De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
Geschiedenis. De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Dit werd al in de zeventiende eeuw gedaan. De snelle snack met vleesragout die wij kennen als kroket is echt een Nederlandse uitvinding. De kroket doet rond 1860 zijn intrede bij restaurants, bakkerijen-kokerijen en zogenaamde confiseurs in met name de steden in de Randstad. Op dat moment is het nog een delicatesse.
Dit voorgerecht vindt zijn oorsprong in Frankrijk, waar een aristocraat genaamd Louis de Bechamel, die verantwoordelijk was voor de keuken van koning Lodewijk XIV, de "vader" van de kroketten was.
Het werd uitgevonden door de Antwerpenaar Gaspard Thienpont, een handelaar in wild en gevogelte. Ondertussen is het toestel meestal uit de moderne keuken verdwenen. Voor het aanmaken van aardappelkroketten.
Broodje kroket. De kroket is een gefrituurde snack. Vooral in Nederland is de snack populair. Kroketten worden als typisch Nederlandse snack bij de meeste snackbars verkocht.
Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca. Veel mensen waren groot liefhebber van zijn ronde gehaktwonderen.
De kroket is geen Nederlandse, maar een Franse uitvinding . In 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV een recept voor 'croquets'. 2. Croquette is afgeleid van het Franse woord 'croquer', wat knabbelen betekent.
De kroket is in Nederland heel populair, maar in het buitenland kom je deze snack niet snel tegen. Of toch wel? Dit gefrituurde gerecht blijkt in veel landen geliefd, al maken ze het daar toch net even anders. Dit is wat je op je bord krijgt wanneer je in het buitenland een kroket bestelt.
Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort komt met verschillende kroketten voor in bijna alle categorieën van de Hall of Fame 2021, die op oudjaarsdag werd gepubliceerd. De klassieke rundvleeskroket deed het het allerbest: met een 9.07 werd de kroket nummer 1 in het Klassiek Klassement.
Een lange krokante geschiedenis
Al zag die er toch wat anders uit. Deze eerste zogenoemde croquet had namelijk de afmeting van een ei en de vulling werd zonder ragout bereid, maar wel gepaneerd, en vervolgens in reuzel gefrituurd. De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830.
De bamischijf vindt zijn oorsprong in Indonesië. Indische Nederlanders brachten Indische gerechten mee naar Nederland, toen zij na de onafhankelijkheid werden 'gerepatrieerd'. De eerste vermeldingen van de variant bamibal dateren uit de jaren 1950.
Hollandse souvenirs zoals klompen en tulpen zijn klassiekers, maar er zijn zoveel meer typisch Nederlandse cadeaus om uit te kiezen. Denk aan heerlijke Nederlandse lekkernijen zoals stroopwafels, drop en kaas.Of wat dacht je van Delfts blauw aardewerk, bekend over de hele wereld?
Weetje: De term 'kroket' komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar deze snack croquette werd genoemd. In het woord 'croquette' zit het Franse woord croquer of 'beet' of 'bijten'.
De allereerste gepatenteerde friteuse werd in 1921 uitgevonden door Charles Champion. Deze vroege friteuse gebruikte elektriciteit om olie te verwarmen, wat een belangrijke stap was in de evolutie van friteusetechnologie. Frituren is gezonder dan je denkt.
Ook in België zijn kroketten steeds vaker terug te vinden op het menu. Oorspronkelijk waren het vooral vleeskroketten die hun weg vonden naar de frituren. Tegenwoordig zijn er veel meer variaties op de markt met bijvoorbeeld kip, garnaal en groente.
De eerste kroket (danken we aan de Fransen)
In 1705 schreef de kok van de Franse koning Lodewijk XIV een kookboek waarin een recept voor de vleeskroket (croquet) staat. Dat is, zover bekend, de allereerste vermelding van de kroket in een serieus kookboek.
Wat voor ons de kroketten en frikadellen bij de snackbar zijn, is in Duitsland het worstje bij de "Imbiss". De porties eten en drinken zijn meestal groter dan bij ons. Duitsers houden van lekker en goed eten en drinken. Ze hechten bovendien veel waarde aan de kwaliteit van hun eten.
Aardappelkroketten combineren heerlijk met een breed scala aan sauzen, van aioli tot ketchup of BBQ-saus . Hier zijn onze favorieten: Test Kitchen's favoriete aioli. Kruidenmayonaise.
Krokett is a small cylindrical croquette similar to the Czech variety: potatoes, eggs, flour, and butter, seasoned with nutmeg and salt and deep-fried in oil.
Zelfs de naam kroket is afkomstig uit het Frans - van croquer, of 'knarsen'. Kroketten werden populair in Nederland in de 18e eeuw, toen Frans eten helemaal in de mode was in de Lage Landen. En hoewel hun oorsprong Frans is, is de manier waarop deze lekkernijen vandaag de dag worden gegeten typisch Nederlands.
Zo zijn er vlees-, kaas- en groentekroketten. De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees.Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een frikandel doorgaans een curryworst genoemd, in Limburg ook wel eens een lange hamburger. Het woord frikadel wordt in België gebruikt als synoniem voor gehaktbal(letje).
In de VS bevat het varkensvlees (50%), rundvlees (35%) en niet-mechanisch gescheiden kip (15%). Sommige fabrikanten voegen er ook een beetje paardenvlees aan toe .
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees.