PU-lijm, ook wel bekend in de volksmond als constructielijm of bruislijm, wordt gebruikt voor meer dan alleen houttoepassingen. Dit product is tevens bijzonder geschikt om hout met een ander materiaal te lijmen. Deze lijmverbindingen zijn bijzonder sterk te noemen.
Bruislijm is een constructielijm die hecht op verschillende ondergronden. Zo is bruislijm geschikt voor bijvoorbeeld hout, metaal, staal, beton en kunststof. Het belangrijkste is dat één van de te verlijmen ondergronden poreus, oftewel zuigend moet zijn.
Geschikt voor:
Voor het waterbestendig (EN 204 D4) (vlak)verlijmen van vrijwel alle houtsoorten onderling en in combinatie met vele bouwmaterialen, zoals gips, (natuur)steen, (gas)beton, metaal, hardschuim en diverse kunststoffen.
Als houtlijm goed gebruikt wordt zijn de meeste soorten sterker dan het hout zelf. Daarbij is zoals gezegd de druk die aangebracht wordt erg van belang. Bij het verlijmen van de kopse kant van hout (waar de jaarringen zichtbaar zijn) trekt de lijm in de nerf van het hout, en krijg je een veel minder sterke verbinding.
Voor het lijmen van houtverbindingen wordt veelal PVAC-lijm gebruikt om dat deze veruit de sterkste lijmverbinding oplevert. Naast PVAC lijm worden ook PU (Poly Urethaan) lijm en epoxy-lijmen gebruikt.
De twee traditionele lijmen (houtlijm en bruislijm) brengen meer werk met zich mee en nemen daardoor meer tijd in beslag om tot het gewenste eindresultaat te komen t.o.v. een hybride constructielijm.
Hoe lang moet PU constructie bruislijm drogen? PU constructie bruislijm heeft een hoge eindsterkte en belastbaarheid. De lijm hardt snel uit en heeft een snelle krachtopbouw. De opentijd ligt op 5 minuten, de eindsterkte wordt bereikt na 20 minuten en de bruislijm is volledig uitgehard na 3 uur.
U kunt dit het best proberen met aceton. In algemeenheid wil dit haast niet meer omdat de lijm snel is uitgehard. Dan is eraf laten slijten de enige optie.
SP350 High Tack Lijmkit is uitermate geschikt voor het verlijmen van voorwerpen op verticale oppervlakken. PU700 Steen- en houtlijm geeft de mogelijkheid om met één lijm zowel steen als hout te verlijmen! onder andere balken, plaatmateriaal, kalkzandsteen en beton zijn te verlijmen met PU700.
PU-lijm heeft een vullend vermogen en is zeer sterk. PU-lijm is watervast en is geschikt als montagelijm voor buiten en binnen. Perfect te gebruiken voor verbindingen die tegen zware omstandigheden opgewassen moeten zijn. PU-lijm is oplosmiddelvrij.
hou rekening met de chemische samenstelling van de materialen : sommige houtsoorten bevatten stoffen die een goede hechting bemoeilijken (bijv. bossé, keruing, pitchpine, teak) of die de verharding van de lijm verhinderen (bijv. essenhout, framiré, tola, Western Red Cedar, geïmpregneerd hout).
Bison witte houtlijm, ook wel PVAC houtlijm genoemd, is de meest bekende houtlijm. Enorm geschikt voor het lijmen van een groot aantal houtsoorten onderling maar niet of minder geschikt voor het verlijmen van hout met andere materialen. Geeft een zeer sterke en betrouwbare hechting. Vrij van oplosmiddelen.
D3: Geschikt voor een vochtig binnenklimaat (badkamers) of voor buiten onder bijvoorbeeld afdaken (waterbestendig). D4: Voor een buitenklimaat en constant contact met water. Ideaal voor buitenmeubelen en houten boten (watervast).
Montagekit heeft zowel de eigenschappen van lijm als van kit; het is ook vochtbestendig en je kunt er goed naden en kieren mee dichtmaken, maar je kunt er ook eenvoudig allerlei oppervlakken mee aan elkaar bevestigen.
PU-lijm of polyurethaanlijm is een lijm gebaseerd op de reactie van isocyanaat met alcohol. Het product van deze reactie is een (poly)urethaan. De lijmverbinding komt tot stand doordat water uit de lucht reageert (polymeriseren) met de urethaan-verbindingen.
Zeep en warm water.
Laat de huid in warm water met zeep weken om de lijm los te krijgen. Hierna zou je het gemakkelijk eraf kunnen pellen.
Dan met een injectienaald er water inspuiten. Gewone houtlijm wordt zacht van water. Tijdje (halve dag of zo) nat houden en klaar ben je.
Stijfsel bevat veel vocht en daardoor is de droogtijd heel lang, maar daar kan de binder juist gebruik van maken. Een lange droogtijd geeft ook een lange werktijd en dat is bij lastige karweitjes heel prettig: haasten is niet nodig en er kan nog wat gecorrigeerd worden voor alles muurvast zit.
Guest. Jolien,voor witte houtlijm kun je 12 uur aanhouden, als er veel kracht op komt kun je beter 24 uur aanhouden.
De High Tack lijmkit van Den Braven is de meest bekende en originele high tack montagekit op de markt. Dit product wordt door de professional het meest gebruikt en dat is niet zonder reden, door de ongekend hoge aanvangshechting en eindsterkte is dit de meest hoogwaardige en professionele high tack op de markt.
Grote namen in de wereld van universele lijm zijn Bison, Pattex en Pritt. Andere kwalitatieve merken zijn Velpon en Collall.
Vochtbestendigheid. Een eerste kenmerk van houtlijm is de mate van bestendigheid tegen vocht. De Europese norm NBN EN 204 verdeelt lijmen onder in 4 verschillende klassen, die je altijd op de verpakking zult vinden.
Gebruiksaanwijzing. De lijm met een kwast of een ander gereedschap gelijkmatig, dun op één of beide delen aanbrengen. Enkele minuten laten intrekken, daarna de delen op elkaar brengen en gedurende 1-2 uur aanklemmen of persen.