Bepaalde typen honden zijn verboden in het VK: Pittbull, Japanse Tosa, Dogo Argentino en Fila Brasileiro. Let op, het gaat daarbij niet noodzakelijkerwijze om rashonden maar ook om honden die op deze rassen lijken! Voor fretten gelden andere eisen. Kijk hier voor informatie voor fretten.
Ja, dat kan. De regels voor het meenemen van uw huisdier zijn sinds 1 januari 2021 mogelijk strenger. U vindt de regels over het meenemen van huisdieren vanuit Nederland naar het VK via de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Verboden hondenrassen: Pitbull, Fila Brasileiro, Tosa, Dogo Argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van hond met wolf. Voor honden die een gelijkenis met deze hondenrassen vertonen zijn de officiële stamboompapieren nodig om het tegendeel te bewijzen.
Vaak geldt de muilkorf in het openbaar vervoer, zo ook in Frankrijk, maar in Italië geldt dit in alle openbare gelegenheden. In sommige landen zijn 'risicohonden' zoals pitbulls en rottweilers, helemaal niet welkom. In niet-EU-landen zoals Zwitserland, IJsland en Noorwegen gelden andere regels.
Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent.
Sinds 1 juli 2010 zijn de volgende hondenrassen niet toegestaan: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak.
De volgende dieren zijn verboden in Noorwegen in te voeren: Pitbull Terriër, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier, de Tsjechoslowaakse wolfhond en honden die een kruising zijn van de hond met de wolf.
Zo moesten honden die naar Engeland op vakantie wilden voor lange tijd (9 maanden) in quarantaine waarbij ze ook nog eens regelmatig bloedtesten moesten ondergaan om te zien of het Rabiësvaccin voldoende was aangeslagen. Na 2001 zijn de regels versoepeld en bezoekende honden hoefden niet meer 9 maanden in quarantaine.
Met je huisdier op vakantie naar Engeland of Schotland
Op dit moment dient je hond te beschikken over: Een dierenpaspoort. Een micro-chip. Een rabiës-vaccinatie (minimaal 21 dagen voor vertrek, je hond moet vóór die tijd al gechipt zijn)
Om een paspoort aan te vragen en te registreren heeft de dierenarts vanaf 1 november 2021 het UBN nodig van de eerste eigenaar. De dierenarts registreert het paspoortnummer in een van de daarvoor aangewezen portalen.
De akita hoort bij die gevaarlijke soorten, tot ongenoegen van Jansen. "Hij is op de lijst terechtgekomen omdat akita's rond het eind van de achttiende eeuw in Japan als vechthond werden gebruikt. Ze hielpen bij de jacht op groot wild, zoals herten, zwijnen en beren."
In bijvoorbeeld Frankrijk zijn ook kruisingen van de American Staffordshire Terriër, Staffordshire Bull Terriër, Mastiff, Boerboel en Tosa niet welkom en worden aan raszuivere American Staffords, Tosa's en Rottweilers en aan kruising Rottweilers zulke zware eisen gesteld dat het vrijwel onmogelijk is hen mee te nemen ...
Honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier (Pitbull), Mastiff en Tosa zijn verboden.
Zweden is een hondvriendelijk land mits je de regels in acht neemt. Er zijn talrijke pensions, vakantiehuizen en hotels waar je met een hond kunt verblijven. Ook op de meeste campings is een hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft om medebezoekers geen overlast te bezorgen.
Niet welkom: pitbull terriër, fila brasileiro, tosa inu, dogo argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van een hond met een wolf(achtig ras). Honden die qua uiterlijk op deze rassen lijken, hebben officiële stamboompapieren nodig om hun ras te bewijzen.
En het mooiste van alles: je kan je hond mee naar Noorwegen nemen! Noorwegen is namelijk een hondvriendelijk land, je hond is op heel veel plekken welkom. Zo mag je in bijna elk natuurgebied wandelen en mag je hond bijna overal zwemmen.
Het ras is daar sinds 1 januari 2006 verboden. Dobermann is ook de titel van een Franse film over een bont gezelschap van een transseksueel, een priester, een doof meisje en een crimineel die een bank beroven. In vroeger jaren had de Dobermann als bijnaam “gendarme hond” door het veelvuldige gebruik door de politie.
Hoog-risico honden (HR-honden) is een verzamelnaam voor sterke honden die vaak van oorsprong gefokt zijn om te vechten met bijvoorbeeld stieren, beren of andere honden. Ze zijn daarvoor geselecteerd op aanvalsbereidheid, vasthoudendheid en kracht.
Uit dit onderzoek blijkt dat American Staffordshire Terriers, Bull Terriers of Franse Buldoggen nauwelijks mensen bijten. Deze rassen veroorzaakten gemiddeld zo'n 0,6 procent van de bijtincidenten.
Chihuahua en Jack Russell
Bassets, golden retrievers, labradors en greyhounds zijn kennelijk het minst agressief.
Al decennia lang hebben de meeste Amerikaanse schapenproducenten grote witte honden gebruikt, zoals de Pyreneese Berghond , de Akbash of Maremma-herdershonden, maar ook Anatolische herders worden gebruikt.