De geschiedenis van de vlaai gaat terug naar de Middeleeuwen, waarbij het product niet alleen in Limburg bekend was, maar ook in delen van Duitsland, Zwitserland en België. Het woord vlaai is afkomstig van het Germaanse woord “vlade” wat plat betekend.
De vlaai heeft zijn roots namelijk in Zuid-Duitsland liggen, in de buurt van de Bodensee. Daar werden in de Middeleeuwen reeds resten brooddeeg en fruit samen gebakken, wat Fladen werd genoemd. Een heel duurzame lekkernij dus, die we hier in Limburg verfijnd hebben.
Limburgse vlaai (Limburgs: vlaai, vlaoj of flaai) is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg. Het gebak beschouwt men elders in Nederland en België als typisch Limburgs. Het wordt vaak aangeboden bij gelegenheden waarbij men de Limburgse gastvrijheid wil benadrukken.
Een echte Limburgse vlaai heeft een platte deegbodem van ongeveer 30 centimeter. Het deeg van een vlaai is luchtiger en lijkt wat meer op brooddeeg, terwijl die van een taart juist wat meer op het deeg van koek lijkt. Voor de vulling van vlaai wordt meestal rijst of fruit gebruikt.
De zwarte pruimenvlaai behoorde in Limburg lang tot de top van meest gegeten en -verkochte vlaaien van professionele bakkers. Vooral na begrafenissen werd deze vlaai bij de koffietafels gegeten vanwege zijn zwarte kleur.
In totaal namen er 40 bakkers deel aan de wedstrijd. Het puntenverschil in de top 3 was gering. Op de derde plaats eindigde 'De echte bakker Arcener Bakhuys' met 76 punten, op de tweede plaats Bakkerij Lemmens uit Hulsberg met 77 punten en winnaar Loven werd eerste met 78 punten.
Vlaai heeft een bodem van deeg (vaak met een diameter tussen de 27 en 30 centimeter) met opstaande randen. De vlaai wordt vaak gevuld met fruit. Appel, kersen, aardbeien maar ook rijst of frikandellen. Van oorsprong zit er geen slagroom op een vlaai maar dat is tegenwoordig vaak wel het geval.
„Een vlaai eet je altijd met de hand”, klinkt het streng. Opgelucht gaat het vorkje in de vlaai. Als er iemand in Limburg is die weet hoe je vlaaien bakt en zeker hoe je ze eet, dan is het de kleine kwieke kookboekenschrijfster uit Thull wel. Ruim veertig boeken over de Limburgse bak- en eetcultuur heeft ze geschreven.
IPA: (Noord-Nederland): /ˈvlaɪ̯/ (Vlaanderen, Brabant): /ˈvlaɪ̯/ (Limburg): /ˈflaːɪ̯/
Fer Botterweck Lunchroom, Banketbakker en IJsmaker
De Limburgse banketbakkerij, lunchroom en ijsmakerij van Fer Botterweck mag je niet missen tijdens een bezoek aan Valkenburg!. Proef de heerlijke Limburgse vlaaien en het huisgemaakte ijs.
Gewoonlijk in 6 tot 8 stukken, maar de zuinige Hollandse invloed is ook hier soms doorgedrongen en dan snijdt men een vlaai in wel 12 tot 14 stukjes. Vooral met de gezonde leefstijlen van tegenwoordig, eet niet iedereen meer grote stukken vlaai.
Er zitten 194 kilocalorieën in 1 punt (85 gram) vlaai.
Linzenvlaai – Linzen in een vlaai? Nee hoor, deze vlaai heeft niks met peulvruchten te maken, deze vlaai is gemaakt van een soort koekjesdeeg. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Linzertorte een Oostenrijks klassiek gebak. Vroeger werd er in Limburg met feesten en vooral met kermissen volop vlaai gebakken.
Een hele vlaai kost gemiddeld €20,00. Bij de bakker betaal je vaak zo'n €25,00. Bij de budget online aanbieders vind je al vlaaien vanaf €9,95.
Klassieke Limburgse taart met custardvulling en knapperige kruimels met poedersuiker bovenop.
Onze HUBERTINE SPECIALE (4-6 p) is een taart met diplomatenpudding. De verrukkelijke vulling is niet alleen de crème de la crème maar het deeg is ook nog eens heerlijk krokant. Dit feestelijke taartje is perfect om iemand te verrassen en met ons heerlijke recept zal je gegarandeerd scoren!
Het maken van linzenvlaai is heel makkelijk en bovendien ideaal als je geen tijd hebt om op de dag zelf te bakken. Je kunt hem niet alleen beter een aantal dagen van te voren maken omdat de smaak dan lekkerder wordt, je kunt deze vlaai ook nog eens makkelijk invriezen!
Limburgse vlaai, Hasseltse speculaas, Loonse stroop. Limburgers houden blijkbaar heel erg van zoet. Maar gelukkig zijn er ook gezonde streekproducten: appels, peren, kersen, blauwe bessen, asperges,.. En wat dacht je van een lokaal gebrouwen biertje, een jenever of een Limburgse topwijn ...
Vlaai. Met stipt op nummer 1 staat vlaai. Echte, echte Limburgse vlaai. Als je van zoetigheid houdt, net als ik, dan is dit echt iets wat je een keer in je leven gegeten wil hebben.
Zuurvlees, ook wel 'zoervleisj' in Limburg, is een klassiek streekgerecht. Een heerlijk stoofpotje waar vaak paardenvlees of runderpoulet voor wordt gebruikt. Ook gaat er vaak appelstroop doorheen om het vlees een zoetige smaak te geven. Livar varkensvlees is een echt Limburgs streekproduct.