Wol en polyester, zijn twee voorbeelden van stoffen waarbij staticiteit vaker voorkomt. Draag linnen of katoen als je statische kleding wilt vermijden. Ook het dragen van schoenen met een lederen zool helpt.
Kledingkeuze. Bepaalde soorten kleding bouwen veel meer statische elektriciteit op dan andere. Wol en kleding van polyester zijn bijvoorbeeld minder goede keuzes als de lucht heel droog is, dan katoen en linnen.
Water. Naast haarlak en antistatische spray, kan je ook gebruik maken van water. Vul een plantenspuit met water en spray vervolgens elk plekje in waar je voelt dat je kleding aan je lichaam plakt. Je hoeft zeker niet te veel te gebruiken en zodra het water is opgedroogd zal de stof niet meer statisch zijn.
Rubberzolen veroorzaken ook veel vaker schokken dan schoenen met leren zolen. Maar, ook natuurlijke stoffen kunnen zorgen voor statische elektriciteit, zoals zijde, wol en bont. Het gaat dus niet op dat alleen kunststoffen deze schokjes veroorzaken.
Wol en polyester, zijn twee voorbeelden van stoffen waarbij staticiteit vaker voorkomt. Draag linnen of katoen als je statische kleding wilt vermijden. Ook het dragen van schoenen met een lederen zool helpt.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Het neerzetten van planten met een groot bladoppervlak helpt ook tegen statische elektriciteit. Deze maken de kamer net wat vochtiger. Je kan jezelf ook ontladen aan een plant door hem even kort aan te raken. Zo voorkom je de vervelende schok als je weer iemand een hand moet geven.
Viscose blijft koel aanvoelen op de huid en de stoffen zijn vaak net iets dunner dan katoen. Het is de perfecte stof voor zwierige (zomerse) kleding. De stof valt soepel en wappert in de wind, maar is niet statisch!
Satijn geweven van polyester is erg glad, niet luchtdoorlatend en statisch. Het is een feestje voor huisstofmijt en pollen (iew) en – niet onbelangrijk – brandgevaarlijk. Tijdens de productie van deze synthetische stof worden chemicaliën gebruikt die je het beste kunt mijden in je beddengoed.
In de kledingindustrie wordt polyester vaak gecombineerd met andere (natuurlijke) vezels. Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee maar het materiaal heeft niet alleen maar voordelen!
Pak een metalen kledinghanger
Door met de kledinghanger (voorzichtig) over je kleding te strijken, verwijder je de elektrische lading. Geen statische kleding, geen statisch haar. Als je je wollen trui al aan hebt en je merkt dan dat hij statisch is, ga dan niet met de kledinghanger over je trui heen.
Het gevaar van statische elektriciteit
De elektrostatische lading zelf kan weinig kwaad, de ontlading echter wel. Deze gaat vaak samen met een vonk. Mogelijke gevolgen zijn: ontsteken van brandbaar gas, poeder of fijn stof; beschadiging van elektronische onderdelen zoals printkaarten of zelfs complete apparaten.
Waarom heb je dan vaker met statische elektriciteit te maken in de winter? Elektriciteit verplaatst zich minder goed in droge lucht en in de winter is de luchtvochtigheid meestal lager dan in de zomer. Daar zorg je misschien zelf extra voor door de verwarming verder op te stoken en de lucht te verdrogen.
Statische kleding door de droger
Synthetische kledingstukken kunnen statisch uit de droger komen, waardoor je de hele dag “knettert”. Daarom is het veel beter om synthetische kleding op de waslijn te hangen. Dit is niet alleen beter voor de kleding, maar het voorkomt ook het statisch worden.
Statische elektriciteit is een oppervlakteverschijnsel en ontstaat zodra twee of meer oppervlakken met elkaar in aanraking komen en weer worden gescheiden. Hierdoor vindt er een soort splitsing plaats, oftewel een overdracht van negatieve elektronen van de ene atoom naar de andere.
- Smeer je lichaam en gezicht in met een hydraterende crème voor een hogere weerstand. - Draag ingelopen schoenen met een leren zool, rubberen zolen zorgen ervoor dat je elektrische lading opbouwt. - Behandel je kleding met een koolstofvezelborstel, zo veeg je de geladen deeltjes er in een handomdraai af.
Folie kun je antistatisch maken door in het productieproces diverse ionisatiebalken te monteren die de eventuele opbouw van statische elektriciteit in de folie neutraliseren. KIVO Plastic Verpakkingen maakt hier ook gebruik van. Deze balken worden frequent onderhouden om de werking te garanderen.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Het verschil met 'normaal' katoen is het aantal draden (de thread count) dat gebruikt wordt. Katoen perkal heeft een hogere thread count en fijnere garen en voelt daardoor zachter, gladder en prettiger aan. Hoe hoger de thread count, des te mooier, zachter en soepeler de stof.