Het slijm dat uit je vagina komt (afscheiding) wordt gemaakt door bepaalde cellen die zich bevinden in het slijmvlies van de vagina. Als er een infectie in de vagina ontstaat kan de afscheiding veranderen van kleur en/of van geur.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Gezonde afscheiding is wit, vloeibaar en doorzichtig. Het kan wat zuur ruiken, maar kan ook geurloos zijn. Er zijn een aantal situaties waarin u als vrouw vaginale afscheiding kunt hebben: Voordat u ongesteld bent of als u ongesteld.
Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken veel afscheiding. Je hebt dan meer witte vloed dan je gewend bent. Vaak gaat het ook gepaard met andere symptomen, zoals een verandering in kleur of structuur. Toch komt het ook vaak voor dat vrouwen niets merken van een soa.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Vochtig worden. Als een vrouw seksueel opgewonden wordt, is het vochtig of nat worden van de vagina de reactie van het lichaam. Het vocht zorgt ervoor dat het aanraken van de vagina prettig is. Door de betere doorbloeding is de vagina ook gevoeliger.
Oorzaken van afscheiding zijn bijvoorbeeld menstruatiecyclus, de pil, zwangerschap en de overgang. Afscheiding is dus normaal bij vrouwen, maar bij overmatige of veranderende afscheiding is het goed om extra onderzoek te doen, dit kan dan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, soa of schimmelinfectie.
Twee soa's die vaak gepaard gaan met een onaangename geur zijn trichomoniasis en gonorroe. Trichomoniasis wordt veroorzaakt door een parasiet en is een veel voorkomende soa. Deze soa zorgt over het algemeen niet voor veel klachten. Toch ontstaat er vaak geurende of stinkende afscheiding door trichomoniasis.
Hoe problemen met vaginale afscheiding voorkomen
Vermijd tabak, te veel alcohol en stress. Zorg ook voor voldoende slaap. Was je vagina met water, gebruik daarbij geen zeep. Vermijd vaginale douches (zeker met zeepoplossingen): dezen verminderen de weerstand en verhogen zo de kans op vaginale infecties.
Misschien ben je er geen fan van, maar het is normaal. Een beetje zurig is niets raars en de een ruikt en smaakt zoeter dan de ander. Het gebruiken van middelen om de boel fris te houden, kan een gezonde vagina uit balans brengen omdat de natuurlijke pH-waarde wordt verstoord.
Voor vrijen zonder pijn moet u seksueel opgewonden zijn. Opwinding maakt uw vagina vochtig. Uw bekkenbodem is al ontspannen of ontspant nu. Als dit niet gebeurt, is seks voor een vrouw vaak pijnlijk.
Gezonde vagina's kunnen een beetje fris-zurig en een beetje ziltig ruiken. Ook een beetje een zoete geur wordt vaak genoemd (maar let op: een zoete smaak is niet in de haak – haha rijmende oneliner – zie verderop).
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Je lichaam is simpelweg geen machine en er zijn heel wat factoren die een invloed hebben op hoe nat je bent. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vermoeidheid, medicatie of stress. Als je erbij nadenkt is het eigenlijk niet meer dan logisch dat ook je vagina kan variëren naargelang je levensstijl.
Je kan zonder probleem elke dag een inlegkruisje gebruiken. Om een beetje bloedverlies of vaginale afscheiding op te vangen. Je kan ze beschouwen als een tweede laag ondergoed. Als je ze goed gebruikt, krijg je geen irritaties of infecties.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Veel witte afscheiding
De hoeveelheid hormonen in je lichaam zijn vaak een grote aanleiding op de hoeveelheid witte afscheiding je hebt. Als je bijvoorbeeld ovuleert zijn er meer hormonen aanwezig en zal je meer afscheiding hebben dan anders en is er een grotere kans dat je hierdoor meer seksueel opgewonden bent.
Stinkende afscheiding door bacteriële vaginose
Bij bacteriële vaginose verandert er veel in de afscheiding. Dit komt door een onbalans tussen natuurlijke bacteriën en schimmels in de vagina. Naast een andere kleur en samenstelling kan de geur anders worden. Er ontstaat dan een onaangename, vaak visachtige, geur.
Aandacht omdat de orale seks Ananas hebben gegeten verbetert niet alleen in een kwestie van vloeibare smaken, maar verandert ook de aanraking van de tong. De ananas laat de tong een beetje ruwer en dat maakt het gevoel wanneer je een Frans intenser doet.
De vulva is ontworpen om zichzelf schoon te houden met behulp van jouw natuurlijke afscheiding. Het enige wat je nodig hebt om je vagina schoon te houden is lauwwarm water: een douche of bad is voldoende. Gebruik uitsluitend lauwwarm water en geen zeep om je vagina te wassen en dep droog met een schone handdoek.
Sommige voedingsmiddelen kunnen een slechte vaginale geur geven. Dit is vooral zo bij asperges, maar ook knoflook, ui en broccoli kunnen de vagina een niet zo charmante geur geven. Daarom, als je graag knoflook eet, moet je beslissen of je afscheid wilt nemen van de delicate smaak of van de ongewenste geur.
Wanneer je als meisje opgewonden, vochtig en ontspannen bent, doet de eerste keer meestal geen pijn en heb je niet of nauwelijks bloedverlies. Wist je dat de meeste meisjes niet bloeden tijdens of direct na hun eerste keer? Als je toch bloedt, komt dat meestal door de spanning.