Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Cactussen en vetplanten staan meestal in droge potgrond en hebben daardoor eigenlijk geen last van rouwvliegjes. Er wordt dan ook wel aangeraden om een laag zand of perliet op natte potgrond te leggen. Hier kunnen rouwvliegjes geen eitjes op leggen en zo voorkom je meteen dat een rouwvliegje zich verdubbelen.
Zet een bakje wijn naast de besmette plant, dit trekt de vliegjes aan. Vervolgens verdrinken de vliegjes in het drankje. Zet de besmette plant in een andere pot met nieuwe (droge) aarde. Zorg ervoor dat je de plant niet gelijk water geeft zodat de vliegjes geen kans hebben terug te komen.
Als de vliegjes steeds terug blijven komen, dan kan dit zoals eerder gesteld op een slechte luchtkwaliteit duiden. Belangrijk is dus ook om je woning goed te ventileren. Als je niet van het probleem afkomt, kan het ook verstandig zijn om een gespecialiseerd bedrijf de luchtkwaliteit te laten meten.
De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies.
Kaneel tegen rouwvliegjes
Strooi er een dun laagje kaneel over en de larven zijn in een mum van tijd geroosterd. Dit is een eenvoudige en effectieve aanpak, want het is veilig voor je planten en huisdieren en het kan je kamer zelfs aangenaam laten ruiken! Rouwvliegjes hebben een hekel aan kaneel.
Zet een geurig kruidenplantje (basilicum, dille of salie) in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van die geur. Leg wat kruidnagels, teentjes knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geuren vinden fruitvliegjes vies. Let er wel op dat je geen rottende knoflook gebruikt.
Het verschil is goed te zien in de ogen van beide plaaginsecten. Rouwvliegjes hebben donkere ogen, terwijl fruitvliegjes rode ogen hebben.Rouwvliegjes hebben langere poten en antennes dan de fruitvliegjes.
Rouwvliegjes herkennen
Rouwvliegen zijn ook klein en lijken qua uiterlijk bijzonder veel op fruitvliegjes. Ze zijn echter vaak donkergrijs tot zwart en hebben langere poten. De vleugels van de rouwvlieg hebben een karakteristieke Y-vormige ader. Rouwvliegen staan ook wel bekend als varenrouwmuggen.
Maak een val voor fruitvliegjes: zet een schaaltje met een mengsel van water, azijn en een scheutje afwasmiddel op het aanrecht. De azijn lokt de vliegjes, het afwasmiddel zorgt ervoor dat ze niet blijven drijven, maar zinken en verdrinken.
Heb je zo van die kleine vervelende vliegjes rondvliegen in de tuin? Dan kunnen wel eens grasvliegjes zijn. Deze vliegjes zijn goed in de tuin.
In kaneel zit de giftige stof coumarine waar de larven van rouwvliegjes helemaal niet van houden. Je kunt kaneel in de vorm van een oplossing geven als de planten weer water nodig hebben.
Volwassen exemplaren leven ongeveer een week en leggen tot 300 eieren in de rijke, vochtige bodem. Binnen 4-6 dagen verschijnen er kleine larven en beginnen ze zich te voeden met plantenwortels gedurende hun twee weken durende periode.
Rouwvliegjes bestrijden met azijn
Zo kunnen de vliegjes wel naar binnen komen maar kunnen ze er niet meer uit. De rouwvliegjes zullen uiteindelijk verdrinken in de vloeistof. Deze bestrijdingsmethode werkt alleen tegen volwassen rouwvliegjes en helpt niet tegen het bestrijden van de eitjes en larve.
Waar komen rouwvliegjes op af? Rouwvliegjes komen op organisch / plantaardig materiaal af, waaronder plantenbakken, potgrond, vazen met verwelkte bloemen en kamerplanten. De rouwvliegjes voeden zich met dode plantenresten, maar de larven vreten aan de hals van de wortels waardoor deze afsterven.
Welke planten zijn gevoelig voor rouwvliegjes? Vochtige potgrond is waar rouwvliegjes van dromen, dus planten die vochtige grond nodig hebben zijn al snel het slachtoffer van een plaag. Denk hierbij aan varens en veel tropische planten.
Als je de grond bedekt met een 1 cm dikke mulchlaag van siersteentjes, kunnen rouwvliegjes geen eitjes leggen in de potgrond. De meeste soorten potgrond die je in de winkel koopt zijn al gesteriliseerd, zodat ze geen rouwvliegjes bevatten, maar in zelfgemaakte compost kunnen ze wel zitten.
Die vervelende hele kleine zwarte beestjes van 1 mm zijn vaak rouwvliegjes. Ze lijken een beetje op fruitvliegjes, maar zijn net een maatje kleiner. Ze worden ook rouwvarenmugjes genoemd, maar soms ook rouwmugjes, rouwvliegjes of 'die kleine irritante beestjes'!
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen, ook wel rouwvliegjes genoemd. Ze leggen graag hun eitjes in een warme en vochtige omgeving: de potgrond van jouw plant.
De oorzaak van een vliegenplaag buiten ligt vaak bij een kadaver van een dier dat zonder dat je het misschien weet bij jou om de hoek ligt. Of verstopt onder bladeren of sprokkelhout. Misschien staat er wel een container open in de buurt waar veel organisch materiaal is weggegooid, zoals etensresten.