The Bastard. Een goed alternatief voor de Green Egg is The Bastard. Dit is een kamado van Nederlandse bodem met de slogan: “Serious outdoor cooking”; dan weet je waar je aan toe bent. Het merk bestaat sinds 2013 en is inmiddels een bekend merk in de wereld van kamado-barbecues.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal). Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.
De Big Green Egg MiniMax is het beste van twee werelden. Dit compacte model heeft dezelfde hoogte als de Mini en het kookoppervlak van de Small, qua verhouding is het kookoppervlak dus erg groot. Deze combinatie maakt de Big Green Egg MiniMax geschikt om met gemak voor 4 personen te kunnen grillen.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behoudt het eten de voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met premium houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een hele lange brandduur. Grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Een Big Green Egg gaat een leven lang mee, zeker als je hem goed onderhoudt. Benieuwd wat jij zelf kan doen om je EGG te onderhouden? In deze instructievideo laten we het je zien! Of lees onze handige onderhoudstips op deze pagina.
Jouw kamado zal beter en langer warmte weerkaatsen en minder snel warmte opnemen als de kwaliteit van het keramiek hoger ligt. Hierdoor zal je kamado langer en makkelijker te regelen zijn. Daarnaast zal je kamado ook langer stabiel blijven in temperatuur.
Volgens de Grill Guru heren (HarlemBBQ) produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru's is het goed op temperatuur houden van je kamado een Fluitje van een cent.
De Black Bastard is gemaakt van de zeer hoogwaardige keramieksoort Cordieriet. Hij weegt wel wat. Maar de enorme massa van de Black Bastard is meteen ook het grote pluspunt van deze barbecue. De barbecue reageert niet zo heel snel op aanpassingen van de luchtaanvoer.
Het 2022 model is op een aantal punten verbeterd. De gietijzeren topschijf is bijvoorbeeld aangepast en sluit daardoor nóg beter af. Daarnaast heeft het 2022 model een vernieuwde thermometer. De verhoogde houtskoolmand maakt het mogelijk om meer houtskool in één keer aan te steken.
Een kamado is veelzijdig: meer dan grillen alleen
En, bijkomend voordeel is dat een kamado veel minder houtskool verbruikt dan een gewone houtskool barbecue. Wat zijn de mogelijkheden: Roken: je kunt je kamado verhitten en op een lage temperatuur houden. Dit kan met een gewone BBQ niet.
Big Green Egg houtskool is 100% natuurlijke houtskool afkomstig van de Beuk en Beukenhaag. Dit fantastische pure hardhout heeft een heerlijk lange brandduur en is daardoor zeer geschikt als houtskool. De extra grote stukken gaan lang mee en geven bovendien geen onnodige rook.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado. Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten.
Hoewel de Black Bastard in Nederland is ontwikkeld, wordt deze in China geproduceerd.
Big Green Egg produceert haar groene eieren in Mexico, Grill Dome in India en een Kamado Joe wordt in China geproduceerd en geassembleerd.
Waarom moet ik voor de Grill Guru kiezen? De keramische barbecues van Grill Guru zijn gemaakt van keramiek dat bestand is tegen hoge temperaturen en dat de warmte goed vast houdt. De Grillerette is een tafelgrill die het gemakkelijk maakt om gezellig aan tafel met elkaar te kunnen barbecueën.
Big Green Egg heeft de grootste modellen reeks van 7 verschillende maten terwijl je bij de Kamado Joe keuze hebt uit 4 verschillende afmetingen. In dit artikel behandelen we de meest populaire maten Medium (ongeveer 38-40 cm) , Large (46-49 cm) en XL (58-61 cm). Waarvan de Large verreweg het best verkocht wordt.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Aangezien de viltrand het keramiek van je Big Green Egg beschermt en van invloed is op de werking van de Egg, raden we aan deze op tijd te vervangen. Dat doe je gelukkig heel makkelijk zelf en is maar ongeveer eens in de twee jaar nodig, afhankelijk van hoe intensief de Big Green Egg wordt gebruikt.
De buitenkant van je Big Green Egg is eenvoudig te onderhouden door het keramiek nu en dan af te nemen met een natte doek en wat groene zeep. Zeker wanneer je Egg net gebruikt en nog een beetje warm is, veeg je zo alle vuil weg. Ook de metalen onderdelen raden we aan af en toe met een sopje schoon te maken.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.