In het Nationaal Register Overledenen (NRO) kunt u persoonsgegevens opzoeken van inwoners van Nederland die vanaf 1939 zijn overleden. Bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek. In het register vindt u bijvoorbeeld geboortedata en adressen.
Het overlijden van iedere persoon in Nederland wordt opgenomen in de registers van de Burgerlijke Stand. En wel oin het register van overlijden. Die registers zijn openbaar, wat betekent dat men een uittreksel kan krijgen.
U kunt een uittreksel of afschrift van de overlijdensakte aanvragen bij het gemeentebestuur waar de persoon is overleden. Als u beschikt over een elektronische identiteitskaart (eID), kunt u een afschrift of uittreksel van de akte online aanvragen via het e-loket van die gemeente.
Mensenlinq is een online platform waar overlijdensberichten van aangesloten kranten worden gepubliceerd. Daarnaast vindt u op de site nieuws rondom de dood en informatie over uitvaart en rouw. Een overlijdensbericht in de krant kan al snel enkele honderden euro's kosten.
Wat gebeurt er nu met het lichaam nadat iemand is overleden? Vrijwel direct verandert de dode van kleur. Het bloed trekt weg, de huid wordt vaalbleek en slap. Omdat het hart het bloed niet meer rond pompt, zakt het bloed naar de laagst gelegen lichaamsdelen, de billen en de rug.
Voor iedereen die meer wil weten over het onderwerp overlijden en wat daar bij komt kijken, is Mensenlinq de plek om verhalen, informatie en praktische zaken te lezen. Van alle online bezoekers is 55% nieuwsgierig wie er in zijn of haar regio overleden is. Hiervan komt 70% terug en zijn 30% nieuwe bezoekers.
Informatie over een erfenis kunt u vinden in het boedelregister. Bijvoorbeeld welke notaris (boedelnotaris) de erfenis gedaan heeft. In het boedelregister vindt u ook de verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of verworpen. Iedere rechtbank heeft een eigen boedelregister.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.
Gemiddeld kost een advertentie in een landelijk dagblad rond de 1200 euro terwijl een rouwadvertentie in een regionale krant ongeveer 750 euro zal kosten. Let er wel op dat dit gemiddelde bedragen zijn en dat het dus, afhankelijk van de krant en de grootte van advertentie kan afwijken.
Zanger, acteur en presentator Wim Rijken is overleden. De artiest overleed gisteren op 63-jarige leeftijd in een hospice Amsterdam. Dat bevestigt zijn agent tegenover het ANP na berichtgeving van De Telegraaf. Rijken bracht vanaf de jaren 80 verschillende singles uit, waaronder een duet met Conny Vandenbos.
Overleden bekende artiesten, muzikanten en zangers zijn onder andere: Charlie Parker, John Coltrane, Elvis Presley, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morisson, Keith Moon, Sid Vicious, Bon Scott, Kurt Cobain, Townes van Zandt, Herman Brood en Amy Winehouse.
Als u wilt weten waar en wanneer iemand is begraven of gecremeerd, moet u dus begraafplaatsen en crematoria in de woonplaats of de regio van de overledene een voor een benaderen.
Geboorteakten zijn openbaar vanaf 100 jaar na geboorte van de persoon. Overlijdensakten zijn openbaar vanaf 50 jaar na overlijden van de persoon. Huwelijksakten zijn openbaar vanaf 75 jaar na voltrekking van huwelijk van de personen.
De burgerlijke stand
Een overlijden moet zo snel mogelijk aangegeven worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon is overleden. Je kan dit zelf doen of laten regelen door je begrafenisondernemer. De burgerlijke stand zal onder andere het ziekenfonds van de overledene informeren.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
"De erfgenamen kunnen inderdaad zelf de fiscale aangifte doen, ze moeten daarvoor dus niet noodzakelijk beroep doen op een notaris. Maar ze kunnen niet zelf een akte van erfopvolging opmaken. Dit is o.a. nodig om de bankrekeningen te kunnen vrijgeven.
Soms kom je door alleen op achternaam te zoeken bij een familielid dat je kent. Als de telefoongids een lijst met verwante personen toont, vind je daar misschien de naam van de persoon. Dit kan handig zijn in gevallen waar de persoon die je zoekt zijn of haar achternaam heeft veranderd, bijvoorbeeld na een huwelijk.
Je naam en profielfoto kunnen worden bekeken door andere mensen die gebruikmaken van Google-services waarin het hoofdprofiel van je Google-account wordt getoond, ook wanneer je communiceert of content deelt. Tip: Voor andere gegevens die u toevoegt, kunt u kiezen of ze privé zijn of zichtbaar voor iedereen.
Mensen zoeken op Google
Tik de naam tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld "sophie de groot". Probeer ook voorletter en achternaam: "s. de groot". Voeg toe wat je weet over deze persoon, bijvoorbeeld woonplaats, club of bedrijf. Tip: kijk ook bij afbeeldingen.
Hoeveel mensen overlijden er in Nederland? In 2021 waren er in Nederland 170 972 sterfgevallen. Dat zijn er gemiddeld 3 254 per week. Doorgaans is de sterfte hoger in de wintermaanden dan in de rest van het jaar.