Op Woorden.org gebruiken we gezegden, spreekwoorden en uitdrukkingen door elkaar.
Het gezegde bestaat uit de werkwoorden in een zin. Als er maar één werkwoord in de zin staat, dan is het gezegde de persoonsvorm. Als er meer werkwoorden in de zin staan, dan is het gezegde de persoonsvorm samen met de andere werkwoorden. Als je een zin gaat ontleden, begin je daarom altijd met de persoonsvorm.
In deze databank kunt u van meer dan 5000 spreekwoorden een korte verklaring vinden. Een overzicht van alle verzamelde spreekwoorden ontbreekt. Onlineversie van het historisch belangrijke spreekwoordenboek van F.A. Stoett in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).
Spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen worden vaak door elkaar gebruikt. Je kunt ze alleen echt goed leren door veel te oefenen en te lezen. Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.
Uitdrukkingen lijken erg op gezegden, maar het verschil is dat in een uitdrukking wel een werkwoord voor kan komen. Hierdoor is een uitdrukking wel een hele zin. Een uitdrukking heeft net zoals een gezegde vaak een figuurlijke betekenis en bevat (in tegenstelling tot een spreekwoord) meestal geen wijsheden.
Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
Je kan niet altijd zes gooien; [Nederlands] gezegde. Betekenis: tja, het zit ook niet altijd mee.
Frase. (spreekwoord) degene die aan het eind het beste uit de strijd komt is de daadwerkelijke winnaar.
Het beste antwoord
Maar het waarschijnlijk wel oudste boek met spreekwoorden dateert uit ongeveer 1495, de Proverbia Communia. En daar staat een spreekwoord in wat we heden ten dage nóg kennen: 'Hoe die vader so es die sone hoe moeder so dochter'.
Reacties. Spreekwoorden ´maak´ je niet, die ontstaan. Ergens gebruikt iemand een bepaalde uitdrukking (meestal een goed te begrijpen metafoor) die blijkbaar breed gevolg vindt, en op de lange lange duur wanneer zo'n uitdrukking blijft en de betekenis vaststaat, spreken we van een spreekwoord.
Spreekwoorden zijn korte uitspraken die een wijsheid of levensles bevatten. Vaak proberen spreekwoorden je aan te moedigen tot goed gedrag en keuren ze ongewenste gedrag af. Als je de betekenis van de spreekwoorden niet kent kunnen ze soms voor verwarring zorgen.
Een hond is zelden ziek maar als 'ie ziek is, is hij heel erg ziek. De gewoonte om eigenschappen van dieren in uitdrukkingen en gezegden te verwerken gaat eeuwen terug. Eigenschappen van dieren vinden wij ook terug in onszelf of we willen ermee vergeleken worden of juist niet.
Nederlandse spreekwoorden, een schilderij uit 1559 van Pieter Bruegel dat minstens 125 zegswijzen toont.
Geld over de balk gooien/smijten betekent: 'geld verspillen, met geld smijten', 'veel te veel uitgeven (aan nutteloze dingen)'. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) en F.A. Stoett luidde de oorspronkelijke vorm van deze uitdrukking: het (niet) over de balk gooien.
Van Leeuwen
Ook dekt de betekenis van het gezegde, "iemand voor de leeuwen gooien", de lading van dit blog. Volgens de Van Dale betekent het gezegde: onvoorbereid iets moeilijks laten doen.
'Ieder huisje heeft zijn kruisje' betekent: 'in ieder gezin of iedere familie is (ook) narigheid'. Deze uitdrukking komt al vanaf de zeventiende eeuw voor. Varianten zijn 'Elk huisje heeft zijn kruisje' en 'Ieder/elk huis heeft zijn kruis.
Wie a zegt, moet ook b zeggen,
d.i. men moet voortgaan gelijk men begonnen is; of ook: na de eerste schrede kan men niet meer stilstaan; fr.
Meestal is een spreekwoord een algemene levenswijsheid: zo gaat het nu eenmaal in de wereld. Voorbeelden van spreekwoorden zijn: 'Na regen komt zonneschijn', 'Boontje komt om zijn loontje' en 'Oost west, thuis best. '
Wie z'n billen brandt, moet op de blaren zitten. Het spreekwoord wil zoveel zeggen als: 'Als je iets doms doet, moet je de gevolgen dragen. En het liefst zonder klagen'.