Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als 'dansende' zwarte vliegjes boven de potgrond. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond waarin vaak larven of eieren van rouwvliegjes meekomen.
De methode waar ik het meest succes mee heb gehad, is het gebruik van aaltjes! Dit zijn microscopisch kleine wormpjes, die in een soort poedervorm komen. Deze meng je met het water wat je aan je planten geeft. De aaltjes, of ook nematoden genoemd, vallen de larven aan en deze gaan vrij snel dood.
De aanwezigheid van kleine vliegjes kan, in een omgeving waar voedsel wordt geproduceerd, een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. De vliegen leven, voeden en planten zich voort in vervuilde gebieden en verplaatsen zich vervolgens naar plekken waar eten bereidt, verwerkt of geserveerd wordt.
Maar waar komen ze zo snel vandaan? Er zijn twee antwoorden: de vliegjes ruiken fruit, sappen en keukenafval op enkele meters afstand. Ze hebben alleen maar een open raam nodig om er te komen. Een tweede mogelijkheid is dat de eitjes van de fruitvlieg via fruit, gekocht of uit eigen tuin de keuken in komen.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn, en ze komen af op rottende en gistende producten zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Strooi kruidnagel over de aarde van de plant. Giet water over de aarde van de plant, zodat de kruidnagel vochtig wordt. Na ongeveer 10 dagen zullen de rouwvliegjes verdwijnen. Je kunt er ook voor kiezen om kruidnagel uit te koken in water, en het afgekoelde water te geven tijdens de watergift.
Fruitvliegjes gedijen bij warme temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Ze ontwikkelen zich dan razendsnel van ei tot volwassen vlieg en hebben een levensduur van ongeveer een maand. Bij een lagere temperatuur neemt die levensduur snel af. Is het kouder dan 21 graden, dan verkort hun leven zich al snel tot 2 weken.
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt. Laat het mengsel eerst afkoelen en giet het net zoals je de planten normaal water geeft.
De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot.
Hoe los je het op? stop een Pokon Bio Bladinsecten Capsule in de potgrond. Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond. Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden.
Het vergroot de "pakkans" dus. Daarnaast biedt zwermen voor zowel vliegjes als muggen bescherming tegen natuurlijke vijanden. Het kan de vijand verwarren en desorienteren als je en mass van hot naar her schiet. De totaal som als groep is vele malen groter dan als kleine solitaire vlieg of mug.
Vliegen kunnen door ventilatieroosters of andere kleine openingen je huis binnenkomen. Je kunt deze openingen ook afschermen met horren zodat er wel lucht doorheen kan komen, maar geen vliegen. Vul scheuren, kieren en ruimtes rondom buizen.
Rouwvliegjes zijn te herkennen aan hun zwarte hoofd, donkere vleugels en lange voelsprieten. Ze zijn 2 tot 3 mm groot en komen voornamelijk als de aarde rondom de plant erg nat is. De rouwvliegjes worden aangetrokken door vochtigheid, ontbindend organisch materiaal en hoge temperaturen.
De vrouwtjes van de rouwvliegen leggen hun eitjes bij voorkeur in humusrijke grond, compost, mesthopen en rottende bladeren. Ongeveer drie weken later komen hieruit de grauwbruine larven met een donkerbruine/zwarte glanzende kop. De larven leven in groepjes en voeden zich aanvankelijk met dode plantenresten.
Rouwvliegjes komen het huis vaak binnen via een nieuwe plant of via verse potgrond, waar zich al eitjes of larven in bevinden. De vliegjes eten vooral dode plantenresten, vandaar dat u ze ook weleens in de buurt van vazen met verwelkende bloemen vindt.
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit.
Andere kenmerken van bedwantsen zijn: Ze kunnen niet vliegen of springen, wel snel kruipen. Ze zijn lichtschuw. Overdag laten ze zich alleen zien als ze erge honger hebben.
Wat zijn rioolvliegjes? Rioolvliegjes worden ook wel motmuggen, latrinevliegjes of aalputmotjes genoemd. En nee, het zijn geen vliegen: het gaat hier om een muggensoort! Rioolvliegjes levens van vocht en rottend organisch afval en kunnen allerlei bacteriën verspreiden.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
Kopje azijn met afwasmiddel
Als je last hebt van fruitvliegjes zet je gewoon een kopje met een scheutje azijn neer met daarin een paar druppels afwasmiddel. Werkt binnen enkele uren.
Fruitvliegjes komen af op rottend of gistend eten. Zeker met warm weer heb je daar zo last van. Zo heb je meteen weer van die akelige fruitvliegjes rond hangen in je huis, vooral bij de prullenbakken en groen afval. Ze blijven gauw weer terug komen en ook gaan ze graag op je eten en drankjes zitten.
Het gaat mieren tegen. Ook mieren zijn niet gediend van kaneel. Stuif er wat van op de plek waar veel mieren zitten. De poederige substantie werkt verstikkend en de geur zorgt ervoor dat mieren geen eten meer kunnen ruiken.