Verkorte vormen zijn mam en ma. Eerder bestond al wel mnl. mamme 'vrouwenborst' [1240; Bern.], ontleend aan Latijn mamma 'vrouwenborst' (in kindertaal ook 'moeder'), dat op dezelfde manier kan zijn ontstaan. Dit woord bestaat nog vooral gewestelijk als mam, mem 'borst van zogende vrouw'.
De woorden 'papa' en 'mama' vinden hun oorsprong in het Frans. Maar de hoofdgebruikers van de woordjes – baby's – hebben er ook iets mee te maken. Het korte antwoord op deze vraag is: uit het Frans.
In het Latijn bestonden de aanduidingen mam(m)a en pap(p)a al voor 'moeder' en 'vader'. Wij hebben deze woorden echter niet uit het Latijn, maar uit het Frans geleend (maman en papa). De schrijfwijzen mama en papa sluiten hierbij aan. Later ontstonden ook mamma en pappa.
Papa (vader) is het Latijnse, Italiaanse, Spaanse, Catalaanse en Portugese woord waarmee de paus wordt aangeduid. Papa is in het internationale spellingsalfabet het woord voor de letter "P".
schreeuvvt Ma-ma [1654; WNT zooien I], sijn mama 'zijn moeder' [1660; WNT]. Ontleend aan Frans maman 'moeder' [13e eeuw; Rey], een brabbelwoord uit de kindertaal, ontstaan door de reduplicatie van een universeel klankelement ma-, zie ook → papa.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling. De spelling mama is oorspronkelijk aan het Frans ontleend (maman). Omdat de eerste a kort is, is de dubbele m strikt genomen juister; vergelijk manen en mannen.
'Mana mu' betekent 'mijn moeder' in het Grieks.
moeder (zn) : ma, mam, mama, mamma, mammie, mams, mater, moe, moederlief, moedertje, moeke, moer, moes, moesje, mère. moe (zn) : ma, mam, mama, mammie, mams, moeder, moederlief, moedertje, moeke, moes, moesje.
Gangbaarheid. Het woord mama staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Mama is een jongensnaamnaam en betekent "Zaterdag". Betekenis van mama toevoegen.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling. De spelling papa is oorspronkelijk aan het Frans ontleend. Omdat de eerste a kort is, is de dubbele p strikt genomen juister; vergelijk kapen en kappen.
Eigenlijk helemaal niet. Dat kinderen vaak eerder 'papa' dan 'mama' kunnen zeggen, is namelijk makkelijk te verklaren. Het woordje 'papa' heeft – in de meeste talen – namelijk gemakkelijkere klanken en is daarom eenvoudiger uit te spreken voor een baby.
kind * [jong mens, zoon of dochter] {oudnederlands, middelnederlands kint 901-1000} oudsaksisch, oudhoogduits, oudfries kind (o.)
Het antwoord kwam van Lut Colman, een van onze taalkundigen: “Allebei de schrijfwijzen zijn correct.” De woorden mama en papa zijn afkomstig uit het Frans. In de 19de eeuw raakte de uitspraakspelling mamma en pappa in het noordelijke deel van Nederland in de mode.
de mammie zelfst. naamw. (v.) Verbuigingen: mammies , moeder Voorbeeld: `Ga maar naar je mammie` Bron: WikiWoordenboek.
Op de leeftijd van negen à tien maanden maken kinderen geluiden die steeds meer lijken op spraakklanken. Het herhalen van dezelfde klanken noemen we brabbelen. Rond de eerste verjaardag begint bij de meeste kinderen het gebrabbel op echte woordjes te lijken. Ze vertellen je zo hele 'verhalen'.
Sommige kinderen praten rond hun eerste verjaardag al de oren van je hoofd, terwijl andere kinderen pas vanaf anderhalf jaar de eerste woordjes zeggen.
Een baby hoort je wel praten, maar verstaat het nog niet. Hij leert wel geleidelijk aan de betekenis van de woorden te begrijpen. Zo zal een baby bijvoorbeeld wenen als hij honger heeft omdat hij het nog niet kan zeggen in woorden (dus op een non-verbale manier) .
Mama is een van oorsprong Italiaans lied dat in 1940 werd gecomponeerd door Cesare Andrea Bixio en geschreven werd door Bixio Cherubini onder de titel Mamma son tanto felice.
Wat is een Mama Appelsap? Een mondegreen staat voor de woorden die je hersenen invullen in liedjes die je niet goed kunt verstaan. Een woord dat in Nederland veel gebruikt wordt voor dit verschijnsel is Mama Appelsap.
moesje uit Fr. mouche 'skoonheidspleistertjie, vlekkie' uit Fr. mouche 'vlieg' uit Latyn musca 'vlieg'.