Daarvoor kunt u bij de dierenkliniek speciale buisjes ophalen.In deze buisjes zit een 'lepeltje'.Daarmee kunt u een schepje van de ontlasting van uw hond of kat in het buisje doen. Op deze manier kunt u het monster verzamelen op een manier die voor zowel u als de onderzoeker hygiënisch is.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Bij ontlastingsonderzoek bekijkt de arts de kleur, structuur en samenstelling van uw ontlasting. Dit gebeurt met een microscoop. Ook doet uw arts testjes om te zien of er bacteriën, parasieten, vet of bloed in de ontlasting zit. Zo zijn verschillende ziekten en infecties op te sporen.
Het potje feces moet bij voorkeur zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen 3 dagen na verzamelen, samen met het aanvraagformulier of (digitale) aanvraag via Zorgdomein, naar het afnamelaboratorium of bij één van de prikposten worden gebracht. In de tussentijd kunt u het fecespotje in de koelkast bewaren.
Als u 1 buisje heeft gekregen, vult u dit buisje tot ongeveer de helft met ontlasting. Zorg dat het buisje niet te vol worden! Als het potje is gevuld doet u deze in het plastic zakje dat u vindt in de envelop. Voeg daar ook het witte papiertje aan toe dat in de envelop zit.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Honden die met Giardia besmet raken worden niet altijd ziek. Met name jonge honden en honden met een verminderde weerstand krijgen klachten in de vorm van diarree en braken. Met behandeling is de prognose gunstig maar herinfectie kan optreden. Het is belangrijk te beseffen dat ook mensen ziek kunnen worden van Giardia.
De Giardia parasiet kan behoorlijk lang in een omgeving leven om dat de cyste goede bescherming biedt. Met name vochtig en koude omgeving zijn voor deze parasiet prima omstandigheden. De kans is dus groot dat een behandelde dieren zich her-besmetten. Water kouder dan 10 graden laat de parasiet tot 3 maanden overleven.
Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen. In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij. Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor beschadigd.
Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting. Vooral bij jonge kinderen kunnen gewichtsverlies en een groeiachterstand ontstaan. Giardiasis kan worden behandeld met medicijnen.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Dit kan allerlei complicaties met zich meebrengen die levensbedreigend kunnen zijn. Sommige soorten wormen migreren door het lichaam, zoals door de longen. Dit kan ook ernstige schade geven. Als honden en katten daardoor luchtwegklachten krijgen is er vaak sprake van een hevige besmetting.
Regelmatig ontwormen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier, maar ook voor de volksgezondheid. Wanneer uw huisdier buiten komt, komt het bijna continu in aanraking met wormen(eitjes). Via soortgenoten, ontlasting, prooidieren of vers vlees kunnen wormen bij uw huisdier naar binnen komen.
Giardiasis is een ziekte veroorzaak door de parasiet Giardia intestinalis (ook wel genoemd lamblia). De parasiet hecht zich met een zuignap vast aan de wand van de dunne darm. De cysten van Giardia worden met de ontlasting uitgescheiden.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
De voer- en drinkbakken kunt u schoonmaken met kokend water en erna goed droogmaken (Giardia overleeft het beste in een vochtig milieu). U kunt bijvoorbeeld uw huisdier met honden/katten shampoo wassen, en vloeren en tapijten reinigen met een stoomreiniger.
De acute vorm duurt maximaal ongeveer een week en wordt meestal veroorzaakt door parasieten zoals wormen, ontwormingsmiddelen, verandering van voeding, bedorven voedsel, vervuild water of een virus. Als je hond gezond is, gaat de dunne ontlasting meestal vanzelf over.
Lever voor ieder onderzoek een apart potje in. Schrijf uw naam, geboortedatum, de datum en het tijdstip van productie van de ontlasting op het lege etiket op het verzamelpotje. Bewaar het potje in het gripseal zakje, sluit dit af en bewaar het op een koele plaats.
Ontlasting inleveren via een fecespotje
Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk toiletpapier en doe wat ontlasting in een schoon potje. Neem met behulp van het lepeltje dat aan het dekseltje is aangebracht aan aantal keren een hoeveelheid ontlasting.
Was uw handen na de staalafname. Sluit het potje goed af en noteer uw voor- en achternaam op het etiket. Breng het staal zo snel mogelijk binnen bij het labo of bij uw arts. Bewaar het staal ondertussen in de koelkast (2-8°C).
Het verteringsonderzoek duurt twee dagen. Daardoor weet u niet alleen snel of er iets met uw hond of kat aan de hand is, maar kan de dierenarts indien nodig ook snel vervolgonderzoek doen of met de juiste behandeling starten.
Het medium waarin de stoelgang wordt opgelost, stabiliseert de eventueel aanwezige hemoglobine. Dit laat toe om het staal enkele dagen in de koelkast te bewaren zonder kwaliteitsverlies.