In wit brood zitten veel minder vezels, dus wit brood voor honden is echt een heel slecht idee.
Het korte antwoord op de vraag of je een hond brood geven mag, is nee. Het is beter om je hond geen brood te geven. Al duizenden jaren leeft de hond zij aan zij met de mens. Daarom is hij van de wolf, een echte carnivoor, ook een klein beetje gewend geraakt aan het dieet van de mens.
Ja, een hond mag brood eten, maar het doet niet veel voor ze. Honden kunnen brood niet helemaal verteren; ze nemen er geen voedingsstoffen uit op. Het is dan ook vooral vulling voor de maag. Af en toe een stukje is prima, maar het is zeker geen maaltijd voor je hond.
Honden en katten
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten.
Hoeveel pindakaas mag mijn hond? Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Tips voor beloningssnacks voor de hond: Gekookte kip of kalkoen. Rauwe frikandel (halal zonder varkensvlees)
Yoghurt kan heel gezond zijn voor je hond, bijvoorbeeld om de spijsvertering te verbeteren of je hond iets dikker te maken. Daarnaast bevat het veel voedingsstoffen die de gezondheid van je hond kunnen verbeteren. Let erop dat je hond geen last heeft van lactose intolerantie of allergie.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes).Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
De Voordelen van Kip, Rund en Zalm voor Je Hond
Kip: Kip is een favoriete eiwitbron in hondenvoer vanwege zijn hoge verteerbaarheid en smaak. Dit sappige vlees bevat hoogwaardige eiwitten die helpen bij het behoud van spiermassa.
Honden zijn vaak allergisch voor tarwe, dus dat dient liefst vermeden te worden in hondenvoer. Maar groenten, zoals pompoen en zoete aardappel zijn prima bronnen van koolhydraten en heel gezond voor je hond. Ook fruit is gezond. Maar honden kunnen ook goed mais, aardappels en rijst verteren.
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Komkommers kunnen een veilige en voedzame snack zijn voor honden. Komkommers, rijk aan vezels en antioxidanten, zijn een bron van vitamine C en K en van mineralen en elektrolyten, zoals magnesium en kalium.
Een ei is een goede eiwitbron voor je dier. Wij verwerken dan ook eipoeder in een aantal van onze voedingen. Af en toe een eitje geven aan je dier is prima, maar niet noodzakelijk als je hond een goede, complete voeding krijgt. Lekker is zo'n extraatje natuurlijk wel!
Slagroom heeft een vetgehalte van ongeveer 35% en is daarom veel te vet voor je hond. Bovendien bevat slagroom vaak toegevoegde suikers. Net zoals vet vergroten suikers het risico op verteringsproblemen en overgewicht bij honden. Slagroom bevat dus een gevaarlijke combinatie van suiker en vet voor je hond!
De hond moet het likken, vandaar de naam Likmat. Door steeds te likken maakt een hond kalmerende hormonen aan. Likken kalmeert en zorgt voor minder stress. Je kunt er bijvoorbeeld SmoothieDog, vers vlees (kvv) of natvoer (paté), zachte worst, sardientjes in blik, cream cheese, yoghurt, pindakaas op smeren.
Hoewel kleine hoeveelheden yoghurt over het algemeen veilig zijn voor de meeste honden, kan Griekse yoghurt te veel vet en eiwitten bevatten voor je hond om veilig te verteren. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree en braken.
De richtlijn van 3 à 4 uur is dus afhankelijk van het karakter van je hond, maar ook van zijn leeftijd. Een jonge hond zonder verlatingsangst kan makkelijk 4 uur alleen zijn, maar een oudere hond kan bijvoorbeeld te maken krijgen met incontinentie, staar, dementie of doofheid, waardoor hij minder lang alleen kan zijn.
Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes van de hond wat bloedarmoede kan veroorzaken. Tevens kunnen ze darm- en maagkrampen veroorzaken. Overigens is knoflook minder schadelijk dan ui.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Sperziebonen zijn een populaire snack voor honden want ze zijn lekker en gezond. Ze bevatten veel vezels die zorgen voor een gezonde spijsvertering en een vlotte stoelgang. Ook geven ze je hond een boost aan vitamine A, C en K voor een sterke weerstand en een scherp zicht.
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Is watermeloen veilig voor honden? Het vruchtvlees van een watermeloen is veilig en voedzaam voor honden, maar als uw hond er te veel van eet, kan hij last krijgen van zijn maag. Watermeloen bevat ook suiker, hoewel het hoge watergehalte betekent dat het geen ongezonde bloedsuikerpieken zou hoeven veroorzaken.