Voor de hoogte van het konijnenhok geld dat je konijn er op zijn achterpoten in moet kunnen staan. Meestal kom je dan uit op een hoogte van minimaal 60-70 cm, als het grote konijnen zijn is 90 cm - 1 meter hoogte aan te raden. Wil je zelf bij de konijnen in het hok of de ren kunnen, dan is een hoger ontwerp wel fijner.
Voor konijnen is speelzand of aarde het meest geschikt. Chinchillazand is te fijn en is ongeschikt voor konijnen.
In een heuvel met buizen zullen konijnen toch ook zelf gaan graven. Om graafprojecten te voorkomen kun je over de hele heuvel gaas leggen. Een mooie oplossing is een met graszoden bedekte heuvel waar overheen gaas gespannen wordt, vastgezet met tentharingen of grote krammen.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Waarom doet ze dat? Graven is een natuurlijk gedrag van konijnen. Je konijn begint te graven omdat dat haar instinct is en omdat graven ook een vorm van spelen is. Als je je konijn op schoot wilt laten springen kunt je het beste een opgevouwen handddoek op je schoot leggen, zodat je konijn daarin kan graven.
Het gelukkigst zijn konijnen in een buitenhok waar ze vrije uitloop hebben, of in een binnenhok waar ze dagelijks ook een paar uur uit mogen. Geef konijnen zo mogelijk dozen en buizen waar ze zich in kunnen verstoppen of waar ze doorheen kunnen rennen. Zo hebben ze extra plezier en u ook!
Stro isoleert goed bij kou, en de konijnen kunnen er dan een lekker holletje in maken waar ze bij nachtvorst kunnen schuilen. Voor binnenkonijnen hoeft er geen bodembedekking in het nachthok. Het mag wel, maar een lekker kleedje, dekentje of kussentje is ook goed.
Een goed alternatief voor gras zijn stenen. Men denkt dat konijnen het minder comfortabel vinden, maar konijnen vinden het helemaal niet erg om op stenen te liggen. Ook zijn stenen gemakkelijk schoon te krijgen.
De vacht blijft dus schoon, volumineus en glanzend en behoudt zijn beschermende functie. Het rollen en chillen in zand is echter niet alleen voor de lichaamsverzorging, maar ook om agressie en stress te verminderen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Bodembedekking in het konijnentoilet
Veelgebruikte bodembedekkers voor in een toiletbak zijn: strokorrels, geperste houtkorrels, geperste papierkorrels, hennepvezel en vlas. Het is aan te raden om hooi in of in de buurt van de toiletbak te leggen of hangen.
De beste bodembedekking voor een konijnenhok is hennepvezel. Zaagsel (houtvezel) is het meest gebruikt, maar is erg stoffig en gaat snel stinken. Papierkorrels werken ook erg goed, maar gebruik geen kranten. Een extra laag stro is een goede manier om konijnen te beschermen tegen de kou.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen. Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn. Een algemene richtlijn: voeder je konijn dagelijks 35 à 40 g per kg lichaamsgewicht. Volg de richtlijnen op de website om de juiste porties per voeder te bepalen.
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Konijnen als huisdieren – Geuroverlast
Het is compleet normaal, die typische sterke indringende geur afkomstig van jullie konijnenhok. De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis.
Er kunnen verschillende redenen zijn. - Lichamelijke kwaal. Wanneer je konijn altijd zindelijk was, en ineens begint naast de wc te plassen zou je het eerst kunnen denken aan een gezondheidsprobleem zoals een infectie aan de urinewegen, blaasgruis, blaasstenen of een nierziekte.
Plasjes die buiten de bak gaan veegt u op met een keukenpapiertje en u legt het papiertje met de urine in het toilet van uw konijn. Uw konijn zal in het begin nog geregeld buiten de bak plassen of poepen. Dit heeft deels met het wennen aan de bak te maken maar ook zeker met het afbakenen van zijn territorium.