sinds decennia een traditie in Engeland. Engelse thee wordt echter niet in Engeland geteeld of geproduceerd. Het is vaak een melange, een mix van Assam, Kenya en Ceylon.
Het is een melange van zwarte theesoorten zoals Assam, Ceylon en Kenya en heeft een sterke, bittere en ronde smaak. In Engeland wordt dit soort thee vaak met een wolkje melk gedronken om de bitterheid wat tegen te gaan.
Volgens diverse legendes is thee drinken 5.000 jaar geleden in het oude China ontstaan. Eén van de bekendste verhalen is van de vroege keizer Shen Nung, 2737 voor Christus. Shen Nung was een bekwaam leider, een geleerde en kruidkundige.
Britse thee wordt gemaakt van zwarte theeblaadjes, dus houd dit in gedachten wanneer je thee koopt. Earl Grey is een beproefd recept, maar veel Engelse mensen drinken ook gewone 'zwarte thee', 'breakfast tea' of 'Ceylon thee'. Enkele bekende Britse merken zijn PG Tips, Tetley's en Yorkshire Tea.
De Britse Oost-Indische Compagnie heeft de monopolie op de thee in het Verenigd Koninkrijk, wat ze makkelijk uit het Britse India kunnen halen. Omdat ze er goed mee kunnen verdienen wordt het flink gepromoot. Ze verkopen het als typisch Brits. Hierdoor wordt het drankje steeds populairder en goedkoper.
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
Elke thee met toegevoegde bergamot kan Earl Grey thee genoemd worden. Hoewel het vroeger altijd een zwarte thee was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Earl Grey heeft een zachte smaak met een citrus aroma. English Breakfast thee daarentegen, is een robuuste zwarte thee zonder toegevoegde aroma's.
Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee. Dit wordt gemengd met olie uit de bergamotplant waardoor het een citrus-achtige ondertoon heeft. Deze 'smaak' is vernoemd naar Charles Grey, hij was een Britse premier aan het begin van de negentiende eeuw.
Is Earl Grey gezond? Ja, Earl Grey thee is een zwarte thee en bevat antioxidanten. Het drinken van deze thee zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
China staat vooral bekend om de geweldige kwaliteit Oolong en groene thee, maar in Yunnan wordt ook een hele hoge kwaliteit zwarte thee geproduceerd. Inmiddels is China uitgegroeid tot werelds grootste theeproducent, waar bovendien de grootste variatie aan thee wordt geproduceerd.
Speciaalzaakjes, boutiques en bijvoorbeeld toko's kunnen allemaal een prima thee assortiment bieden. Vraag ook vooral wat de medewerkers aanraden, als je in een winkel bent.
China is verreweg de grootste verbruiker van thee, met 725,7 miljard kilo per jaar voeren zij de lijst aan. Als je per persoon kijkt, liggen de zaken heel anders. De grootste theedrinkers bevinden zich in Ierland en – het was te verwachten- Engeland.
De thee is genoemd naar graaf (earl) Charles Grey (1764–1845), een Brits staatsman en premier. Het verhaal gaat dat de thee hem als cadeau werd aangeboden toen tijdens een handelsmissie naar Azië een van zijn medewerkers de zoon van een mandarijn van de verdrinkingsdood zou hebben gered.
Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten.
Graaf Charles Grey
Tijdens zijn diplomatieke carrière kreeg Charles thee gemengd met bergamotolie cadeau. Hij vond de thee zo lekker dat hij Britse theemakers vroeg de smaak na te maken. Het resultaat was de allereerste Earl Grey thee.
Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken.
Engelse thee wordt gemaakt van zwarte theeblaadjes. De meest voor de hand liggende Engelse thee smaken zijn Earl Grey, Ceylon Thee, breakfast tea en zwarte thee.
Groene thee en zwarte thee, zoals Earl Grey en de Ceylon thee, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze stoffen beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen en vrije radicalen die je ziek maken.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Het AD-testpanel boog zich over diverse Earl Grey theeën die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. De biologische thee van Clipper kreeg van het panel het hoogste cijfer: een 7,8. Vooral het duidelijke citrusaroma en de wat bloemige smaak van Clipper vallen in de smaak.
Dat beweren Duitse onderzoekers. Thee is op water na de meest gedronken drank in de wereld en bevat stoffen die hartaandoeningen helpen voorkomen. De Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat bepaalde eiwitten in melk de nuttige werking van deze stoffen opheffen. Daardoor verliest de thee zijn gezonde karakter.
Het gebaar van de geheven pink is een karikatuur van verfijndheid en waarschijnlijk afkomstig uit het volkstoneel, waar de zaken graag vet worden aangezet. Een acteur die met opgestoken pink thee drinkt doet dit uitsluitend om de omgangsvormen van de hogere kringen belachelijk te maken.
Thee kan op die manier ook net wat lekkerder zijn voor kinderen. Sommige mensen zien melk ook als gezondere variant van suiker in de thee, om zo toch een een ander smaakje aan de sterke thee te geven. Hoewel misschien beter dan suiker, is melk dus toch niet echt goed in de thee.