Puffers wassenAls je je puffer jas wilt wassen doe dit dan met een wol / dons programma en zet de temperatuur niet hoger dan 30 graden. Voeg 2 tennisballen of drogerballen toe en laat de wasmachine zo kort mogelijk centrifugeren. Gebruik eventueel een speciaal wasmiddel voor dons, en gebruik geen wasverzachter.
Het wassen van je puffer jas
Gebruik ook geen wasverzachter, chloor of bleek. Wij raden je aan om een special dons wasmiddel te gebruiken. Zo blijft je pufferjas het langste mooi. Je kunt je puffer jas ook beter niet naar de stomerij brengen.
Gewatteerde jassen
Ook een gewatteerde jas kan gewassen worden in de wasmachine, maar niet heter dan 40 graden. Aangeraden wordt om de jas op dezelfde manier te wassen als een donsjas, inclusief tennisballen. Daarnaast zijn er ook speciale wasmiddelen voor gewatteerde jassen.
- Gebruik een speciaal wasmiddel voor uw gewatteerde jas. Gebruik zeker een goed wasmiddel voor uw donsjas indien de jas met echte veren en dons is gevuld. - Gebruik een tennisbal bij het wassen, dit klopt de inhoud van de jas op, waardoor de jas zijn vorm behoudt en het dons of de vulling volume blijft houden.
Je wast hem het best op een koude of lauwe temperatuur. Of maak het jezelf gemakkelijk en kies voor het wolwasprogramma op jouw machine. Gebruik een wasmiddel dat speciaal geschikt is voor een wolwasprogramma. Zo ben je zeker dat jouw jas even fluffy blijft als voordien.
TIP: door tennisballen in de wasmachine te doen zorg je ervoor dat de donzen vulling niet samen klontert en daarom lekker luchtig blijft.
Voor het wassen wordt een neutraal, goed uitwasbaar donswasmiddel of wolwasmiddel met licht invettend effect gebruikt, zodat het dons niet broos wordt. Gebruik in geen enkel geval wasverzachter, omdat het dons hierdoor zijn elasticiteit verliest!
Extra tip: stop twee schone tennisballen bij de was in de wasmachine. Deze zorgen voor beweging in de trommel en voorkomen dat het dons gaat klitten.
Gebruik een wolwasprogramma of een dons wasprogramma en zet de temperatuur op maximaal 30 graden. Centrifugeer zo kort mogelijk. Zorg dat alle ritsen dicht zijn en doe de jas in de wasmachine. Zorg dat de jas voldoende ruimte krijgt in de trommel en doe geen andere kledingstukken erbij.
U wilt dat uw gewatteerde jas vorm behoudt, en u wilt hem aan het einde van het seizoen toch graag wassen. Was de jas dan op een wolwasprogramma, maximaal op 30°C, en centrifugeer maar kort. Gebruik een speciaal wasmiddel voor dons, dit is verkrijgbaar bij Dirk de Wit.
Welk programma je kiest, is afhankelijk van de jas. Op het was etiket van de jas lees je welk programma er gekozen kan worden. Niet bij alle jassen is het mogelijk deze in de wasmachine te wassen. Bepaalde stoffen kunnen het best met de hand worden gewassen, of moeten worden behandeld bij bijvoorbeeld een stomerij.
Haal eerst alle losse elementen van je jas, zoals nepbont of een riem met gesp. Keer de jas binnenstebuiten en doe alle knopen en ritsen dicht, zodat er tijdens het wassen zo min mogelijk kan beschadigen. Nog beter: stop de jas in een waszak! Doe je jas, zonder andere was, in de wasmachine en voeg er wasmiddel aan toe.
Als het label aangeeft dat de jas niet in de wasmachine mag worden gewassen, neem dan geen risico en was de jas op een andere manier. Je kunt de jas dan chemisch laten reinigen of met de hand wassen. Door de was instructies te volgen, kun je ervoor zorgen dat je jas schoon wordt zonder beschadigd te raken.
Maar ook een jasje of winterjas kan kreuken of minder fris gaan ruiken. En dan hoef je niet naar de stomerij. Je jas stomen met je kledingstomer kan ook! En ook je winterjas stomen, je blazer of je colbert stomen doe je gewoon lekker zelf.
Zonder droger drogen
Wanneer je je donzen slaapzak of jas zonder droger wil laten drogen, hang deze dan niet op maar leg hem plat neer. Zo voorkom je dat de dons naar beneden zakt en gaat klonteren in de verschillende dons kamers. Let erop dat je de jas of slaapzak ook nu met regelmaat opschudt.
Was enkel op een lage temperatuur, maximaal 40 graden Celsius. Kies voor een fijn-, wol- of een donswasprogramma. Maak gebruik van een speciaal donswasmiddel. Gebruik geen wasverzachter.
Heb je een speciaal wasmiddel voor dons nodig? Ja, je gebruikt best de producten van Nikwax of Granger's. Die maken het dons niet alleen weer schoon, maar herstellen ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van het dons. Dat laatste is erg belangrijk bij regenweer of sneeuw.
De Blokker Drogerballen zijn gemaakt van 100% wol en verpakt per set van 2. De drogerballen zijn eenvoudig in gebruik: voeg één drogerbal toe aan de natte kleding in je droger. Voor standaard wasbeurten is één drogerbal voldoende, maar bij grotere ladingen of zwaardere stoffen kun je twee gebruiken.
Gebruik voor donsjassen liefst een speciaal donswasmiddel. Conventionele wasmiddelen zijn voor dons niet geschikt, omdat deze de beschermende vetlaag en de natuurlijke vulkracht ervan kunnen aantasten.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Donsjas wassen met tennisballen
Het is niet het meest voor de hand liggend, maar tennisballen zijn een gouden combinatie met donzen items. Stop je jas met tennisballen - of speciale wasbollen - in de wasmachine.
Gooi als tot slot 3 schone tennisballen in de trommel. Dit klinkt misschien vreemd, maar de tennisballen zorgen ervoor dat het dons constant wordt opgeklopt en deze zijn vorm behoudt.
Slechts een klein deel van de vijf miljoen tennisballen wordt echter een nieuw leven geboden. Dit terwijl oude ballen niet alleen kunnen dienen als vloertegels voor een sportvloer, maar ook verwerkt kunnen worden tot schoenzolen en dakplaten.