Maansteen is een veldspaat mineraal, een kaliumaluminiumsilicaat met een hardheid van 6 tot 6,5. De steen is genoemd naar zijn blauw-witte glans, die wordt veroorzaakt door zijn lamelstructuur. Het mineraal wordt gevonden in Sri Lanka, Madagaskar, Myanmar, Australië, India en de Verenigde Staten.
Maansteen is vrij zeldzaam en het wordt gevonden in India, de Alpen, Noorwegen, Polen, Sri Lanka, Australië en in de VS. Regenboogmaansteen wordt ook gevonden in India en tevens in Madagaskar.
Ontstaan. Maansteen bestaat in het algemeen uit twee soorten veldspaat, orthoklaas en albiet. De twee soorten komen in de vorm van een mengkristal voor. Als een dergelijk mengkristal afkoelt, ontstaat er ontmenging in de vorm van afwisselende laagjes orthoklaas en albiet.
Herkomst van de naam. Het ligt natuurlijk voor de hand: de maansteen is genoemd naar de maan, vanwege de glans en de zachte uitstraling van de steen. Een andere naam is adulaar, naar de vindplaats Adula-Alpen in Zwitserland.
De steen bevordert de intuïtie en vruchtbaarheid en heeft een kalmerende werking op het gevoelsleven. Maansteen versterkt paranormale vermogens zoals mediamieke gaven en helderziendheid. De steen heeft ook een sterk effect op slaap en dromen en helpt bij slapeloosheid en helpt om dromen beter te herinneren.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht! Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden.
Maansteen is per gram bijna 50x duurder dan bijvoorbeeld goud. Het stukje maansteen in de veiling wordt gezien als één van de mooiste op aarde. De verwachting is dat het stukje maansteen van slechts 10 gram tussen de 7.500 en 10.000 euro gaat opbrengen.
Het helpt je een connectie maken met de energie van de maan. Maansteen is heel geschikt om op te laden in het (volle) maanlicht maar omdat het een broze steen is kunnen water en chemicaliën beter vermeden worden. De steen is ook erg zacht en kwetsbaar en kan makkelijk krassen.
Leg je edelsteen NOOIT in zout of zout water! Dit is namelijk de beste manier om je edelsteen te vernietigen! Het zout werkt extreem sterk ontladend. Daarnaast zal het zout in de poriën van de steen dringen.
Maansteen ontleent zijn naam aan de mooie glans en uitstraling die aan de maan doet denken. Hiermee geldt deze steen als steen van de intuïtie, het gevoel, de vruchtbaarheid en het hart. Deze steen werd gebruikt als geluksteen en voor het opwekken van iemands liefde.
Een enkele steensoort (zoals maansteen) kun je het beste ontladen met lauw stromend water en opladen in maanlicht.
Maansteen is een hele zachte en broze steen. Er komen gemakkelijk krassen in en hij is zeer breekbaar. Met het onderhouden van de steen is het verstandig om chemicaliën, fel zonlicht en water zo veel mogelijk te vermijden. Als de steen zijn glans verliest kan je deze opwrijven met een doek met eventueel wat olie erop.
Net zoals de volle maan kan wit maansteen je emoties uitvergroten. Wanneer je deze steen als vrouw gebruikt, activeert het de kundalini energie en opent het je innerlijke oog. De energie van deze steen helpt mannen om emotioneel evenwicht te bereiken en de kracht van hun ontvankelijkheid te ontwikkelen.
Zwarte Maansteen is een krachtige vergroter van intenties en kan je helpen om te creëren vanuit de leegte. Maansteen is sterk verbonden me de energie van de maan en dus met intuïtie. De steen weerkaatst en herinnert ons dat alles deel uitmaakt van een cyclus van verandering, zoals de maan ook wast en afneemt.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Realgaar is arseenhoudend (je weetwel waar mensen mee vergiftigd worden in moordseries) en giftig. Deze steen is daarom niet geschikt voor kinderen, het dragen op je huid of het gebruik in edelsteen water.
De maansteen, ook bekend als seleniet en adulaar, is treffend vernoemd naar zijn gelijkenis met de maan. Seleniet is afgeleid van het Griekse 'selene' wat 'maan' betekent en dit is tevens de naam van de maangodin in de Griekse mythologie (en selenologie is het bestuderen van de geologie van de maan).
De edelstenen Maansteen, Turkoois, Carneool en Chrysocolla helpen je om soepeler door de overgang te gaan. Maansteen biedt uitkomst tijdens de menopauze. Deze steen is voor veel vrouwenkwalen goed. Hij brengt je hormooncycli in overeenstemming met de ritmes van de natuur en helpt je soepeler door de overgang heen.
Regenboog Maansteen zorgt dat je goed geaard blijft en verzacht emotionele instabiliteit, verdriet en stress. Het is een steen die de aura beschermt tegen negativiteit en de zwakke plekken in de aura herstelt. Wit met een vaak blauwe maar soms ook een wat groenige en oranje glans.
Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois. Het opladen van stenen in maanlicht werkt heel goed. Vooral bij de doorzichtige gevoelsstenen.
Welke steen kan beter rust geven dan de amethist. Leg een amethist onder je hoofdkussen of op je nachtkastje om heerlijk te kunnen slapen. De amethist laat alles wat gespannen is weer ontspannen en zal je rust geven in je hoofd. Rozenkwarts heeft een zachte, warme energie die je een gevoel van geborgenheid zal geven.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.