Deze lekkernij is niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Maar zo Hollands zijn pannenkoeken eigenlijk niet. Het recept voor de pannenkoek, komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit China!
De eerste geschreven bronnen die pannenkoeken vermelden, komen uit het oude Griekenland, waar dichters als Cratinus en Magnes in de 5e eeuw v. Chr. gewag maken van het platte baksel. 'Toen kwamen er dampende hete koeken, rechtstreeks uit het vuur, en hij sneed ze uit en gaf elke man zijn deel.
Het oudste geschreven recept voor pannenkoeken is terug te vinden in een kookboek uit 1439. Maar pannenkoeken zijn dus veel ouder. Voedselhistorici zijn het er over eens dat ze in elk geval al sinds de Romeinse tijd bestaan en waarschijnlijk al sinds de steentijd.
American Pancakes zijn van die dikke, kleine pannenkoeken uit Amerika. In Amerika worden ze vaak als ontbijt gegeten.
American pancakes komen – niet heel verrassend – uit Amerika, waar ze vooral als ontbijt worden gegeten. Superlekker natuurlijk om de dag mee te beginnen.
De eerste vermeldingen van pannenkoeken zijn niet in Brabant maar in China en Nepal te vinden. Dit oude recept werd door kruisvaarders mee terug genomen naar Europa in de 12e eeuw. Het hoofdingrediënt was boekweit, een graansoort.
Wist je dat American pancakes en pannenkoeken niet hetzelfde zijn? De Amerikaanse versie rijst namelijk tijdens het bakken, waardoor ze wat dikker en licht worden. Dit komt door het zelfrijzend bakmeel wat je toevoegt aan het beslag.
Deze lekkernij is niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Maar zo Hollands zijn pannenkoeken eigenlijk niet. Het recept voor de pannenkoek, komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit China!
Pannenkoeken; je kan ze als avondeten, lunch en zelfs als ontbijt eten. Bovendien is pannenkoeken bakken niet ingewikkeld. Het belangrijkste is dat je een goed pannenkoekenbeslag maakt. En dat beslag kan je heel goed een dag of avond van tevoren klaarmaken.
Is een pannenkoek gezond? Over het algemeen zijn pannenkoeken verre van gezond. In een pannenkoekenrestaurant worden ze meestal gebakken in roomboter, daardoor bevatten ze veel verzadigd vet. Dan zijn er nog de toppings of beleg.
poffertje: een bepaald soort kleine pannenkoek. flensje: een dunne pannenkoek.
Tussen-n: de officiële regel
De officiële regel voor de tussen-n is als volgt: Schrijf een tussen- n als het eerste deel van het woord ( pan) alleen een meervoud op -en heeft (pannen) en niet (ook) op –es (pannes is fout). Dus: pannenkoek.
Een nietszeggend, inwisselbaar stuk deeg. 'Een zacht scheldwoord dat hard aankomt', zoals de woordenlijst van plat Amsterdams Mokums.nl schrijft.
Pannenkoeken zijn lekker als ontbijt, lunch en avondeten. Een pannenkoek hoeft niet altijd zoet te zijn. Het fijne aan een pannenkoek is dat je er mee kunt doen wat je wil. Een favoriet bij vele is de pannenkoek met spek en kaas.
Volgens de kookwebsite 24Kitchen mislukt de eerste pannenkoek doordat de pan dan nog niet heet genoeg is.
2. Duitsland – pffankuchen. Ook bij onze oosterburen worden pannenkoeken regelmatig gegeten, maar dan onder de noemer pfannkuchen (hoe kan het ook anders?). Deze variant lijkt op een combinatie tussen de France crêpes en Nederlandse pannenkoeken.
En zelfs als je een klassiek recept volgt, is een pannenkoek geen ongezonde maaltijd. Het is niet meer dan bloem, eieren en melk. Dat is wel vezelarm. Vervang om dat op te lossen de bloem door (volkoren) meel.
Je kunt een pannenkoek helemaal naar jouw wens maken én opeten. Zo kun je de pannenkoek zowel koud als warm opeten en deze ook met allerlei vullingen vullen.
Het gezondst
Op volgorde van prijs: Plus mix voor volkorenpannenkoeken, G'woon mix voor Pannenkoeken Volkoren en Koopmans pannenkoeken volkoren.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
De crêpe … het is dé specialiteit van Bretagne. Een heerlijke traktatie die zowel zoet als hartig niet te versmaden is. Uit het vuistje of in een van de vele crêperies die Bretagne rijk is.
Een portie pannenkoek komt overeen met 50 gram.
Je kunt appelpartjes en kaneel in het beslag meebakken, of de pannenkoeken serveren met plakjes banaan en kokossnippers, met blauwe bessen, aardbeien of frambozen. Lekker met een schepje volle Griekse yoghurt of ongezoete geslagen room. Je kunt de pannenkoekenmaaltijd beginnen met een kop goed gevulde soep.
Poffertjes worden traditioneel net als pannenkoeken van tarwebloem en boekweitmeel gemaakt. Anders dan bij pannenkoeken wordt in het beslag een rijsmiddel gebruikt, meestal gist. In tegenstelling tot pannenkoeken worden poffertjes tijdens het bereiden omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is.