Bij een bouwkundige keuring wordt het huis van boven tot onder, en van binnen en buiten geïnspecteerd. Aan de buitenkant kijkt de bouwkundig ingenieur naar het voegwerk en schilderwerk.Ook aan de binnenkant controleert hij het schilderwerk.
Bouwkundige staat van vloeren, muren, metselwerk, voegwerk en lateien. Vochtmetingen m.b.t. houtrot en doorslaand- en optrekkend vocht. Staat en toestand van dak, pannen, dakbeschot, goten, zink en schoorstenen. Technische staat en te verwachten levensduur van dakbedekking en dakconstructie.
Een bouwkundig rapport is het resultaat van een zogenaamde bouwtechnische keuring. In een bouwkundig rapport vindt u de uitslag van het bouwkundige onderzoek van uw woning. Een bouwkundig rapport geeft u meer duidelijkheid over de bouwtechnische staat en eventuele verborgen gebreken van de woning.
Verborgen gebreken zijn gebreken die je pas na de koop van het huis ontdekt. Denk aan een ernstige lekkage in de badkamer. Als eigenaar ben je hiervoor zelf verantwoordelijk. In principe komen alle kosten voor het oplossen van (verborgen) gebreken na de overdrachtsdatum voor jouw rekening.
Hoe lang duurt een bouwkundige keuring? De tijd varieert nogal van huis tot huis. Als een huis in goede conditie is en er weinig gebreken zijn is het mogelijk de bouwtechnische keuring binnen 1 uur af te ronden. Indien er meer gebreken zijn en/of een huis is groter dan kan de tijd oplopen tot meer dan 2 uur.
Door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, krijg je meer zekerheid over de staat van het huis. Zo voorkom je dat je achterstallig onderhoud over het hoofd ziet wanneer je enthousiast bent over een huis, dat je te veel voor het huis betaalt of zelfs een aankoop doet waar je later misschien spijt van krijgt.
Wie betaalt een bouwkundige keuring? In de meeste gevallen betaalt de koper van een huis de kosten voor het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek. Dat is ook wel logisch, want het is ook de koper die er het meeste baat bij heeft dat er een woning wordt gekocht die bouwtechnisch in een goede staat verkeert.
Is de bouwkundig inspecteur aansprakelijk voor niet geconstateerde gebreken? De bouwkundig inspecteur heeft de verplichting de opdracht van zijn klant zorgvuldig uit te voeren. Doet hij dat niet dan kan de bouwkundige aansprakelijk zijn tegenover zijn opdrachtgever ( de klant), bijvoorbeeld voor 'gemiste' gebreken.
Door het uitvoeren van een bouwkundige keuring krijgt u meer zekerheid over de staat van het huis. Ook voorkomt u hiermee dat u achterstallig onderhoud over het hoofd ziet en misschien te veel betaalt voor een huis.
Bij een voorbehoud bouwkundige keuring gaat de koop alleen door als de kosten voor noodzakelijk achterstallig onderhoud die uit de bouwkundige keuring volgen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Mocht dat wel zo zijn, dan kun je zonder boete onder de aankoop van het huis uitkomen.
Is een bouwkundige keuring aftrekbaar van de belasting? Jazeker! Een bouwkundige keuring is fiscaal aftrekbaar onder voorwaarde dat de keuring wordt aangevraagd bij aankoop, verbetering of onderhoud van een woning.
De bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig adviesbureau, maar welke moet je nu kiezen? Dit mag je helemaal zelf bepalen. Een voorbeeld van een website waarop je een bouwkundig adviesbureau bij jou in de buurt kunt vinden is www.nubouwkundigekeuring.nl.
Een bouwkundige keuring is een visuele inspectie die wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur. Hij beoordeelt de staat van diverse bouwkundige elementen zoals dakbedekking, dakbeschot, ramen, kozijnen, vloeren en voegwerk.
Onder de kosten van direct noodzakelijk herstel worden verstaan de kosten die direct moeten worden gemaakt om verdere schade of ver- en/of gevolgschade aan de woning te voorkomen. Daarnaast worden de (termijnkosten) onderhoudskosten of de te verwachte gebreken voor de komende 5 jaar weergegeven.
De kosten bouwkundig rapport worden niet apart berekend, maar zijn ingesloten in de prijs voor de bouwkundige keuring. De prijzen voor een bouwkundige keuring inclusief de kosten bouwkundig rapport beginnen al bij 235 euro.
Een bouwinspecteur of bouwkundig inspecteur houdt zich bezig met het inspecteren en onderzoeken van constructies om te bepalen hoe degelijk een constructie is en of deze voldoet aan de specificaties en regelgeving.
Tak van weg- en waterbouwkunde die zich voornamelijk bezighoudt met het ontwerpen en bouwen van constructies zoals bruggen, gebouwen en dammen.
Een bouwkundig ingenieur houdt zich voornamelijk bezig met het plannen, ontwerpen en de uitvoer van nieuwbouw en onderhoudswerkzaamheden van bestaande panden.
U wilt er dan ook niet aan denken dat u na de aanschaf te maken krijgt met onvoorziene problemen. Soms kunnen deze verborgen gebreken worden genoemd, wanneer deze voorafgaand aan de verkoop aanwezig waren, maar pas daarna zichtbaar werden. Voorbeelden zijn daklekkage, houtworm, asbest, maar ook een kapotte cv-ketel.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
Wanneer u een huis heeft gekocht, verwacht u niet dat het dak lekt. Niet alleen een daklekkage, maar ook een rot dak kan als verborgen gebrek optreden. In dat laatste geval bent u nog verder van huis.