Zonder de juiste voorbereidingen, loop je het risico dat de bovenste laag van de gipsplaten loslaat als je het behang later wilt verwijderen. In principe kun je met ieder behang je gipsplaten behangen, maar glasvliesbehang of renovliesbehang hebben de voorkeur.
Een gipsplaten muur behangen
Behang aanbrengen kan direct op de gipsplaat mits deze is behandeld met een voorstrijkmiddel.
Wij adviseren twee verftypes die geschikt zijn voor het schilderen van gipsplaten, namelijk structuurverf en latexverf. Latexverf is misschien wel onze favoriet. Wanneer er onverhoopt iets misgaat, zit u niet direct in de penarie. U kunt de verf makkelijk weer afnemen.
Welke voorstrijk voor gipsplaten gebruiken
Voor het behandelen van gipsplaten kan het beste gebruik gemaakt worden van het Bouwbestel huismerk Voorstrijk of Flevopol Universeel Hechtmiddel. Dit laatste middel is toepasbaar op alle ondergronden en is verkrijgbaar in verpakkingen van 1 liter, 5 en 10 liter.
Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen. Het resultaat is dat het behang scheef gaat zitten of krimpen. Ook zorgt de extreem zuigende kracht van de muur dat het behang niet meer kan worden verschoven. Een klein foutje tijdens het behangen is daardoor moeilijker te herstellen.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
Je kunt voorstrijken met behanglijm maar dan alleen met verdunde behanglijm. Als je behanglijm hebt aangemaakt (Prefax bijvoorbeeld uit het doosje) dan moet je deze nog een 3 keer verdunnen en dan aanbrengen op de muur. Laat de muur hierna zeker 8 -10 uur drogen.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Voorstrijk gipsplaat verven is zeker aan te bevelen. Gipsplaat heeft een grote zuigende werking en neemt het vocht van de latex verf direct op. Dit kan uiteindelijk vlekken veroorzaken en mogelijk moet je het 2-3 keer verven als je geen voorstrijk gebruikt.
Schoonmaken gipsplaten voor schilderen
Hiervoor hoeft u geen speciaal middeltje te gebruiken – een stofdoek, een stoffertje of een vochtige doek volstaat. Wanneer u een vochtige doek gebruikt, is het zaak om deze niet té nat te maken. Natte gipsplaten zorgen ervoor dat de verf niet goed zal gaan hechten.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Gipsplaat lijmen, of tempex / piepschuim lijmen. Deze materialen kunnen met Soudal Bouwlijm gemakkelijk en zonder geknoei worden gelijmd. Dit is een lijmschuim dat kant en klaar uit de bus komt en dat je als een normaal purschuim kunt uitspuiten.
Zonder de juiste voorbereidingen, loop je het risico dat de bovenste laag van de gipsplaten loslaat als je het behang later wilt verwijderen. In principe kun je met ieder behang je gipsplaten behangen, maar glasvliesbehang of renovliesbehang hebben de voorkeur.
Schroefgaten en plaatnaden vullen
Vul aan de zijkanten van de plaat de schroefgaten en plaatnaden met voegenvuller. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes, het vullen van de brede naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Werk zorgvuldig en zorg dat de gehele 'verdieping' mooi egaal gevuld is.
In plaats van een nadenvuller kan ook acrylkit gebruikt worden voor de naden. Hierdoor ontstaat een muur met wat diepte, doordat de kit de naden niet volledig dicht. Spuit de kit direct in de naden en ga er met een in sopwater gedoopte vinger overheen, om de kit glad af te werken.
Wacht met schilderen tot de voorstrijk droog is. Begin met het schilderen van de randen van het plafond met een ronde kwast. Doop de kwast een paar keer in de latexverf en strijk hem elke keer af langs de rand van de emmer, tot de kwast wel verzadigd is maar niet druipt.
Door de gipsplaten te bewerken met voorstrijk wordt voorkomen dat de platen gaan absorberen en de stuclaag of verf/behang optimaal gaat hechten. Er zijn twee mogelijkheden als het aankomt op de keuze voor voorstrijk: stuc primer of Flevopol universele voorstrijk.
Door de naden van gipsplaten te stucen krijg je een egale ondergrond die prima geschikt is om te behangen. Alleen de naden dichten kost minder werk en als je de klus uitbesteedt, dus ook minder geld. Een nadeel is dat deze methode minder geschikt is als je de gipsplaten vervolgens alleen gaat verven.
Vanzelfsprekend is de normale voorstrijk die je gebruikt voor gipsplaten afwerking niet afdoende. Breng op groene gipsplaten altijd voor de zekerheid enkele lagen waterdichte primer aan alvorens je ze tegelt of met een waterafstotende verf schildert.
In deze 3 stappen breng je eenvoudig voorstrijk aan:
Werk altijd van onder naar boven, zodat de voorstrijk niet op de grond komt. Voorstrijk aanbrengen met een roller Gebruik de grootste roller die er is: 25 cm. Laat de roller goed volzuigen, breng de roller onder op de muur aan en werk langzaam naar boven.
Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven.
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk voor muurverf toepassen kan zelfs leiden tot problemen. U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.