Dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen, heeft honing een bacterie- en schimmelremmende werking. Honing kan daarom verlichting bieden als je keelpijn, een maagzweer of een bacteriële darminfectie hebt.Het helpt zelfs bij het helen van wondjes op de huid.
Honing is een ideaal broodbeleg, maar het wordt ook gebruikt in koek, gebak, ijs, vlees-, en visgerechten. Honing is een vloeibare substantie die ontstaat als bijen nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten.
Honing voor je hele lichaam
Honing is niet alleen gunstig voor je gezicht, maar voor je hele lichaam. Doe bijvoorbeeld een beetje honing in bad. De honing reinigt je huid en zal je huid zachter maken. Honing is ook geschikt voor gevoelige plekjes op de huid, als scrub, als bodylotion en als deodorant.
Honing werkt ontstekingsremmend en verzachtend en de huid geneest sneller en mooier. Inwendig versterkt honing het immuunsysteem, de darmen, het voedt je lichaam door de voedingstoffen en de darmvriendelijke bacteriën.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Honing. Honing bevat vitamines, mineralen, eiwitten en stoffen die het vocht vasthouden en zo de bovenste huidlaag kunnen herstellen. En dat is nog niet alles: honing werkt zelfs antibacterieel. Smeer de honing meerdere keren per dag op je lippen en je krijgt opnieuw een zachte zoenmond.
Masseer de honing in op je huid en spoel het er vervolgens af met voldoende water. Ook is het mogelijk om honing te gebruiken als gezichtsmasker. Breng de honing aan op je gezicht en laat het ongeveer 10-15 minuten op de huid zitten voor je het er afspoelt.
Rauwe honing voedt de huid en helpt deze te genezen. Het is tevens een natuurlijke vochtinbrenger, wat betekent dat het vocht in je huid trekt. Samen met de antibacteriële werking zal het een schoon gevoel geven.
Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Honing voor een gezonde huid
Door de antibacteriële en desinfecterende werking wordt je huid grondig gereinigd. Onzuiverheden en vuil worden verwijdert met honing. Daarna voelt je huid heerlijk schoon, fris en zacht aan. Honing werkt goed als gezichtsreiniger of masker en ondersteund het herstel van de droge huid.
Verhitte honing is giftig
Volgens Ayurveda, is ama een giftige onverteerde stof in het lichaam. Het wordt beschouwd als de oorzaak van de meeste ziekten. Giftige stoffen die zich ophopen in het lichaam kunnen een voedingsbodem voor ziekte zijn.
Honing helpt bij het voorkomen van rimpels
Het helpt ook bij het handhaven van de pH-balans van uw huid ( 1 ). Voor maximale voordelen is het het beste om onvervalste en rauwe honing te gebruiken. Dit komt omdat rauwe honing ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen heeft en rijk is aan antioxidanten ( 4 ).
Honing zit vaak in huidverzorgingsproducten omwille van zijn antibacteriële werking, en daardoor is hij dus ook een prima middeltje tegen acne. Smeer de honing op je gezicht, laat enkele minuten inwerken en spoel je gezicht daarna goed af. De honing zal de ontsteking kalmeren en de roodheid verminderen.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Honing heeft namelijk een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, iets wat in deze situatie goed uitkomt. Je hoofdhuid wordt er zachter en gehydrateerd door, maar voorkomt ook ontstekingen. Heel fijn als je last hebt van een ontstoken hoofdhuid of roos dus.
Droge, schrale en branderige lippen kun je verzorgen met een vette zalf of een goede lippenbalsem zonder parfum en smaakstoffen. Smeer je lippen regelmatig in om ze vettig te houden. En stop met likken!
Een lage luchtvochtigheid onttrekt vocht aan de huid en de lippen. Hierdoor kunnen ze droog aanvoelen. Zet een luchtbevochtiger in je huis, zodat de luchtvochtigheid niet te laag wordt. Als je te weinig voedingsstoffen of vitaminen binnenkrijgt dan ontstaan er scheurtjes in de mondhoeken en de lippen worden droog.
Voeg eventueel nog wat vers citroensap toe, en ook gember is een echte krachtpatser die lekker is in je najaarsthee. Let wel op: in honing zitten erg veel suikers, glucose en fructose, dus overdrijf niet. Twee theelepels per dag is voldoende.
Acaciahoning is een erg geurige en zachte honing, die vrijwel niet kristalliseert. Daarom is dit een goede honing voor mensen die maar af en toe honing gebruiken en niet van gekristalliseerde honing houden. Ook erg goed te gebruiken in onder andere koffie, thee en yoghurt.