Vele woningen hebben trappen. Het is wel aan te raden om kittens pas op de trap te laten lopen wanneer ze wat ouder zijn omdat de kans aanwezig is dat de kitten naar beneden kan vallen en zich bij de val kan bezeren.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
Normaal kan een kat een val van een trap wel overleven. Zelfs bij het vallen op het hoofd maar dan zou je een externe wond verwachten. Als je het echt wilt weten zou de dierenarts nog een autopsie kunnen doen.
In de derde of vierde week oefenen de kittens steeds meer met lopen en bewegen ze zich korte stukjes uit het nest. Een kitten van vier weken oud is in staat rechtop te staan. Na drie weken begint ook de regulatie van de eigen lichaamstemperatuur op gang te komen.
Ik zou haar eerst wat tijd (2 weken ofzo) geven en kijken of ze zelf naar beneden komt. Zo niet, dan heeft ze, naar mijn mening een duwtje in haar rug nodig, en zou ik haar gewoon mee naar beneden nemen, en de deur beneden dicht houden, zodat ze niet naar boven kan vluchten, en leert om te wennen beneden.
Het is wel aan te raden om kittens pas op de trap te laten lopen wanneer ze wat ouder zijn omdat de kans aanwezig is dat de kitten naar beneden kan vallen en zich bij de val kan bezeren.
Veel mensen hebben hier een verkeerd beeld van. De regel is namelijk dat een kitten nooit gestraft mag worden! Een kitten of een volwassen kat begrijpt straf niet. Straffen is een menselijke reactie uit boosheid of frustratie.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer.
Normaal gesproken stimuleert het moederdier het kitten te plassen en poepen door het perianale gebied te likken. Op een 2-3 weken leeftijd zal het kitten zonder stimulatie ontlasten. Probeer zo snel mogelijk aan te leren dat een kitten plast en poept buiten hun nestgebied.
Tips voor de montage van een kattennet
Span het net lichtjes. Het net moet hoog genoeg hangen, zodat katten niet met een goede sprong kan ontsnappen. Denk er ook aan om het balkon naar boven toe te beveiligen, vooral wanneer het niet overdekt is. Daar is bijvoorbeeld een klimbeschermingsnet een oplossing voor.
Onder de vacht zit een dun vetlaag die goed beschermt tegen ziektekiemen en verwondingen. Het is dus niet verwonderlijk dat de oude Egyptenaren de kat negen levens hebben toegedicht. Jouw kat kan namelijk wel tegen een stootje.
Katten zijn atletisch en wendbaar en hebben een zeer goed ontwikkeld evenwichtsorgaan. Door een paar vreemde draaien te maken kunnen ze toch goed terechtkomen. De kat draait eerst zijn kop in de juiste positie, dan de voorpootjes en tenslotte de achterpoten. Zo landt hij keurig op zijn vier pootjes.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Je kitten kan ermee vragen, klagen, protesteren of je vriendelijk groeten. Als je goed luistert en goed kijkt naar de situatie en haar gedrag, kun je erachter komen wat ze wil zeggen. Met miauwen kan je kitten overigens ook haar angst, pijn of verdriet uiten.
Ze eten steeds maar kleine hoeveelheden, omdat hun maag nu eenmaal niet groot is. Brokjes kun je goed de hele dag laten staan; deze blijven knapperig en vers. Natvoer geef je maximaal een keer per dag of verspreid in twee maaltijden per dag, zodat het niet vies wordt of bederft.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling. Via spel leert ze, traint ze haar motoriek, en krijgt ze voldoende afleiding.
Kittens schakelen tijdens hun groei gewoonlijk over naar drie maaltijden per dag en wanneer ze ongeveer zes maanden oud zijn naar twee maaltijden per dag. Katten passen zich niet aan een ritme van maar één maaltijd per dag. Katten hebben hun eten liever op kamertemperatuur.
Katten (en andere dieren) houden van routine. Als jij lief bent voor je kat, hem aandacht geeft en hem knuffelt, voelen ze zich veilig in de omgeving die jij voor hem gecreëerd hebt. Zorg dat je tijd met je kat besteedt door hem bijvoorbeeld een lange aai of kambeurt te geven. Hierdoor wordt je kat relaxed en jij ook!
Een kitten dat de hele dag alleen is, kan zich gaan vervelen. Dit uiten katten soms door ergens in te bijten wanneer hun baasje weg is, de plinten bijvoorbeeld. Maar ook als je weer thuis bent, door te bijten in je hand. Het betekent eigenlijk niets meer dan dat je kat aandacht wil.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.