In het Wielerwoordenboek (2010) staat dat de uitdrukking waarschijnlijk verwijst naar de gladiatorengevechten bij de Romeinen. Een gladiator werd ófwel gedood (bij verlies) ofwel bedolven onder de gladiolen (bij winst). Het Latijnse gladio betekent 'zwaard'; dit woord zit zowel in gladiator als in gladiool.
Zoals geschreven, komen de gladiolen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Daar werden ze door de bevolking gebruikt als voedsel en vermengd in biologische geneesmiddelen. De naam “gladiool” is afgeleid van het Latijnse “gladius”, hetgeen zwaard betekent, dat naar de bladvorm verwijst.
De gladiool heeft een heroïsche betekenis. De naam is afgeleid van het Latijnse woord 'Gladius', wat staat voor zwaard (wat perfect past bij het uiterlijk van de bloem). De bloem staat dan ook voor kracht, overwinning en trots.
Wanneer gladiatoren in de tijd van de Romeinen een gevecht weten te winnen, worden ze door de toeschouwers bedolven onder gladiolen. Tegenwoordig is deze bloem een echte traditie bij de Vierdaagse en deelnemers die de finish over wandelen krijgen allemaal een gladiool: ze hebben het overleefd.
Die vorm doet denken aan de bladeren van de gladiool. Daarom werd, in de Romeinse tijd, een winnende gladiator bedolven onder gladiolen. Deze imponerende bloem staat dan ook symbool voor overwinning, kracht en trots. Het perfecte cadeau dus voor wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse.”
Gebruik altijd een schone (glazen) vaas die ruim genoeg is. Plaats ze in vers kraanwater en gebruik bloemenvoedsel. Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit. Bloemen drinken de eerste dagen veel water, zorg dat er voldoende water in de vaas zit en ververs indien nodig.
Na de laatste kilometers over de Via Gladiola volgt de finish op de Wedren. Deze is op vrijdag alleen toegankelijk voor onze wandelaars. Anders wordt het er te druk en kunnen we jouw veiligheid niet meer garanderen. Voor familie en vrienden hebben we naast de Wedren een speciale Meet & Greet ingericht.
Gladiool is het grootste geslacht in de Iridaceae-familie met 292 erkende soorten. Van nature komt ze voor in Zuid-Europa, Azië, West en Zuid-Afrika. De meeste soorten komen in Zuid- en tropisch Afrika voor. Slechts een tiental soorten komt oorspronkelijk uit landen grenzend aan de Middellandse Zee en Eurazië.
De knollen van gladiolen kunnen in het nieuwe jaar namelijk weer prima in de grond gezet worden. Als je dit wilt doen, is het wel belangrijk dat je de knollen op tijd uit de grond haalt en opbergt.
Gladiolen bloeien van juli tot en met september. Als de gladiool knollen geplant zijn is het belangrijk om de grond vochtig te houden. De grond bemesten is niet nodig als de knollen net geplant zijn, maar wel zodra de eerste bloemen in bloei komen.
Gladiool moet worden voorzien van voldoende water - zodat het substraat vochtig is, maar niet nat. Ze zullen ook niet bloeien als we ze drogen. Je moet letten op de temperatuur waarbij we de knollen bewaren. Ze hebben een hekel aan vorst, maar hebben een periode van onderkoeling nodig om te bloeien.
Een gladiool springt in bloei van de onderkant van de steel naar de bovenkant. Als de onderste bloemen zijn uitgebloeid haal je deze eraf. Werk zo naar boven toe en als de volledige bloemsteel is uitgebloeid snij je deze af. Laat wel de bladeren zitten, hier zit de voeding in waar de knol zich mee ontwikkelt.
Gladiolen plant je in een voedselrijke, kalkhoudende, luchtige en goed gedraineerde grond, dan hoeft de grond niet extra te worden bemest. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Wanneer het minder geregend heeft is het belangrijk om de grond extra te bewateren.
Knollen van dahlia's, Canna, begonia en gladiool en zomerbollen zoals die van de lelie kunt u prima bewaren tot de volgende lente. Als ze zijn uitgebloeid en de eerste nachtvorst dient zich aan, rooit u ze. Knip eventueel de stengels tot circa vijftien centimeter af. Bewaar ze op een vorstvrije en donkere plek.
De bladeren worden dicht boven de bol afgesneden en alle afgestorven wortels en aardresten worden verwijderd. Zo geprepareerd kunnen de planten op een droge en vorstvrije plek (kan donker zijn) probleemloos overwinteren en haar bloemenpracht het jaar daarop weer vertonen.
Delphinium, gladiolen, alstroemeria en gerbera kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen de warmte. Of denk aan een mooi boeket zonnebloemen.
Plant gladiolen eind april of begin mei in de tuin, zodat u in de zomer kun genieten van de prachtige bloemen. De dikke wortels lijken op bollen, maar officieel zijn het knollen. Kies een zonnige plek en zet de knollen 7-10 cm diep in de grond en op 10 cm van elkaar.
Vierdaagsebloem. Gladiolen zijn onlosmakelijk verbonden met de Vierdaagse Nijmegen. De St. Annastraat wordt de laatste vrijdag van het wandelevenement traditiegetrouw omgedoopt tot Via Gladiola.
Een wandeltraining duurt nu eenmaal langer dan een training van gemiddelde andere sporten.” Kan je de vierdaagse ook ongetraind lopen? “Als je een goede conditie hebt dan kan het, maar het is wel onverstandig. Je krijgt in elk geval last van veel spierpijn en blaren.”
Het inschrijfgeld voor Via Vierdaagse 2022 bedraagt € 249,- voor niet-leden. Leden van KWbN betalen € 219,-.
Gebaseerd op een gemiddeld wandeltempo van 5 kilometer per uur kun je aan een volgend ritme denken: Een tocht van 30 kilometer: 2 keer een half uur rusten. Een tocht van 40 kilometer: 2 keer een half uur rusten. Een tocht van 50 kilometer: 3 keer een half uur rusten.
Planten vanaf eind maart. Wanneer je om de twee weken wat bollen plant heb je langer plezier van de bloemen. Plant gladiolen 5-10 cm uit elkaar, en 10 cm diep op een zonnige plek.