Zowel de noord- als de zuidkust van Bretagne lenen zich bijzonder goed voor de oesterteelt, met oesters die bekendstaan om hun uitzonderlijke kwaliteit. De fines of de creuses, de speciale of de platte, ze hebben allemaal die kenmerkende en krachtige zilte smaak.
De Zweedse oesters worden met de hand van de bodem gedoken en zijn dan ook gillend duur. Maar volgens de kenners zijn het wel de allerlekkerste oesters die je in Europa kan vinden. Doordat ze groot zijn geworden in het wild, met stromingen, hebben ze een zeer sterke, notige, metaalachtige smaak.
Waar komen oesters vandaan? Het leefgebied van oesters bestaat vooral uit de randzeeën van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot Noord-Afrika. Ook in de Middellandse Zee komen oesters veelvuldig voor. Helaas is door overbevissing de natuurlijke populatie van oesters in de Noordzee zo goed als verdwenen.
"Een slechte oester heeft een penetrante zwavelgeur. Dit ruik je zodra je de oester opent." Ook mag er niets anders in de schelp zitten dan de oester zelf en het oestervocht. "Zit er bijvoorbeeld een worm in de schelp, dan betekent dit niet per se dat de oester niet goed is.
Coffin Bay King oester
's Werelds duurste oester groeit in een oesterkwekerij in het zuiden van Australië. De Coffin Bay King oester groeit gemiddeld zeven jaar en is daardoor gigantisch. Naast de grootte zorgt de ouderdom er ook voor dat deze oester een unieke smaak heeft en dat het vlees stevig en sappig is.
Je mag 10 kilo oesters per persoon per dag meenemen voor eigen consumptie.
Oesters zijn heel gezond en super goed voor de lijn. Ze bevatten namelijk bijna geen vet, heel weinig calorieën (80 kcal/100 gram) en zitten vol proteïne, vitamines, mineralen en spoorelementen. Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.
rauw. Oesters zijn heerlijk om zo uit de schelp te eten.
In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen.Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten. Bij de vangst van sommige schaal- en schelpdieren houden de vissers rekening met overbevissing.
Ze filteren water, gemiddeld 40 liter per dag. Er zijn 2 soorten oesters, de holle (creuse) en de platte oester. De platte oester is duurder omdat hij trager groeit en dus langere verzorging nodig heeft.
De Cancale oester is veruit een van de meest gerenommeerde oesters van Bretagne. Het ligt in de baai van Mont-Saint-Michel en wordt bewogen door de sterkste getijden ter wereld. De platte oester, ook bekend als de Belon de Cancale, ontleent zijn naam aan een rivier in Finistère.
Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief. Hierom is er nog een ander soort oester op de markt gekomen, namelijk de creuse. Deze oester groeit veel sneller en heeft een iets bollere vorm, meer richting een mossel.
De oesters (Franse) oftewel de Fine de Claire-oester als de Gillardeau-oester worden gekweekt in de Franse Charentes Maritimes, rond de stad Marennes. De Fines de Claires worden na de kweek geraffineerd en verhuizen daarvoor naar zogenaamde 'Claires'.
Wat is een oester parel of parel oesters? Parel oesters zijn schelpen ook wel oesters genoemd waarin een parel groeit. Er zijn wel 100,000 soorten oesters in de wereld, slechts 6 daarvan zoals van de Pteriidae en Unionidae familie worden gebruikt voor het cultiveren / telen van parels.
Oesters zijn goed voor je haar, spieren, botten, huid, je immuunsysteem en ze geven je energie. Je kunt dus zeker stellen dat het eten van oesters goed is voor je hele lichaam! En dit alles zit dus allemaal in de oester, een Zilt en Zalig natuurproduct.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
Maar wist je dat je volgens de oester-etiquette MOET bijten op de oester? Juist door een paar keer te kauwen op de oester komt er na de zoute, ziltige smaak een heerlijke, zoete smaak vrij uit de oester.
Bij twijfel sla je de oester over.
Een oester die bedorven is gaat veel makkelijker open dan een verse (levende) oester. Dit heeft te maken dat de sluitspier van de oester niet meer werkt. Een verse oester moet ziltig ruiken, net zoals zeewier.
Kauw goed, minstens drie keer, zodat alle smaken vrijkomen. Wie goed proeft, herkent de vlezige en zoute 'buik' van de oester en de wat stevigere kieuwen. Extra feitje: door lang te kauwen voorkom je ook dat de oester niet levend in je maag terecht komt (ja, oesters leven nog!).
oesters openen. Reken op 2-3 stuks per persoon, of meer natuurlijk. Open de oesters. Dit vergt even oefening, maar echt heel moeilijk is 't niet hoor.
In oesters zit zink, zink bevordert de aanmaak van testosteron en testosteron bevordert bij vrouwen én mannen de zin in seks. Daarnaast zijn er ooit wat aminozuren gevonden in de schelp, die ook als gevolg zouden kunnen hebben dat…
De zoute smaak van oesters
Er bestaan vele schakeringen van smaak. Zo heb je zilt, metaalachtig of een zoete smaak, afhankelijk van de soort. Voor een deskundige beschrijving zou je kunnen zeggen: 'Het zilte van de zee', 'een koperen nasmaak' of 'een zoete toets van meloen'.
Omdat een oester wel 20 jaar oud kan worden, komt het dus voor dat een oester in zijn of haar leven heel vaak van geslacht veranderd.