Vooral in het begin van de behandeling: slaperigheid overdag, afvlakking van het gevoel, verminderde waakzaamheid, verwardheid, hoofdpijn, ataxie, spierzwakte, dubbelzien, en moeheid. Verder zijn gemeld: maag-darmstoornissen, opwekking van de eetlust en gewichtstoename, depressie, verminderde libido en huidreacties.
Temazepam werkt door een specifieke neurotransmitter (een chemisch stofje in je hersenen) te stimuleren: GABA. Dit stofje, wat van nature door je hersenen aangemaakt wordt, zorgt ervoor dat de activiteit van bepaalde hersengebieden afgeremd wordt en zo minder invloed heeft op je gemoedstoestand.
Temazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens. Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid en tijdens een psychose.
Bijwerkingen die bij meer dan 30 op de 100 mensen voorkomen bij het gebruik van Temazepam zijn de volgende: Slaperigheid, sufheid en vermoeidheid. Door deze bijwerking zijn je reactie- en concentratievermogen verminderd, waardoor je meer kans hebt op ongelukken en het lastiger kan zijn om taken uit te voeren.
Wanneer je langdurig Temazepam gebruikt en niet de oorzaak van je klachten aanpakt, ontstaat er een kans op het ontwikkelen van een een verslaving. Met dit medicijn kan je al na een zeer korte periode een geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid opbouwen.
Antwoord van de apotheker op verschil oxazepam en temazepam
Benzodiazepinen bezitten kwalitatief dezelfde werkzaamheid. Mogelijke verschillen als anxiolytische, sedatieve, spierrelaxerende, anticonvulsieve en slaapverwekkende eigenschappen zijn niet overtuigend aangetoond.
De gebruikelijke dosering temazepam is 10 tot 20 mg per dag. In een enkel geval verhoogt de arts de dosering tot 30-40 mg per dag. Bij ouderen en patiënten met een verstoorde leverfunctie is de dosis meestal lager (gebruikelijk 10 mg).
Slaapmiddelen werken veelal op dezelfde manier. Na het innemen van een slaappil worden de hersenactiviteiten verlaagd. Daarbij zorgt een slaappil ervoor dat je minder angst- en stressgevoelens ervaart. Ook zorgen ze voor een ontspanning van je spieren, waardoor je eenvoudiger kunt inslapen.
#1 Bouw de pillen langzaam af
Door de medicatie langzaam af te bouwen, went je lichaam geleidelijk aan een lagere dosis. Hierdoor is de kans op klachten kleiner. Langzaam maar zeker raakt je lichaam weer gewend aan het op eigen kracht slapen.
Temazepam maakt suf en werkt rustgevend. Het vermindert angst, spanning en werkt spierverslappend. Je kunt het gebruiken bij slapeloosheid. In het begin van de behandeling kunnen bijwerkingen optreden.
Het laat alleen zien dat u van het middel afhankelijk bent geworden. Geef dus niet toe aan uw behoefte aan een slaappil. Als u nu doorzet, gaat het straks beter. De klachten verdwijnen binnen 2 tot 3 weken.
Zolpidem is oorspronkelijk ontwikkeld om minder kans op verslaving te bieden dan andere slaapmiddelen, zoals Valium en Oxazepam.
Dat morfine en medicinale cannabis onder de Opiumwet vallen is bij veel mensen wel bekend. Maar wist u dat ook medicatie voor ADHD (methylfenidaat, dexamfetamine), slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals oxazepam, temazepam en diazepam) en codeïne ook onder de Opiumwet vallen?
valeriaan. Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. De samenstelling van de beschikbare producten wisselt sterk. Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid.
Andere bijwerkingen zijn dat de slaappillen kunnen zorgen voor sufheid, vermoeidheid, gebrek aan concentratie, slappe spieren, geen zin meer in seks, gewichtstoename, dubbel zien en een katerig gevoel bij het wakker worden. Ook de ontwenningsverschijnselen na het stoppen met slaapmedicijnen zijn groot.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Afbouwschema slaapmedicatie
Je moet gedurende enkele weken een steeds lagere dosis nemen en zo het gebruik afbouwen. Maar naast ontwenningsverschijnselen zoals duizeligheid en concentratieproblemen, slaap je dan vaak slechter dan ooit. Hierdoor is de stap naar het opnieuw nemen van een slaappil klein.
Kortwerkende benzodiazepinen, ook wel kortwerkende slaapmiddelen genoemd, werken spierontspannend, rustgevend en maken suf. Ze werken kort en worden daarom vooral gebruikt als u problemen heeft om in te slapen. Voorbeelden zijn brotizolam, flunitrazepam, loprazolam, midazolam, temazepam, zolpidem en zopiclon.
Temazepam en alcohol versterken elkaars werking en zijn daarom gevaarlijk. Je wordt er extra suf van en merkt niet zo gauw dat je dronken wordt, terwijl je dat wel bent. Ook kun je meer last krijgen van de bijwerkingen van de temazepam als je alcohol en temazepam samen gebruikt.
Afhankelijk van het gebruikte middel zijn slaap- en kalmeringsmiddelen 12 uur tot 4 weken na gebruik in de urine aantoonbaar. Er bestaan veel verschillende soorten slaap- en kalmeringsmiddelen. Ieder middel heeft zijn eigen karakteristieken. De ene wordt in hoge dosering voorgeschreven de andere in een lage dosering.
Het middel moet vlak voor het naar bed gaan worden ingenomen, maar niet langer dan 30 minuten tevoren. Dosering: Volwassenen: 10-20 mg In uitzonderlijke gevallen kan de dosering worden verhoogd tot 30-40 mg. Bejaarden: 10 mg In uitzonderlijke gevallen kan de dosering worden verhoogd tot 20 mg.
Hoeveel slaappillen een overdosis veroorzaken, hangt af van de voorgeschreven hoeveelheid. Het wordt in ieder geval ten zeerste afgeraden om meer en/of gedurende langere tijd slaappillen te nemen dan dat jouw arts je adviseert.