Via DigiD Machtigen kunt op elk moment een overzicht opvragen van uw aangevraagde en geactiveerde machtigingen. U kunt er ook een machtiging intrekken. Bijvoorbeeld als u iemand gemachtigd had om uw aangifte inkomstenbelasting te doen. Trek die machtiging in nadat uw aangifte gedaan is.
Ga naar de website machtigen.digid.nl en selecteer 'gemachtigd worden'. Kies wat u voor iemand anders gaat regelen en log in met uw eigen DigiD of gebruik eHerkenning als u als ondernemer wilt inloggen. Vul daarna het bsn en de geboortedatum in van degene voor wie u de zaken gaat regelen.
Dit kan online via machtigen.digid.nl of telefonisch bij de DigiD-helpdesk. DigiD stuurt de machtigingscode naar het huisadres van de gebruiker. De gebruiker geeft de machtigingscode en zijn burgerservicenummer door aan de gemachtigde. De gemachtigde activeert met zijn eigen DigiD de machtiging via machtigen.digid.nl .
Ga naar de website machtigen.digid.nl en selecteer 'iemand machtigen'. Kies wat u wilt dat de ander gaat regelen, en log in met uw eigen DigiD. Wanneer u bent ingelogd, vult u de start- en einddatum in van de machtiging. Controleer de samenvatting en als alles klopt, bevestigt u die.
Het is niet mogelijk om met meerdere personen dezelfde DigiD app te gebruiken. De app is namelijk gekoppeld aan het DigiD-account van diegene die de app heeft geactiveerd. Dat is extra veilig. U kunt dus maar één DigiD app op één apparaat installeren.
Machtiging activeren
Klik op Inloggen met DigiD. Log in met DigiD-gegevens met behulp van de app of met gebruikersnaam en wachtwoord. De persoon die gemachtigd wordt, logt dus in met zijn/haar eigen gegevens. Klik in het veld onder 'Machtigingscode' en vul de code in.
Een machtiging is doorgaans geldig tot één jaar vanaf de toegekende ingangsdatum, tenzij de zorgverzekeraar iets anders aangeeft in de beoordeling, of de verzekerde bij de betreffende zorgverzekeraar weg gaat.
De DigiD helpdesk is op werkdagen van 8.00 tot 22.00 uur te bereiken op 088 123 65 55. De helpdesk is ook via het contactformulier of via Twitter (@digidwebcare) te bereiken.
Via DigiD Machtigen kunt op elk moment een overzicht opvragen van uw aangevraagde en geactiveerde machtigingen. U kunt er ook een machtiging intrekken. Bijvoorbeeld als u iemand gemachtigd had om uw aangifte inkomstenbelasting te doen. Trek die machtiging in nadat uw aangifte gedaan is.
Met deze machtiging kan de gemachtigde:
Met deze machtiging kan de gemachtigde voor alle jaren: • uw zaken regelen op Mijn Belastingdienst, zoals aangifte doen, bezwaar maken en uitstel aanvragen • uw berichten inzien in de berichtenbox op MijnOverheid Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl.
Uitgeschreven tekst
Dus uw inloggegevens, die wilt u geheim houden. Daarom is er DigiD Machtigen. Hiermee geeft u een helper toestemming om met zijn eigen DigiD een onderdeel van uw overheidszaken namens u te regelen. U bepaalt zelf waarvoor u iemand machtigt en voor hoelang.
Waarvoor geldt de doorlopende machtiging? Een doorlopende machtiging inkomstenbelasting die actief is per 1 juli 2023 geldt voor: de gegevens van de vooraf ingevulde aangifte 2023, 2024 en verder. de Serviceberichten Aanslag inkomstenbelasting 2024, 2025 en verder.
Met een DigiD-machtiging kunt u iemand anders digitaal machtigen om voor u aangifte inkomstenbelasting te doen.
Een machtiging is 1 jaar geldig.
Was jij of bij leven van de rekeninghouder gemachtigd voor toegang tot de rekeningen? De machtiging vervalt na overlijden.Dat betekent dat je geen geld op kunt nemen.
Wanneer kan een En/of Betaalrekening worden geblokkeerd? Als overgeblevene van de En/of Betaalrekening blijft u, na overlijden van de mederekeninghouder, toegang houden tot de rekening. Bij hoge uitzondering kan een En/of Betaalrekening bij het overlijden van een van de rekeninghouders worden geblokkeerd.
Een machtiging is een brief of document. In die brief staat dat u zaken mag regelen voor iemand anders, bijvoorbeeld bij de gemeente of Belastingdienst. Bent u bewindvoerder of curator? Dan is het vonnis van de rechtbank de machtiging.
Een machtiging is een afspraak tussen een machtiginggever en een gemachtigde. Als machtiginggever geeft u iemand toestemming om uw zaken bij ons te regelen. Die persoon is dan de gemachtigde. Hij kan bijvoorbeeld een aanvraag voorbereiden, subsidie aanvragen of de contactpersoon bij RVO zijn.
U kunt iemand anders toestemming geven om uw online zaken te regelen. Dat kan via DigiD-machtigen. Zo kunt u bijvoorbeeld een familielid of sociaal werker DigiD-machtigen. Of uw belastingadviseur.
DigiD niet verplicht
U bent niet wettelijk verplicht een DigiD aan te vragen. Het is wel zo dat steeds meer overheidsorganisaties DigiD gebruiken voor de toegang tot hun online dienstverlening. Zonder DigiD kunt u dus veel dingen niet via internet regelen.
Met een machtiging geeft u iemand toegang tot uw bankrekening. De gemachtigde kan daarmee een aantal bankzaken namens u regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld namens u geld overboeken en uw bij- en afschrijvingen checken. U bent als rekeninghouder de volmachtgever.
Met een machtiging kan iemand anders online zaken voor je regelen. Dat kan handig zijn wanneer je dat zelf niet (meer) kan, tijdelijk in het buitenland verblijft of langdurig ziek bent. Bijvoorbeeld het doen van belastingaangifte, aanvragen toeslagen of studiefinanciering.