Stoffeerwerk: Huisstofmijt, dierlijke huidschilfers, en dode huidcellen kunnen allen in je stoffen meubels, gordijnen, en beddengoed belanden. Plinten en vloerbedekking: Vuil, pollen, en andere vervuilingen van buitenaf kunnen allemaal naar binnen toe gebracht worden en zich op je vloer gaan nestelen.
Oorzaak veel stof in huis
Waar komt dat stof toch vandaan? Een van de grootste bronnen van stof ben jezelf, aangezien je de hele dag haren en huidschilfertjes verliest. Daarnaast zorgt onze kleding ook voor stof. Ook huisdieren, etensresten en dode insecten kunnen een bron van stof zijn.
Stof komt sneller tot ontwikkeling bij (te) droge lucht. Verminder stof van buiten. Bijvoorbeeld met borstels onder de deur en een goede droogloopmat, voorkomt u veel stof in huis. Borstel huisdieren regelmatig en probeer ze zo min mogelijk zand en vuil mee naar binnen te laten nemen.
Stof bestaat uit piepkleine deeltjes, die door het dagelijks leven in huis ontstaan. Tot de grootste bronnen van stof horen dode huidcellen, zand, dierenharen, kruimels, pollen, textielvezels van kleding, meubels en tapijt en deeltjes die bij bijvoorbeeld koken en roken vrijkomen.
Zoals gezegd houdt huisstofmijt van een vochtige omgeving. Zeker in oude huizen kan het behoorlijk vochtig zijn door het gebrek aan ventilatieroosters en goede luchtstromingen. Een tip is om goed te ventileren, waardoor je huis minder vochtig wordt en dus minder aantrekkelijk voor stof.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Stof onder het bed, hoe komt het daar? Hoe meer beweging er in een woning is, hoe meer stof er door alle ruimtes zal gaan. Terwijl we door verschillende kamers dwalen, genereren we luchtstromen die haren, pluisjes en ander vuil verplaatsen dat zich aan meubels en de vloer hecht.
Ruim regelmatig op.
Snuisterijtjes staan misschien gezellig, maar trekken ook veel stof aan en zijn lastig schoon te maken. Spullen die je in afgesloten dozen, laden of dichte kasten bewaart worden lang niet zo snel stoffig. Daarnaast is een opgeruimd huis sneller en makkelijker schoon te maken.
Fijn stof (PM10) is opgebouwd uit een groot aantal stoffen. Het belangrijkste onderdeel vormen stofdeeltjes die in de lucht worden gevormd uit zwaveldioxide, stikstofoxiden en ammoniak. Een tweede belangrijke bijdrage komt van elementair koolstof en organische koolstofverbindingen.
Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen. Zo geef je stof geen kans zich te verzamelen en verminder je de kans op allergieën. Daarnaast ruikt je huis frisser en ziet het er schoner uit.
Stof op de badkamer is voor mij ook een bekend fenomeen. Komt volgens mij door de condens van het douchen, dit maakt de stofdeeltjes zwaarder waardoor ze gaan neerdalen. Volgens mij kun je er weinig aan doen, anders dan je badkamer goed ventileren.
Eventuele pluizen die achtergebleven zijn in de trommel, kunnen tijdens de volgende wasbeurt loskomen op de kleding. Pluizen in het deurrubber (manchet) kunnen bij een volgende wasbeurt loskomen op de kleding. Wanneer kleding of handdoeken beschadigd zijn, kunnen de vezels op de andere kledingstukken komen.
Ze kunnen bijvoorbeeld kanker veroorzaken, of invloed hebben op je hormonen. Ook zijn er stoffen die bijvoorbeeld irriterend zijn voor je ogen of die kunnen ontploffen. Een stof kan ook gevaarlijk zijn voor het milieu. Planten of dieren kunnen er ziek van worden of doodgaan.
Misschien één keer per jaar met een grote schoonmaak, maar elke week je kast verplaatsen om de plinten schoon te maken is ook niet te doen. Niet goed voor je kast en niet goed voor je vloer.
De grote ruimtes tussen de sterren en planeten zijn gevuld met enorme hoeveelheden dun uitgespreid gas en stof. Zelfs de leegste delen van de ruimte bevatten nog ten minste een paar honderd atomen of moleculen per kubieke meter. De ruimte zit ook vol met allerlei straling die gevaarlijk is voor astronauten.
Een luchtreiniger verbetert de luchtkwaliteit in huis en zorgt voor zuivering van de binnenlucht, waardoor jij frisse lucht in kunt ademen. Het is geen vervanging van een goede ventilatie, maar een aanvulling. Een luchtreiniger elimineert 99% van de 'vuile' stoffen uit de lucht als bacteriën en pollen.
Het inademen van stof kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of een verminderde longcapaciteit.
De keuken is zelfs in opgeruimde, schoongemaakte huizen vaak de smerigste plek. Bovendien bevinden zich hier naar verhouding veel bacteriën die mensen ziek kunnen maken, zoals de e. coli-bacterie die u wellicht ook kent als de poepbacterie. Daarvan kunnen mensen onder andere diarree krijgen.
Langdurige blootstelling aan fijn stof
Longkanker en chronisch, obstructieve longziekte (COPD), vermindering van de longfunctie, verergering (en ontstaan) van astma (vooral bij kinderen), toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.
Een stoflong ontstaat door inademing van stofdeeltjes zoals steenstof, metaaldeeltjes en asbest. De ziekte komt vooral voor bij mensen die in een stoffige omgeving werken, zoals mijnwerkers, metaalarbeiders, steenhouwers (silicose), bouwvakkers of bij mensen die vroeger veel met asbest hebben gewerkt (asbestose).