Multinational Unilever gebruikt de naam als merk voor onder andere mayonaise, sauzen, dressings en pindakaas. De naam werd in 1925 gedeponeerd.Hij kent zijn oorsprong in Frankrijk, waar de fabriek van de gebroeders Calvé in Laubardemont (Sablons) zich sinds 1893 bevindt.
Al meer dan 115 jaar. Calvé is al meer dan 115 jaar een vertrouwd merk. Ontstaan in 1898 uit een fusie tussen de in 1883 opgerichte Nederlandsche Oliefabriek (NOF) in Delft en het Franse bedrijf van de gebroeders Emmanuel en George Calvé, staat Calvé voor kwaliteit en de beste smaak.
Unilever PLC is een multinationale onderneming van Nederlands/Britse oorsprong. Het bedrijf is gespecialiseerd in voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. In 2022 telde het 148.000 medewerkers wereldwijd.
Calvé Pindakaas is bijna 70 jaar oud. Het broodbeleg is bedacht door een Amerikaan en naar Nederland gehaald door twee Fransen. Nu is het een oer-Hollands product. Pindakaas bestaat al meer dan honderd jaar.
Op de pindaboerderij
Het zijn namelijk peulvruchten, die groeien aan de pindaplant. De pinda's die Calvé gebruikt komen uit Argentinië, voornamelijk uit de provincies Córdoba, San Luis en La Pampa.
Fusie NOF en Calvé
In 1898 fuseerde de Nederlandse Oliefabriek met het Franse bedrijf van de gebroeders Emmanuel en George Calvé tot NOF Calvé-Delft, later kortweg Calvé.
De meest voorkomende reacties na het eten van pinda zijn huidklachten en angioedeem.Maar ook luchtwegklachten kunnen optreden. Pinda is een 'berucht' voedingsmiddel: het geeft het vaakst aanleiding tot anafylaxie. Een tintelend gevoel in de mond geeft hiervoor vaak een eerste waarschuwingssignaal.
Toen "peanut butter" in 1948 in Nederland door Calvé op de markt werd gebracht, mocht dat niet onder de naam "pindaboter" gebeuren. De naam "boter" was namelijk speciaal vastgelegd voor échte boter, dit om verwarring met margarine te voorkomen.
Calve pindakaas bevat geen toegevoegde suikers, alleen de van nature aanwezige suikers. Gebruik Calve pindakaas als een onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Rijk aan onverzadigde vetten en een bron van eiwitten, vitamine b3, vitamine e, magnesium, zink en fosfor.
Calvé Delft sluit na 124 jaar definitief de deuren. Dit is het gevolg van een reorganisatie van het moederbedrijf Unilever. De productie van pindakaas wordt voortaan uitgevoerd in Rotterdam. Sauzen komen voortaan uit fabrieken in Spanje, Tsjechië en Duitsland.
Ingrediënten: Water, raapzaadolie, suiker, kruidenazijn (azijn, kruidenextract, specerijenextract), gemodificeerd maïszetmeel, EIGEEL (vrije-uitloop) 2,4%, azijn, zout, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, specerijen, natuurlijk aroma), voedingszuur E270, conserveermiddel E202, ui, kleurstof E160a, aroma, ...
Over Calvé
'Calvé is van oorsprong een Nederlands voedingsmerk waaronder het bedrijf Unilever pindakaas, mayonaise, sauzen en dressings op de markt brengt.
Gezondheid
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Sauzen zoals Calvé Yofresh Yogonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Calvé Yofresh Yogonaise is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Geschiedenis van 75 jaar Calvé pindakaas
De Nederlandse Oliefabriek (NOF) in Delft startte in 1948, naast het fabriceren van slaolie en mayonaise uit aardnoten, met het maken van een pasta uit deze grondstof. Zo werd het eerste potje Calvé pindakaas geboren.
Laurens Bon (Amsterdam, 25 januari 1980) is een Nederlands kindacteur die bekend werd als het jongetje uit de Calvé-reclamespotjes tijdens de jaren 80.
Ja, het is over het algemeen veilig voor honden om Calvé pindakaas te eten, zolang het bij beperkte hoeveelheden blijft. Calvé pindakaas bevat geen toegevoegde suikers of zouten, maar het is nog steeds rijk aan vetten en calorieën. Het is daarom belangrijk om jouw hond slechts kleine hoeveelheden te geven.
'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Alleen roomboter mocht boter heten, andere botersoorten hadden de naam margarine. Toen moest er dus een andere naam bedacht worden. De naam pindakaas werd gekozen, omdat pindaboter werd vergeleken met leverkaas. Dat is ook broodbeleg waar helemaal geen kaas in zit, maar wel kaas in de naam heeft.
Het woord pindakaas komt uit Suriname, Daar werden blokken gestampte pinda's 'Pienda-dokoen' genoemd. Van die blokken werden plakjes afgesneden net als bij kaas. Vandaar Pindakaas.
Specht, boomklever, boomkruiper en gaai
Ongezouten pinda's en noten, vetbollen, en zonnebloempitten.
In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda's dus net zo gezond als noten. Houd er echter wel rekening mee dat pinda's meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda's als je wat kilo's kwijt wilt.
Doppinda's zijn pinda's die nog in de schil (dop) zitten, voor consumptie moet je ze eerst pellen, de schil kun je niet eten.
Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om iedere dag een handje ongezouten noten (of pinda's dus) te eten. Het risico om te overlijden aan kanker, hart- en ademhalingsziekten wordt zelfs met 20% verlaagd als je zeven dagen per week een handje noten of pinda's eet.