Oftewel: zodra je doorslaat in de kernkwaliteit autonoom ontstaat er eigenwijsheid of eigengereidheid. Op dat moment verlies je teveel het contact met de omgeving, ga je teveel jouw eigen weg, luister je te weinig naar feedback van andere mensen en stel je je te weinig open voor de omgeving.
Over het algemeen wordt eigenwijsheid gezien als een valkuil, ook wel een slechte eigenschap. We zeggen het vaak over iemand die maar niet wil luisteren. Eigenwijsheid kan ook een kracht zijn, doordat jij je eigen keuzes maakt en hiermee je eigen weg durft te bewandelen.
De definitie van eigenwijs is: “met de gewoonte nooit raad van anderen aan te nemen.” Vaak bedoelen we met de term 'betweter', 'eigengereid', 'eigenzinnig', 'koppig', 'ongehoorzaam' of 'hardleers'.
Je bent koppig wanneer je lang vasthoudt aan jouw eigen mening en inzichten. Verwante aanduidingen zijn: onbuigzaam of onverzettelijk. stijfkoppig.
Veel mensen verwarren koppig met eigenwijs, maar dat is helemaal niet hetzelfde! Een eigenwijs persoon doet wat hij wilt zonder waarde te hechten aan de mening van anderen, terwijl een koppig mens wel waarde hecht aan die mening maar zijn mening toch daarboven stelt.
Eigenwijs zijn is een goede eigenschap mits goed toegepast
Eigenwijs zijn heeft een negatieve klank, maar eigenwijs zijn heeft ook een positieve klank en dat wordt vaak vergeten. Je hoeft niet te doen wat iedereen doet. Wat iedereen doet hoeft niet het goede te zijn.
Eigenwijs. Eigenwijze mensen weten goed wat ze wél en niet willen. Ze zijn 'to the point', volhardend en doen graag wat ze zelf willen. Ze nemen niet zo snel raad van anderen aan, zijn vastberaden en beschikken over doorzettingsvermogen.
Eigenwijsheid is ineffectief
Zonder dat het uitgesproken wordt, zullen anderen snel de houding aannemen van: 'laat 'm maar lekker praten, ik doe het op mijn manier'. Bovendien kan het gebeuren dat je cruciale zaken mist in jouw oordeelvorming omdat je te weinig luistert naar wat anderen jou vertellen.
Eigenwijs zijn, driftbuien en nee-zeggen, het is zijn manier om duidelijk te maken dat hij een eigen persoon is, met een eigen wil. Voor jou niet nieuw, maar voor hem wél. Hij beseft tijdens de peuterpuberteit maar al te goed dat hij een eigen mening heeft, zelf beslissingen kan nemen en dingen kan gaan ondernemen.
Hoe herken je een negatief persoon? Het zijn mensen die veel klagen, die overal het slechte van inzien en zonder moeite alle levensvreugde uit je zuigen: energie-vampieren. Als het even kan vermijd je ze in je privé-leven, helaas heb je daar op je werk veelal geen invloed op.
bijv. naamw. 1) Aanmatigend 2) Dwars 3) Eigendunkelijk 4) Eigenwijs 5) Eigenzinnig 6) Lastig, eigenwijs 7) Niet meegaand 8) Niet plooibaar 9) Niet toegeeflijk 10) Ongezeggelijk 11) On...
halsstarrig bijv. naamw. Afbreekpatroon: hals·star·rig Verbuigingen: halsstarriger Verbuigingen: halsstarrigst koppig en onredelijk vasthoudend aan een standpunt Voorbeelden: 'Hij verwijt het bestuur een halsstarrige opstelling.
eigenwijs = eigenwijs bijv. naamw. Uitspraak: [ɛixə(n)ˈwɛis] 1) met de gewoonte nooit raad van anderen aan te nemen Voorbeeld: `Je denkt het altijd beter te weten, doe toch niet zo eigenwijs.
Een sterke persoonlijkheid, een stevig karakter, mentaal sterk, een veerkrachtige leider. Er zijn heel wat manieren om iemand met een sterk karakter aan te duiden. Mensen met een sterk karakter zijn persoonlijkheden die positief opvallen in hun doen en laten. Het zijn mensen bij wie je graag in de buurt bent.
Wat is het verschil tussen eigenzinnig zijn en eigenwijs? Eigenzinnig zijn houdt in dat je je eigen zin en zienswijze volgt.Eigenwijs zijn houdt in dat je gevraagde of ongevraagde advies niet aanneemt door koppig te zijn.
Betweters. Heethoofden. Therapeut Karyl McBride heeft echter een andere naam voor ze: kwetsbaar. “Mensen die altijd de neiging hebben om hun gelijk te halen, hebben kwetsbare ego's,” zegt ze.
Een betweter is iemand die altijd denkt alles beter te weten dan anderen.
Een antoniem van eigenwijs is gehoorzaam.
In de ontwikkelingspsychologie noemen we deze fase de koppigheidsfase. Dit is een belangrijk onderdeel van de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van je kind. Je kind leert autonomie verwerven. Hij ontdekt dat hij een eigen persoon is met een eigen wil.