De tepelcorrectie of tepelverkleining vindt plaats onder plaatselijke narcose zodat je er niets van voelt. Bij een ingetrokken tepel worden de melkgangetjes die de tepel naar binnen trekken, losgemaakt. Bij een tepelhofverkleining verwijderen we een deel van de gepigmenteerde huid rondom de tepel.
Uitstekende tepels
Je tepelhoven veranderen dus, maar ook je tepels zelf worden groter en beginnen meer uit te puilen. Zo zorgt je lichaam ervoor dat je baby straks gemakkelijk je tepel kan vinden als je hem aanlegt om te voeden.
De grootte en vorm van de tepelhof kan per mens sterk verschillen. De diameter loopt uiteen van gemiddeld 25 millimeter bij mannen tot 40 à 100 millimeter bij vrouwen. Bij de vrouwelijke tepels geeft de tepelhof grofweg de omvang van de melkklieren weer.
De tepelcorrectie of tepelverkleining vindt plaats onder plaatselijke narcose zodat je er niets van voelt. Bij een ingetrokken tepel worden de melkgangetjes die de tepel naar binnen trekken, losgemaakt. Bij een tepelhofverkleining verwijderen we een deel van de gepigmenteerde huid rondom de tepel.
Tepelhoven die gedurende het leven in grootte en kleur veranderen, zijn normaal en bijvoorbeeld te wijten aan verschuivende hormoonspiegels in het lichaam (puberteit, menstruatie, zwangerschap en borstvoeding).
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Er zijn verschillende technieken waarmee de plastisch chirurg operatief een nieuwe tepel maakt. Zo kan er een nieuw tepelknopje worden gemaakt door lokaal huid of een deel van de tepel van de andere borst te verplaatsen. De tepel en tepelhof kunnen hierna worden getatoeëerd.
Een ingetrokken tepel komt voor bij 1 op de 10 vrouwen en is voor veel vrouwen een cosmetisch probleem. Door het plaatsen van een tepelpiercing, in de vorm van een klein staafje door de tepel, is in vele gevallen het probleem van de ingetrokken tepel opgelost. De tepelpiercing zal niet door kleding heen te zien zijn.
Borsten en tepels maken onderdeel uit van de erogene zone bij vrouwen. Wanneer je tepels gestimuleerd worden, geven je zenuwen aan je spieren in het gebied het signaal om samen te trekken, waardoor je tepels hard worden.
Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Er bestaan geen manieren om borsten sneller of langzamer te laten groeien. De grootte van je borsten is vooral erfelijk bepaald, maar heeft ook te maken met lichaamsgewicht. Ze bestaan namelijk voor een groot gedeelte uit vetweefsel. Ook de tepels kunnen verschillen in uiterlijk of grootte.
Allerlei dingen kunnen stijve tepels veroorzaken, zowel bij vrouwen als mannen. Een team Zweedse onderzoekers ontdekte bij toeval dat we onze stijve tepels aan één specifieke zenuwcel te danken hebben.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
De productie van melk kan jaren doorgaan als het kind borstvoeding blijft krijgen. De totale productie neemt echter vaak af na zes a zeven maanden omdat dan meestal met de introductie van vast voedsel wordt gestart waardoor de baby minder moedermelk nodig heeft en dus ook minder (vaak) wil drinken.
Ook dan is het mogelijk om je melkproductie op gang te brengen en borstvoeding te geven. Een vrouw heeft geen baarmoeder of eierstokken nodig om borstvoeding te kunnen geven. Alles wat je nodig hebt, zijn je borsten en een functionerende hypofyse.
De ziekte van Paget ontstaat door kwaadaardige tumorcellen. Symptomen van de ziekte van Paget zijn onder andere een jeukende tepel of bultjes op tepel. De diagnose wordt vaak laat gesteld omdat de ziekte lijkt op een huidaandoening. De behandeling hangt af van de hoever de tumor is uitgezaaid.
Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap zullen je borsten de eerste melk (colostrum) gaan maken. Het lijkt een beetje op honing: een dikke kleverige vloeistof. Het is heel geconcentreerde melk. Het kan uit je tepels lekken, of in droge vorm een korstje op je tepels vormen.
Als de tepel dan naar binnen trekt, is er een echte ingetrokken tepel. Als de tepel naar buiten komt, is er geen sprake van een ingetrokken tepel, maar mogelijk een vlakke tepel. Als de baby de tepel niet kan pakken, zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Haal de baby over om de borst toch te pakken.
Nee, borsten worden niet groter door seks, behalve als je erdoor zwanger wordt. Zwangerschapshormonen zorgen er wel voor dat je borsten groeien.
In tegenstelling tot wat mannen vaak zeggen (en denken) valt het op dat niemand, vrouwen of mannen, de voorkeur geeft aan borsten groter dan cup D, zoals DD of zelfs E. De C-cup is gemiddeld de meeste ideale cupmaat met 48.5% van de mannen en 52.3% van de vrouwen die C als wensdroom hebben.
Een extra tepel kan eruit zien als een roze/bruin verheven plekje of als een echt tepeltje, maar dan vaak kleiner en zonder tepelhof (het donkere randje om de tepel heen). De extra tepel zit meestal net onder de borst maar ze kunnen langs de hele 'melklijn' voorkomen.