Daarna blijft drinken natuurlijk net zo belangrijk, maar na 6 maanden kun je jouw kindje zelf af en toe water geven en het ook zelf leren drinken. Tot 8 maanden is de richtlijn 120 tot 130 ml per dag en van 8 maanden tot een jaar 100 tot 110 ml per dag.
Je baby zal in het begin voorzichtig een paar slokjes water of lauwe thee nemen. Blijf het aanbieden op verschillende momenten, zoals bij de boterham, bij het fruithapje, bij het avondhapje. Ook tussen de eetmomenten in kun je water of thee geven, bijvoorbeeld als hij uit bed komt.
Voedingsschema baby 6 maanden
Flesvoeding: 4 tot 6 flesvoedingen per dag met opvolgmelk, per voeding 150-200 ml. Borstvoeding: je voedt je baby het beste op verzoek. Zolang hij circa 6 natte luiers per dag heeft en vrolijk is en goed groeit, drinkt je baby genoeg.
Geef een baby vanaf 6 maanden regelmatig wat water. Als je na een half jaar borstvoeding blijft geven, is extra drinken niet eens nodig. Geef bij warm weer eventueel wat extra borstvoeding. Water kan je ook geven, omdat je baby het lekker en interessant vindt, net na het geven van de vaste voeding.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
In melkvoeding zit veel vocht. Het is daarom niet nodig om je baby jonger dan 6 maanden tussendoor extra water (of andere dranken) te geven. Bovendien kan extra vocht tussendoor de eetlust remmen. Voor een baby van 6 maanden is melkvoeding is nog altijd het belangrijkste.
De nieren van je kind zijn nog niet helemaal goed ontwikkeld. Als je baby te veel water zou drinken, kan er te veel natrium worden afgevoerd door z'n lichaam. Het mogelijke gevolg: een natriumtekort. Dit kan gevaarlijk zijn.
Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby. Geef liever vaker een fles met een kleine hoeveelheid dan minder vaak een fles met grote hoeveelheid. Als je ongeveer 800/1000 ml per dag geeft en je baby is tevreden, dan krijgt je baby voldoende binnen.
Thee zonder theïne en kruidenthee
Vanaf 6 maanden kun je je kindje thee geven. Theïnevrije thee en kruidenthee (zonder venkel en anijs) zijn geschikt voor baby's en kinderen.
Bij die eisen zijn kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld baby's en ouderen als uitgangspunt genomen. Kinderen kunnen dus kraanwater drinken en babyvoeding kan ermee bereid worden.
Flesvoeding: 5 fabels
Doe dit elke dag tot je kind 6 maanden is. Het klopt dat baby's meestal langer doen over borstvoeding. Zeker in het begin. Maar je baby moet ongeveer 15-20 minuten doen over een flesje, anders kan hij last krijgen van darmkrampjes.
6,5 maand en rond 18:30 de laatste fles. Meestal ligt ze tussen 18:45 en 19:15 echt te slapen. Ochtend begint hier rond 7:00 ð bedtijd hangt vaak ook samen met de start tijd van de dag.
Let op: na 6 maanden kan je baby wakker maken voor deze voeding juist een averechts effect hebben. Wanneer je baby dan goed (door)slaapt is ons advies om tussen de 4 en 6 maanden de nachtvoeding van 22:30 geleidelijk af te bouwen.
Met je baby water geven kan het zijn dat de baby te vol zit met water en daardoor geen melk meer wil. Dit kan zorgen voor te weinig voedingsstoffen voor de baby. Na 6 maanden kun je wel ander drinken dan melk aanbieden zoals water of lauwe thee.
Hoe je kindje op 6 maanden contact leert maken met mensen rondom hem. Is meestal opgewekt en reageert op emoties van anderen. Begint het verschil te zien tussen vertrouwde en onbekende gezichten. Speelt graag met jou en anderen.
Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet.
Als je baby 6 maanden is, kun je 15 gram (ongeveer 1 eetlepel) vlees of vis geven. Nadien kan je de hoeveelheden geleidelijk verhogen, tot 25 g wanneer jouw kindje zijn eerste verjaardag viert.
“Voor flessenwater, afgezien van de 500 mg/L droogrest regel, nee. Voor kraanwater wel. Je moet wachten tot de baby tussen de vier en de zes maanden oud is en je moet koud water gebruiken en geen warm water direct in de fles doen. Koud water verhindert micro-organismen.
Wanneer je baby 6 maanden toe is om te leren drinken uit een drinkbeker kun je er voor kiezen om eerst met een oefenbeker te beginnen. Je baby 6 maanden is natuurlijk begonnen met een fles, daarna is de overstap naar een tuitbeker. Dit is vaak de eerste stap van je kindje om zelfstandig te leren drinken.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
Met 7 maanden heeft je baby nog ongeveer 500-550 milliliter melk per dag nodig. Als je baby flesvoeding krijgt, geef je nu opvolgmelk. Dit geef je verdeeld over de dag. Hoeveel flessen je baby van 7 maanden nodig heeft, hangt ook af van hoeveel maaltijden vaste voeding hij al eet.
Bereiding en hoeveelheden
Let op: gebruik 1 afgestreken doseerlepel poedermelk per 30ml water. Als je baby dus 180ml melk drinkt, vul je de fles met 180 ml water, verwarm je dat en voeg je vervolgens 6 afgestreken lepels poedermelk toe.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg. Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. De baby bepaalt grotendeels zijn eigen voedingsschema.
De nieren kunnen per dag zo'n 8 tot 10 liter water verwerken. Als iemand veel meer drinkt, of bijvoorbeeld heel veel water in een kort tijdsbestek drinkt, kan het lichaam dat niet meer aan. Het evenwicht tussen het natrium in het bloed en het water is dan helemaal verstoord.