U vindt ze bijvoorbeeld in openbare gebouwen zoals bibliotheken, buurthuizen en gemeentehuizen. Maar ook zijn er grote winkelketens (zoals een Bijenkorf of Hema) en supermarkten (zoals een Albert Heijn, Jumbo of Plus) met vestigingen waar klanten naar het toilet kunnen.
Met de HogeNood app vind je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone. HogeNood laat je de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – denk aan een rolstoel toegankelijk toilet- en geeft reviews van voorgaande bezoekers.
Toiletten in de horeca zijn nu alleen toegankelijk met een QR-code, dus met vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs. Via de HogeNood-app vind je naast horecatoiletten ook openbare toiletten bij jou in de buurt, waar je zonder coronapas terecht kan: www.hogenood.nl.
Daarnaast kan je ook bij de McDonald's naar het toilet, soms tegen betaling. Ook bij de bibliotheek mag je vaak naar het toilet, en sommige fietsenstallingen beschikken ook over die optie. Bij een groot aantal vestigingen van o.a. Albert Heijn, Jumbo en Plus kan je ook gebruikmaken van het toilet.
In de winkels van Jumbo en Albert Heijn kan het winkelend publiek gewoon naar het toilet. Bij deze ketens zit een toilet namelijk, ondanks dat dit geen “officieel” klantentoilet is, vastgelegd in de service van de winkelketen.
Voor bestaande horecagebouwen is dat 2,10 meter. Nieuwe horecagebouwen hebben 1 toilet nodig als er maximaal 15 personen gebruik van maken. Anders zijn er 2 toiletten vereist. Voor bestaande horecagebouwen is 1 toilet voldoende als er maximaal 25 personen gebruik van maken.
Met de HogeNood app vind je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone. HogeNood laat je de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – denk aan een rolstoel toegankelijk toilet- en geeft reviews van voorgaande bezoekers.
Voor bezoekers aan de Maastrichtse binnenstad en de weekmarkten zijn acht extra openbare toiletten geopend op het pleintje aan Mosae Forum, tegenover de ingang van het gemeentelijk kantoor. Het betreft vier damestoiletten, drie plaszuilen en één herentoilet.
Zit je lekker in het park te picknicken, moet je plassen… Ben je in de Voorveldse Polder, dan is dat geen probleem, want hier vind je sinds het voorjaar van 2019 een openbaar toilet. Ook in stadsparken Lepelenburg, Julianapark en Wilhelminapark komen permanente toiletvoorzieningen.
App downloaden
De app HogeNood is gratis voor mensen met een Android-toestel of een iPhone. Download de app in de officiële appwinkel van uw apparaat.
Bij de 7 stadsloketten van de Gemeente Amsterdam kun je ook gratis plassen. Verder kun je naar het toilet in Albert Heijn XL supermarkten, in grotere Jumbo supermarkten, bij grotere vestigingen van Hema, bij de meeste benzinepompen en bij McDonalds.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Zorg ervoor dat uw plas een vloeiende straal is, onderbreek deze dus niet. Het kan helpen om tijdens het plassen licht naar voren en naar achteren te bewegen. Wiebel na het plassen heen en weer. Buig voorover en pers licht, om eventueel achtergebleven urine alsnog uit te plassen en nadruppelen te voorkomen.
Ja het is waar, ook vrouwen kunnen in principe staand plassen. Dat gaat als volgt: ga met je voeten ongeveer 60 cm uit elkaar staan. Zet je vingers voor het plasgaatje en duw ze een beetje omhoog en naar voren. Draai je heupen om de richting van de straal te bepalen.
In Rotterdam hoef je het niet in je broek te doen. In de binnenstad is op iedere 500 meter een toiletvoorziening te vinden. Naast openbare toiletten en urinoirs kun je in Rotterdam bij bijna 50 horecagelegenheden gratis naar het toilet.
De controledienst van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) bevestigt dat er inderdaad bij wet geen verplicht minimumaantal toiletten bepaald is, noch een verplichte scheiding voor mannen- en vrouwentoiletten.
Het was al verplicht in de horeca en op evenementen, maar vanaf 6 november geldt de regel ook voor amateursportclubs en op terrassen. Waar de code niet nodig is: wegrestaurants. Deze 'verzorgingsplaatsen' gelden namelijk als uitzondering.
Meer toiletten betekent: minder eenzaamheid en sociaal isolement, meer zelfredzaamheid, minder zorgkosten (preventie). Maar ook meer gastvrijheid, een aantrekkelijker (binnen)stad en mensen die langer in een verblijfsgebied blijven hangen.
We hebben daarom een uniek concept ontwikkeld, waarbij het wc blokje aan een tape wordt opgehangen in het toilet. Door de unieke plakstrip zijn Toilet Tapes geschikt voor ieder type toiletrand, dus ook voor een randloos toilet. Op ieder potje past namelijk een blokje!
In de gemeente Haarlem zijn 9 openbare toiletten: 5 plasbogen (Grote Markt, Klokhuisplein, Kenaupark, De Witstraat en de Donkere Begijnehof) en 4 betonnen voorzieningen (Zomerkade, Zaanenpark, Spanjaardslaan en in de Haarlemmerhout).
Veeg na met vochtig papier
Als onze handen vuil zijn, vegen we ze niet alleen af met een droge handdoek; we gebruiken ook zeep en water. Hetzelfde geldt als je naar het toilet bent geweest. Veeg nadat je droog toiletpapier hebt gebruikt dus nog even na met een vochtig toiletpapiertje dat je mag doorspoelen, zoals Edet.
Poepen zou geen lang proces moeten zijn. Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt.
Het vervelende is dat bij een uitzakken van je endeldarm (we noemen dat ook wel een rectocele) je tijdens het persen juist de ontlasting in de verzakking perst en niet naar de uitgang. Bovendien maakt je dan ook nog de verzakking groter.