Bœuf bourguignon, ook wel boeuf à la bourguignonne, is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, bouillon, champignons, pareluitjes, spek, mirepoix en bouquet garni. De naam betekent 'Rund op zijn Bourgondisch' en het is dan ook een typisch gerecht voor de Bourgogne-streek.
Boeuf bourguignon heeft zijn oorsprong in de Franse Bourgogne. In de Bourgogne is Pinot Noir de belangrijkste druif om rode wijn mee te maken. De combinatie met boeuf bourguignon is uitstekend, want Pinot Noir kan met zijn zuren goed opboksen tegen het zuur van de rode wijn in de saus.
Boeuf bourguignon kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Een handig gerecht dus om van tevoren te maken!
Stoofvlees invriezen is natuurlijk mogelijk, zowel het rauwe vlees, als de stoofschotel waarin het vlees verwerkt is. Daarbij is het wel belangrijk dat je het stoofvlees eerst wel laat afkoelen, en dat je ook niet te lang moet wachten om het gerecht in te vriezen.
Een vraag die ik vaak krijg over stoofvlees is of het kan worden ingevroren. Het korte en bondige antwoordt daarop is “Ja dat kan, maar niet invriezen is beter”.
Bieren voor bij/in stoofpotjes
Bruine bieren zoals Leffe Bruin, Straffe Hendrik Quadrupel, Brugse Zot Dubbel….
Bij boeuf bourguignon past een rode wijn van de Pinot Noir. Heb je die niet bij de hand, dan kun je ook kiezen voor een niet al te zware rode Rhône wijn of een Noord-Italiaan van de Nebbiolo druif, zoals Barbaresco of Barolo.
Chaource & chardonnay
Brillat savarin en chaource zijn beide zachte, romige witschimmelkazen die bijna aan boter doen denken. Dat gaat goed samen met een chardonnay. Of een eventueel een rode pinot noir uit de Elzas of de Bourgogne. Originele keuze: een bubbelwijn op basis van chardonnay, zoals crémant de Bourgogne.
Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert.
Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z'n mannetje.
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een chardonnay, zoals de Yalumba The Y Series Unwooded Chardonnay uit Australië. Maar ook een Pinot Grigio uit Italië, een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of een Duitse Spätburgunder passen goed bij stoofschotels met een wat minder uitgesproken smaak.
Vlaamse klassiekers met vis
Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij. En zeetong meunière met tripel, een hemelse combinatie!
De vuistregel is: bieren met een lichtere kleur zoals pilseners en pale ales combineer je met lichte gerechten, zoals salades of lichte voorgerechten. De donkere, zwaardere bieren zoals stouts drink je bij de zwaardere, rijkere gerechten.
Stoofvlees met frietjes
Bij het bereiden komt er uiteraard al bruin bier aan te pas, maar volgens de bierkenners maakt een apart geserveerd fris, bruin bier het gerecht helemaal af. Erwin raadt specifiek aan om er een Oude Ichtegemse Grand Cru van Brouwerij Strubbe (Oud Bruin) bij te drinken.
Droge wijnen (rood of wit)
Droge rode of witte wijnen zijn goede kookwijnen. Gebruik rode of witte droge wijnen (afhankelijk van wat je kookt) bij runderstoofpotjes, romige soepen, bij mosselen en in rode of witte wijnsaus.
Het klinkt misschien gek, maar wijn werkt goed als vetvervanger in recepten. Wanneer je een deel van het vet uit een gerecht neemt, is het vaak zo dat er een ander ingrediënt aan toegevoegd moet worden om het verloren vet of vocht te compenseren qua smaak.
Wijn kan een positieve toevoeging zijn aan het gerecht. Als u met de juiste wijn kook, zal het gerecht nog lekkerder smaken. Er hoeven geen glazen vol in het gerecht verwerkt te worden; een scheutje is soms al genoeg. Als u de wijn lang genoeg laat koken, verdwijnt de alcohol en blijven de aroma's van de wijn over.
Ten eerste hield de oude wijnbouwer uit de Bourgogne er een weinig revolutionaire, maar wel zeer kwaliteitsvolle productiemethode op na. De 'puurheid' van de wijn stond bij Jayer steeds voorop. Een tweede reden voor het opgedreven prijskaartje van de wijn is diens exclusiviteit.
1. Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru. De Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru is op dit moment met een gemiddelde prijs van €12.876,- per fles de nummer 1 in deze lijst met duurste wijnen ter wereld. Deze rode wijn is in de wijngaarden in de Côte de Nuits in Frankrijk gemaakt.
Bourgondië of Boergondië (Frans: Bourgogne) was een van de 21 regio's van Frankrijk, maar ging in 2016 op in Bourgogne-Franche-Comté. Bourgogne heeft een lange geschiedenis als koninkrijk en hertogdom en is eeuwenlang een machtscentrum van betekenis geweest.
Draadjesvlees is van rundvlees en doordat heeft dit recept een stevige structuur en smaak. De beste wijn die hier bij past is zonder twijfel rode wijn. Over het algemeen past hier een rode wijn van de Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon goed bij.
Marinade met rode wijn
Gebruik geen metalen schaal als u vlees marineert in rode wijn, maar pak een schaal van porselein of glas. De wijn die u vervolgens schenkt bij dat heerlijke malse vlees is natuurlijk de wijn die u ook voor de marinade hebt gebruikt: Merlot. Cabernet Sauvignon.