Burrata vindt zijn oorsprong op de boerderij van de familie Bianchini in het stadje Andria. Dit is gelegen in het Murgia district, en dat ligt weer in de Puglia provincie in het zuiden van Italië. De schatting is dat de kaas 100 jaar geleden is uitgevonden en daarmee is het nog een vrij jonge kaas.
Alledrie zijn zachte, Italiaanse kazen die worden gemaakt van koe- of buffelmelk. Buffelmelk heeft een meer uitgesproken smaak en is dan ook de holy grail als het op deze kazen aankomt. Burrata heeft een luxere reputatie dan mozzarella, maar het is niet per definitie beter.
Burrata is een verse kaas, die gemaakt is van mozzarella en room. De binnenkant is heerlijk romig en dat is geweldig in combinatie met frisse cherry tomaatjes. Toegegeven: Er is redelijk veel vet in de kaas en is daardoor niet de 'gezondste' keuze.
Burrata is namelijk één van de meest verfijnde kaasspecialiteiten uit Puglia. Deze kaas, vanaf ca. 1920 geproduceerd in Andria (in de provincie Bari), wordt momenteel in de hele regio gemaakt en is intussen al ver buiten de Italiaanse landsgrenzen uitgegroeid tot een heuse delicatesse.
Hoe wordt burrata gemaakt? Het maken van burrata is eigenlijk best wel simpel, er wordt namelijk een 'zakje' van mozzarella gemaakt. Omdat dit heel flexibel is, kan dit makkelijk worden gevuld met een mengsel van room en (fijngesneden) mozzarella. Het zakje wordt dichtgeknoopt en that's it!
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen burrata gemaakt van rauwe melk, want daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Burrata kopen kun je dus het beste bij het Hollands kaashuis doen! De verse burrata wordt geleverd in een bakje met vocht wat gebruikt is bij de bereiding van de kaas. In dit bakje zit 1 bolletje van 100 gram.
Eigenlijk heeft burrata heel weinig nodig. Een beetje olijfolie, wat zeezout en eventueel wat citroenrasp en je hebt al een heerlijke borrelhap of voorgerecht. Pluk wat burrata los en verdeel het over je pizza wanneer die net uit de oven komt. Superlekker met verse tomaat en wat rucola of met wat prosciutto.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Hoe kan je het vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig).
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
De buffelmelk wordt gebruikt voor de productie van mozzarella. De dierenmishandeling begint al na de geboorte van de kalveren. Omdat de buffels voornamelijk gebruikt worden voor de melkproductie en het buffelvlees nauwelijks gegeten wordt, zijn de stierenkalveren een ongewenst bijproduct.
Burrata: Friszuur en romig tegelijk
Als het blad verlept was, kon je het kaasje weggooien. Helaas wordt tegenwoordig geen ambachtelijk blaadje, maar een plastic groen blaadje er omheen gebruikt. Niet getreurd: het kaasje smaakt nog steeds verrukkelijk.
Door de zachte textuur is mozzarella geen ideaal product om in te vriezen. Tijdens het invriesproces wordt het vocht uit de kaas onttrokken, ook wel bekend als schiften, waardoor er een slap of kruimelig geheel kan ontstaan. Daarom kun je beter bewerkte mozzarella in plaats van verse buffel mozzarella invriezen.
Burrata, of 'burratina', is een zeer romige kaasspecialiteit uit Puglia, gemaakt van 100% koemelk. Het wordt gemaakt met een groter aandeel room, wat de kaas rijker en smeuiïger maakt dan mozzarella. Burrata wordt doorgaans koud gegeten, in een salade of als deel van een selectie antipasti (hapjes, voorgerecht).
Door zijn romige smaak en zachte textuur is de Galbani burrata een ware delicatesse. Deze burrata bezorgt je een ware italiaanse smaakervaring. Ideaal voor een eenvoudige salade met tomaat, balsamico, basilicum en gedroogde ham. Ook heerlijk met een stukje brood en olijfolie.
Niet zuur, geen uitgesproken smaak. Braaf, kun je zeggen, maar wel lekker. Om de smaak wat intenser te maken, voeg je aan burrata wat zout toe.”
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
285 g. Deze heerlijke Italiaanse mozzarella bezorgt je een sensationele smaakervaring. Galbani Burrata is de smeuïgste en romigste Italiaanse kaas van koemelk.