Naarmate we ouder worden, worden onze hersenen minder flexibel. Maar tot op hoge leeftijd kunnen er nieuwe verbindingen in de hersenen worden aangemaakt. Een volwassene kan dus nog steeds nieuwe dingen leren, al gaat dit wat minder snel dan tijdens de kindertijd.
'Als we ouder worden, worden de signalen tussen onze hersencellen minder makkelijk doorgegeven. Dat komt onder andere doordat de isolatielaag rondom de verbindingen van onze hersencellen afzwakt. Je brein kan dus minder makkelijk connecties leggen tussen deze cellen. Ook neemt je hersenvolume bij het ouder worden af.
In de hersenen treedt een verlies van neuronen op. Die hersencellen zijn verantwoordelijk voor het geheugen, het reactievermogen en het evenwicht. Daardoor kunnen ouderen vergeetachtig worden, moeilijker stappen of valneigingen hebben.
Gelukkiger op latere leeftijd
Hoe ouder we worden, hoe stabieler onze emoties zijn. Je bent minder snel boos, hebt minder zorgen en je maakt je minder snel druk om dingen. Dat werkt allemaal in je voordeel als je ouder wordt.
Wijsheid komt met de jaren
Maar dat de persoon wel een beter overzicht heeft.” Martin beschrijft dit als de wijsheid die je krijgt als je ouder wordt.
Helaas ontkomt niemand er aan dat de prestaties afnemen naarmate we ouder worden. Voor langeafstandslopers geldt dat de meesten op een leeftijd van 25 tot 35 jaar hun topjaren beleven. Boven de 35 jaar nemen de prestaties in het algemeen langzaam en gelijkmatig af.
Op welke leeftijd is een vrouw op haar mooist? Britse onderzoekers hebben het antwoord: op haar 31ste. Volgens het onderzoek is schoonheid een combinatie van zelfvertrouwen, stijl en persoonlijkheid.
Ouder worden brengt een groot aantal veranderingen met zich mee. Zo verandert de haarkleur, komen er meer rimpels, wordt de huid droger, trekt het tandvlees zich terug en hebben veel mensen een gebitsprothese nodig. Over het algemeen nemen lichamelijke kracht, lenigheid, reactiesnelheid, gezichtsvermogen en gehoor af.
minder energie en verlies van kracht. minder goed iets kunnen vastgrijpen. coördinerend vermogen wordt minder (ziekte van Parkinson kan dit versterken) verminderd geheugen (dementie kan dit versterken)
Vanaf wanneer krimpen we? Zoals je 's ochtends op je langst bent (ervan uitgaand dat je dan uit bed komt), zo ben je in de eerste 20 jaar op je langst. Vanaf dan begint de krimp. 'Al krimp je vanaf 40 jaar pas echt, daarvoor zal het niet echt opvallen.
Leeftijd (ouderen)
Ja, ouderen hebben het vaker koud dan jongeren. Daar zijn verschillende redenen voor: Verminderde stofwisseling: Naarmate mensen ouder worden, vertraagt hun stofwisseling op natuurlijke wijze, waardoor het voor hen moeilijker wordt om warmte te genereren en warm te blijven.
Met het ouder worden verandert de samenstelling van je lichaam. Zo nemen je spieren in omvang en kracht af, worden je botten brozer en wordt de verdeling van het vetweefsel over het lichaam minder gunstig. Omdat je spiermassa afneemt, heb je minder energie nodig en daarom ook wat minder eten.
Naarmate we ouder worden zijn we vatbaarder voor bepaalde ziekten, hierdoor kunnen we ons snel vermoeid voelen. Vermoeidheid is echter geen ouderdomskwaal zoals vaak wordt gedacht! Tenzij chronische pijn uw vermoeidheid veroorzaakt, zijn er wel degelijk dingen die u kunt doen om uw energieniveau te verhogen.
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
Dan hebben we goed nieuws voor je: ook als je ouder wordt, komen er nog nieuwe hersencellen bij. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Spaanse onderzoekers ontdekten dat mensen minstens tot hun 87ste nog nieuwe hersencellen kunnen aanmaken.
Je lichaam verandert
De spiermassa vermindert en daardoor ook het rustmetabolisme. Tegelijkertijd neemt de mate van fysieke activiteit geleidelijk af. Dat betekent dat het lichaam minder energie verbruikt en de voeding moet worden aangepast om gewichtstoename en vooral ook te veel vet rond de buik te vermijden.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.
Naarmate mensen ouder worden horen en zien ze vaak slechter, en krijgen ze vaker last van artrose of botontkalking (osteoporose). Ook de kans op het krijgen van bijvoorbeeld dementie, een beroerte of parkinsonisme (zoals de ziekte van Parkinson) stijgt naar mate de leeftijd vordert (1, 2).
Volwassenen en ouderen:
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten (2,5 uur) per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen)
Suppletieadvies. Voor alle ouderen boven de 70 jaar geldt het advies om dagelijks een supplement van 20 microgram (mcg) vitamine D in te nemen. Vitamine D kun je kopen bij de drogist. Vrouwen en mannen van 70 jaar en ouder hebben 20 mcg extra vitamine D per dag nodig.
Uit onderzoek van Laura Germine van de Harvard Medical School blijkt dat zogenoemde 'uitgekristalliseerde intelligentie' – kennis, feiten en vaardigheden die je in de loop van je leven opdoet, zoals de grootte van je woordenschat – pas hun piek bereiken wanneer je in de vijftig of zestig bent.
Het spitsuur van je leven, noemt professor Tanja van der Lippe van de Universiteit Utrecht de jaren rond je 35e. "Met jonge kinderen, een hypotheek op je Vinexhuis en een baan die ook veel aandacht van je vraagt heb je nooit genoeg tijd om het op alle vlakken goed te doen.
De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.