'Enne' is misschien wel het meest gebruikte woord in onze provincie. Je kunt het bijna voor alles gebruiken, maar vaak betekent het gewoon: hoe gaat het met je? 'Enne' wordt ook gebruikt om een gesprek met iemand aan te knopen.
Enne? Ja, dit is misschien wel het meest gebruikte woordje in Maastricht. Als iemand dit aan je vraagt, zeg je maar gewoon terug auch enne. Het betekent eigenlijk zoiets als: hoe gaat het met je en wordt vaak gebruikt om een gesprek met iemand aan te knopen.
Enne is een typisch Limburgs begrip dat je niet direct kunt vertalen naar het Nederlands. Het woord heeft namelijk meerdere betekenissen waaronder: hoe is het?, wat is er gebeurd?, hoe is het mogelijk?, vertel me meer! etc.
2) Maastricht (uitspraak: /masˈtrɪχt/; Limburgs: Mestreech /məsˈtʁeːç/; Frans, enigszins verouderd: Maestricht; Waals: Måstraik of Li Trai) is een stad en gemeente...
2) Ena is een Engelse meisjesnaam. Het betekent `vrouw, ziel`.
Tot ziens - Haije
Is het tijd om afscheid te nemen? Niet getreurd, ook voor deze situatie hebben we in Limburg een woord. "Haije (of hoije)" is alles wat je hoeft te zeggen tegen je gesprekspartner.
Iech haw vaan diech. Ik hou van je.
Ajuus, 't goei, houdoe: waarom een woordje streektaal geen kwaad kan bij vakantie in eigen land. Ajuus, 't goei, houdoe: in iedere streek zeggen mensen elkaar op een andere manier gedag.
In Limburg wordt er eigenlijk op dezelfde manier gegroet als in de rest van Nederland, alleen uiteraard met gebruikmaking van die typisch Limburgse woorden. Goedendag wordt dan goojendaag.Hallo blijft hetzelfde.Hoi wordt vooral gebruikt tussen mensen die elkaar al kennen en natuurlijk tussen en door jongeren.
als 'sloppel', 'slèppel' of 'sloapèl'. betekent 'gaan liggen om te slapen'. 'sjloap lekker'.
Meestal zeggen mensen santé of schol, soms allebei. Hoewel de twee heildronken in heel Vlaanderen te horen zijn, is santé gewoner in het westen en schol vertrouwder in het oosten.
Limburgse vla, (plaatselik ouch vlaoj, vlaaj, flaaj of vlaam geneump), in 't Nederlands vlaai, ies e typisch Limburgs gebak. Limburgse vla's were gebakke in de Euregio Maas-Rien: Belsj en Nederlands Limburg, in 't Land van Herf, 't Montsenergebied, Oas-Belsj en in e klein deil van Duutsjland.
ik hou van je. I love you, Daddy. expand_more Ik hou van jou pappa.
Sies is een behoorlijk verwarrend woord in Limburg, want waar het op de ene plek iets als 'schat(je)' betekent, is het in andere regio's alleen of ook een scheldwoord. Wel weer een zachtaardige. De betekenis komt het dichtst in de buurt bij 'sul' of 'gek'.
verjoardaach (m.)
Wanneer gebruik je Moi? Moi is dus zowel te gebruiken als begroeting als bij het afscheid, en het kan het variëren tussen Moi, Moin, Moie en zelfs Morrie.
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland, Limburg en in delen van noord Antwerpen gebruikt wordt als afscheidsgroet.
Wa zedde nou? - Dat meen je niet! Houdoe! - Doei! Aangereden - Je bent onderweg.
De correcte spelling is én. Voor het klemtoonteken gebruiken we het accent aigu (én). Luka én Lotte zijn erbij betrokken.
ENA staat voor extraheerbare nucleaire antigenen. Dit zijn delen van de celkern die verder worden onderzocht als er ANA in het bloed aanwezig zijn. Dit komt voor bij patiënten met systemische sclerose en Sjögren's syndroom.
Toelichting. Bij het toekennen aan iets of iemand van een bepaalde rangorde met betrekking tot een of andere kwaliteit (grootte, rijkdom, omvang enzovoort) wordt in de standaardtaal in het hele taalgebied de constructie de/het (op) een/twee/drie (enzovoort) na + bijvoeglijk naamwoord in de overtreffende trap gebruikt.