CO2-meters zijn te verkrijgen bij sommige elektro-zaken en winkels gespecialiseerd in domotica. Je kan ook online CO2-meters kopen in onze webshop. Bij Brandbeveiligingshop.be vinden wij kwaliteit het allerbelangrijkste.
De GadgetFactory luchtkwaliteitsmeter is volgens ons de beste CO2-meter. Het is een prima toestel voor een zeer zachte prijs. Naast CO2 meet hij ook de luchtvochtigheid, de temperatuur en TVOC. Hij meet geen fijnstof, maar is wel de enige uit onze test die ook aan gasdetectie doet.
CO2-meters zijn niet goedkoop. Afhankelijk van de functionaliteiten en het design zit de prijs doorgaans ergens tussen 100 euro voor een instapmodel en 500 euro voor professionele modellen.
De beste CO2 meter van dit moment is overduidelijk de Nomestic® CO2 Meter & Hygrometer voor Binnen. Deze CO2 Meter is namelijk ontzettend accuraat, is in twee kleuren verkrijgbaar en werkt op zowel accu- als netstroom. Ook toont hij alle resultaten 24/7 waardoor jij het altijd in de gaten kunt houden.
CO2-gehalte in huis
Een goede indicatie van de luchtkwaliteit in huis is het CO2-gehalte. In een niet-geventileerde ruimte waar mensen verblijven en CO2 (koolstofdioxide) uitademen loopt het CO2-gehalte langzaam op. Een maximum van 800 ppm (parts per million) is ideaal, 1.000 ppm acceptabel en 1.200 is de bovengrens.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Tussen 1000 en 2000 ppm heb je als mens een minder goede concentratie of een minder goede nachtrust. Onder 1000ppm blijven is dus aan te raden. Boven 5000 ppm CO2 kan je aannemen dat de luchtkwaliteit zeer slecht is.
Gebrekkige of ontbrekende ventilatie binnen de verblijfsruimten kunnen er CO2 concentraties voorkomen die onze behaaglijkheid, productiviteit en gezondheid negatief beïnvloeden. Door de aankleding van de ruimten en het schoonhouden van de ruimten, wordt het risico op hoge CO2 concentraties voorkomen.
Moet ik verplicht een CO2-meter voorzien op de werkvloer? De verplichting om een CO2-meter te voorzien, is vandaag strikt genomn niet meer van toepassing. Er is dus geen specifieke verplichting om een CO2-meter te plaatsen op de werkvloer.
Het CO2-gehalte van de lucht mag, idealiter, niet hoger zijn dan 900 ppm en mag in geen geval de norm van 1200 ppm overschrijden. Als de CO2-concentratie de drempel van 900ppm overschrijdt, wordt een efficiënt luchtventilatiesysteem sterk aanbevolen. Een CO2-meter meet de CO2-concentratie in een bepaalde ruimte.
Voor het kalibreren van een CO2 meter maak je gebruik van twee soorten gas: nulgas en kalibratiegas. Het nulgas gebruik je om het nulpunt van de CO2 meter in te stellen. Dit is dan ook de eerste stap. Je sluit de fles met het nulgas met behulp van een drukregelaar aan op de CO2 meter en opent de toevoer.
De luchtkwaliteit in huis kun je zelf meten met apparaten en sensoren. Hier zijn veel verschillende soorten van. Zo kun je voor vocht en elke vervuilende stof een los apparaat kopen. Daarnaast zijn er apparaten die een combinatie van vocht en vervuilende stoffen kunnen meten.
Strikt genomen is een CO2-meter op kantoor vandaag niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Zeker in binnenruimtes waar er twijfel is over de luchtkwaliteit. Denk aan vergaderzalen, wachtruimtes, werkplaatsen en pauzelokalen waar mensen langdurig samen zijn.
Je kunt daarvoor kijken op www.luchtmeetnet.nl , waar de resultaten van onder andere RIVM, GGD Amsterdam en DCMR op staan. Op luchtmeetnet.nl kun je per stof de concentratie zien bij jou in de buurt op dit moment. Als er geen meetpunt bij jou in de buurt is, kun je kijken op de kaarten van Atlas Leefomgeving.
CO2 geldt als het bekendste en meest aanwezige broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. De opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Het waterniveau zal oplopen, klimaten veranderen en het weer wordt extremer.
Het wordt pas gevaarlijk wanneer het aan hoge concentraties wordt ingeademd (meer dan 5% volume, of 50,000 PPM). De grenswaarde of het hoogste niveau aan CO2 waarvan verondersteld wordt dat het niet gevaarlijk is voor een gezonde volwassene tijdens een werkdag, bedraagt (5,000 PPM).
Ook luchten is een vorm van ventilatie. Dat doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat meerdere mensen samen waren in een ruimte. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen.
De meest simpelste manier is door natuurlijke ventilatie of verluchting. Door je ramen regelmatig open te doen, laat je frisse lucht naar binnen waardoor op een natuurlijk wijze de vochtige lucht door schone wordt vervangen. Je merkt dat de muffe geur vermindert en dat de schimmel geleidelijk aan verdwijnt.
De meeste oude woningen hebben helemaal geen mechanisch ventilatiesysteem, maar maken gebruik van natuurlijke ventilatie in huis door kieren en gaten in de woningen. Oude woningen, voornamelijk gebouwd voor 1970 zijn vaak slecht geïsoleerd, waardoor buitenlucht gemakkelijk de woning in kan trekken.
CO2 wordt geproduceerd in ons lichaam bij verbranding in bijvoorbeeld de spieren. Het wordt in het bloed opgenomen en gaat daar een reactie aan met water, H2O. Dit splitst zich in H+ (sterk zuur) en HCO3- (bicarbonaat, zwak basisch). Hierdoor maakt CO2 het bloed netto zuurder.
In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m³/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Voor scholen adviseert de GG&GD een minimale luchtverversing van 40 m³/uur en liever nog 50 m³/uur.
Een mens ademt ± 17 liter CO2 uit per uur; dat staat gelijk aan 726 PPM in 23.400 liter lucht.