De belangrijkste oorzaak voor de sterk stijgende houtprijzen is de gestegen vraag naar houtproducten. De vraag naar biobased bouwmaterialen is de afgelopen tijd wereldwijd sterk toegenomen en dit zien wij dan ook terug in de vraag naar houtproducten.
De houtprijzen zullen in 2022 wederom dynamisch zijn. In 2021 steeg de houtprijs harder dan ooit. Na een kortstondige stagnatie van de houtprijs eind 2021 zal de houtprijs in 2022 doorstijgen. De import van hout uit Rusland was sinds 1 januari 2022 al bemoeilijkt door sancties van de Russische overheid.
Daarnaast is er in 2021 een grote schaarste ontstaan omdat veel mensen gingen klussen. Schaarste zorgt er altijd voor dat de prijs een stuk hoger wordt. Inmiddels zijn we dit jaar alweer gemiddeld 35% duurder uit voor houtproducten.
Lariks Douglas hout schaarste
De vraag is groot, het aanbod is beperkt. Dit komt ook door een stijgende vraag van andere landen en dat soms de bossen te drassig zijn om stammen te zagen.
Hout kan op verschillende manieren gebruikt worden en is daarom vaak geschikt voor elke soort woning! Prijs: Hout is goedkoper dan staal en het kan gemakkelijk op maat worden gemaakt.
Schaarste aan hout sinds 2021
Ook de toenemende vraag uit de Verenigde Staten en China, dreef de prijs in 2021 omhoog. Ondanks een kleine verbetering in de beschikbaarheid eind 2021, bleef deze schaarste begin 2022 nog steeds bestaan en was er nog onvoldoende balans tussen vraag en aanbod.
In 2020 en 2021 zijn de prijzen van hout flink gestegen, inmiddels dalen ze weer. De prijsstijging was niet alleen het gevolg van de coronacrisis, maar juist een mix van verschillende oorzaken.
Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Misschien heb je er al wat over gehoord of gelezen; er dreigt wereldwijd een (groot) tekort te ontstaan aan hout. De oorzaak ligt enerzijds in een combinatie van een verlaagde productie door de coronacrisis en anderzijds de “kluswoede” van de afgelopen periode.
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
Niet alleen hout is schaars. Ook aan staal voor staalconstructies is een tekort. In de winkel van de professionele bouwmaterialenhandel zijn ook simpele producten absent. Een verfbeugel in een standaardmaat bijvoorbeeld is niet meer te vinden.
Overal hoor je dat de kosten voor materialen en arbeid dé reden zijn voor de stijgende bouwkosten. Onderzoek wijst echter uit dat de kosten van materialen en arbeid de afgelopen jaren eigenlijk niet sterker zijn gestegen dan daarvoor. Jarenlang liepen de kosten voor materiaal en arbeid niet in verhouding.
Douglashout is afkomstig van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland groeien. Deze douglasspar heette origineel 'Oregon Pine', wat letterlijk naaldboom uit Oregon betekent. Zo groeit de boom van nature in het westen van Noord-Amerika en kan tot wel 100 meter hoogte reiken.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.
Conclusie. Al met al kan er gezegd worden dat er geen houtsoort is die niet werkt. Wel zijn er houtsoorten die minder werken en kunt u het hout beschermen tegen vocht door het te lakken. Hout kunt u zien als een spons.
Eikenhout is heel duurzaam en gaat zeker 20 tot 25 jaar mee en is daardoor een voordelig alternatief voor hardhout.
Niet alleen meubels, maar ook deuren, parket, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren werden traditioneel van eikenhout gemaakt. Door de schaarste (en prijs) wordt dit meer en meer vervangen door andere soorten, onder andere meer bestendige houtsoorten als Azobé of Afzelia.
Onbehandeld Douglas hout gaat zo'n tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven. Zo blijft uw vlonder, pergola of tuinhuis er na behandeling een stuk mooier en netter uitzien!
Veel grondstoffen voor bouwmaterialen, zoals staal, klei en aluminium. komen uit Rusland en Oekraïne, dus daarvan is de aanvoer nu verstoord. De oorlog leidt ook tot hogere energieprijzen. De gevolgen zijn groot, omdat voor de productie van bouwmaterialen vaak veel gas nodig is.
Uit een rondvraag van de Confederatie Bouw, bij meer dan 400 bouwondernemingen, blijkt dat de prijzen van heel wat bouwmaterialen met 15 tot 25 procent zijn gestegen tegenover november 2021. Vooral de prijs van isolatiemateriaal, hout en staal ligt blijkbaar enorm hoog op dit moment.