vrijdag: genoemd naar Freya, de Germaanse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Haar Romeinse tegenhanger was Venus, naar wie deze dag bij de Romeinen vernoemd was (dies Veneris).
Vrijdag - is vernoemd naar Freya, de godin van de vruchtbaarheid.
De namen voor de dagen van de week komen net als die van de maanden oorspronkelijk van de Romeinen en de Germanen. De Romeinen hebben de dagen ooit vernoemd naar de goden en hun corresponderende hemellichamen: de zon, de maan en 5 planeten.
Woensdag:
Komt van Wodan, de Germaanse oppergod. In het Spaans (Miercoles) en Frans (Mercredi) gewijd aan de Romeinse god Mercurius.
De Romeinen hadden de gewoonte om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De dinsdag heette bij hen Martis dies, een verwijzing naar de planeet Mars die op zijn beurt was genoemd naar de oorlogsgod Mars.
De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen.
maandag: een vertaling van het Latijnse dies lunae ('dag van de maan').
Ontstaan uit het Latijnse (dies) Dominica (zondag, de "Dag des Heren").
Het was Julius Caesar die in 46 voor Christus de Juliaanse kalender instelde. Hij bedacht dat het jaar voortaan zou beginnen in januari en dat er om de vier jaar een schrikkeldag zou worden ingevoerd. Men wist toen al dat een jaar 365 dagen en 6 uren telde.
De naam donderdag is afgeleid van Donars dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter. De Germaanse god Donar werd geacht dezelfde god te zijn als Jupiter.
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
Haar Romeinse tegenhanger was Venus, naar wie deze dag bij de Romeinen vernoemd was (dies Veneris). Zaterdag is een vertaling van het Latijnse dies Saturni: dag van Saturnus, de god van de landbouw.
Januari (ook wel: louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand, hardmaand) is de eerste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Januari heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde.
Vertaling van "het is vrijdag" in Engels. Kom op, het is vrijdag. Come on, it's Friday.
Het verlangen naar menselijk gezelschap neemt echter toe. Zijn wens komt uit als op een keer een van de gevangenen weet te ontsnappen. Crusoe neemt deze onder zijn hoede en noemt zijn nieuwe metgezel Vrijdag, naar de dag van zijn bevrijding. Hij leert hem Engels en bekeert hem tot het christendom.
Voor aanstaande wordt de afkorting a.s. gebruikt, met twee punten. Het is aan te bevelen aanstaande voluit te schrijven. A.s. is een echte afkorting. Dat is een verkorte vorm die wordt uitgesproken zoals het woord waarvoor de afkorting voluit staat: aanstaande.
Een rij kuilen die 10.000 jaar geleden is uitgehouwen, zou de oudste zonne- en maankalender ter wereld voorstellen. Een rij kuilen die 10.000 jaar geleden is uitgehouwen, zou de oudste kalender ter wereld voorstellen.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus. In de Germaanse talen is de christelijke rustdag genoemd naar de zon.
In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week. In het woordenboek van de Académie française gold in 1878 de zondag nog als eerste dag.
Een maand is een tijdseenheid die oorspronkelijk was gebaseerd op de omlooptijd van de maan. In de huidige gregoriaanse kalender en andere kalendersystemen die op het zonnejaar gebaseerd zijn, is de lengte van de maand zodanig dat er 12 maanden in een jaar gaan.
De namen van de maanden hebben we overgenomen van de Romeinen; ze zijn onder meer genoemd naar goden en keizers. Op deze pagina lees je er meer over. Oorspronkelijk kende de Romeinse kalender maar tien maanden en begon het jaar in maart.
Woensdag. De herkomst van de naam woensdag is bij veel mensen nog wel bekend. De naam is afkomstig van de Germaanse god Wodan. In het Latijn heet deze dag 'dies mercurii' en is dus vernoemd naar de planeet Mercurius.
In Nederland worden combinaties met tot vaak zo opgevat dat de genoemde einddatum (dag, week, maand, jaar en dergelijke) niet inbegrepen is. Maar ook de interpretatie van tot waarbij de genoemde einddatum wel inbegrepen is, komt voor in Nederland. Tot betekent dan 'tot en met' (zie voorbeeld 5).
(tijdrekening) de nacht van vrijdag op zaterdag. Na de vrijdagnacht volgt de zaterdagmorgen.