Geschiedenis. Heinz is opgericht in 1869 door Henry John Heinz in Sharpsburg, Pennsylvania. Heinz, destijds 25 jaar oud, begon met het leveren van smaakmakers aan lokale kruideniers met behulp van paard en wagen. Het eerste product van het bedrijf was mierikswortel, gevolgd door augurken, zuurkool en azijn.
Oorspronkelijk is ketchup echter noch Amerikaans, noch gemaakt van tomaten! Ketchup zoals wij die nu kennen is afgeleid van een Chinese vissaus. Deze pekelsap van ingemaakte vis werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd al 300 jaar voor Christus gegeten. Ook onze ketjap is hier vanaf geleid.
Toen onze oprichter, Henry J. Heinz, in 1896 met een trein door New York City reed, zag hij een bord wat 21 schoenstijlen adverteerde, wat hij een goed idee vond. Hoewel Heinz toentertijd al meer dan 60 producten produceerde, vond hij 57 een geluksnummer.
Aan het begin van het productieproces wordt de tomatenpasta gemengd met azijn, suiker, zout, water en verschillende geheime kruiden. Door de azijn en suiker blijft de ketchup heel lang houdbaar. Na het mengen van de ingrediënten wordt het geheel warm gemaakt en vervolgens verdikt.
Vijftien eetlepels ketchup per dag zou niet alleen de kans op kanker verkleinen, maar ook een gunstig effect hebben op hart- en vaatziekten en chronische ziekten. Natuurlijk is tomatenketchup niet alleen maar gezond. Per 100 gram bevat het 103 kcal en 24,1 gram koolhydraten, grotendeels in de vorm van suiker.
Waar mayonaise dan wel vandaan komt? De havenstad Maó – of Mahón op z'n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca. In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen. Met succes!
Volgens een verklaring stamt het woord uit het dialect van Amoy (heden: Xiamen) in Oost-China en is het woord ketchup een Engelse verbastering van ketsiap, een saus uit gegiste vis.
In Nederland verkoopt Kraft Heinz naast Heinz en Planters ook echte Nederlandse merken als Honig, Brinta, Roosvicee, Karvan Cévitam, Wijko, Venz en De Ruijter.
Er zijn 2 Heinz fabrieken 1 in USA en 1 in Elst gld maar het is een Duitse naam dus waarom geen fabriek in Duitsland.
Bovenop de klassieke smaken zoals zongedroogde tomaten en curry heeft de voedingsreus wereldwijd inmiddels 20 verschillende variëteiten ketchup in de supermarkt staan: gaande van exotische smaken zoals ketchup met jalapeno peper of sriracha (een scherpe saus) tot gezonde versies zonder suiker of zout en zelfs een zoete ...
Bij ketchup en mayonaise geldt hetzelfde: er kunnen om levensmiddeltechnologische redenen glutenhoudende ingrediënten toegevoegd worden. Dus: altijd nauwgezet lezen, wat er op de verpakking staat en navraag doen.
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
Druppel wat azijn op de vlek en laat dit inwerken. U kunt er daarna ook nog wat afwasmiddel overheen wrijven. Was het kledingstuk daarna normaal. Dit werkt hetzelfde als azijn.
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
Mayonaise met 82% vet bevat 740 kcal, en met 70% vet (het wettelijk minimum) 635 kcal per 100 gram. Een afgestreken eetlepel mayonaise (van ongeveer 20 gram) levert je ongeveer 126 kcal. De hoge calorie-inhoud is de reden waarom mensen mayonaise als ongezond beschouwen.
De prijs varieert van 1,575 euro/l voor Kania Curry Ketchup Mild (Lidl) en Kania Kerry Ketchup Hot (Lidl) tot 6 euro/l voor Zeisner Curry Ketchup (Delhaize, ook elders te koop). Met een score van 9/10 kwam Regalo Curryketchup (Aldi) als beste uit de bus en met een prijs van 1,58 euro/l de absolute topper.
Wie kiest voor tomatenketchup in plaats van frietsaus bij z'n patatje om calorieën te besparen, komt er bedrogen uit. Want al zit er geen vet in ketchup, suiker des te meer! Daarom komt Heinz nu met tomatenketchup met 50% minder suiker én zout.
Currysaus. Currysaus is wat ongezonder dan ketchup met 137 kcal per 100 ml. Je zou denken dat het allebei rood is en dus minder vet dan mayonaise, maar curry is geen goed alternatief. Dan kun je nog veel beter ketchup eten.