Waar kun je Axolotls kopen? Je koopt ze vooral in de aquarium winkel.
Een axolotl koop je vanaf 13 tot 25 euro. De aankoop van een aquarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering. Richtprijzen vind je hier. Maandelijks kost een axolotl je ongeveer 10 euro voor het voer, het water en het vervangen van de levende planten.
Als je een Axolotl bij een fokker of in een dierenwinkel koopt, kost het normaal gesproken ongeveer 20 euro als juveniel, maar ze stijgen in prijs tot ongeveer 35 euro als ze eenmaal volwassen zijn geworden.
Axolotl als huisdier
Axolotls zijn in een aquarium prima als huisdier te houden. Axolotls worden hier zelfs speciaal voor gekweekt. Verwacht echter geen actief dier: ze zijn erg lui en komen alleen af en toe in beweging om naar lucht te happen.
Voor twee volwassen axolotls is een aquarium van 90 x 60 x 40 of 100 x 50 x 50 centimeter groot genoeg. De waterdiepte is niet heel belangrijk, wel moeten de axolotls helemaal onder water kunnen. Een diepte van vijftien tot dertig centimeter voldoet, maar dieper water is goed mogelijk.
(Voeding, Huisvesting, Dierenarts etc.) -Houd er rekening mee dat ze 15 jaar oud kunnen worden. -Ze zijn volledig aquatiel, je kunt ze er dus niet uithalen om te aaien. Ze zijn heel gevoelig voor stress.
Axolotls moeten één keer per dag gevoerd worden. Een regenworm of een vergelijkbare hoeveelheid ander voedsel is genoeg voor een dag. Axolotls kleiner dan twee centimeter kunnen alleen gevoerd worden met heel klein, levend voedsel.
Goed gevoede axolotls kunnen meestal tot drie weken zonder eten en hebben geen langetermijneffecten, op voorwaarde dat de watertemperatuur niet boven de 15 graden is.
Ze worden dus wel volwassen, maar de metamorfose zoals die bij andere salamanders plaatsvindt, blijft uit. Het lichaam blijft hierdoor de larvale kenmerken behouden. Dit verschijnsel wordt wel neotenie genoemd. De axolotl dankt zijn onvermogen om uiterlijk volwassen te worden aan een tekort aan jodium in het water.
Voor de axolotl blijft de temperatuur ideaal tussen 16 en 18 °C. In het aquarium is dus geen verwarming nodig. Het is belangrijk dat het water niet te warm wordt, want axolotls kunnen niet goed tegen de warmte en kunnen ziek worden en sterven bij een hoge watertemperatuur.
Na 2 tot 3 weken komen de eitjes uit. Axolotls komen ter wereld als heel kleine larven. Ze eten zoetwaterplankton, en als ze wat groter zijn jagen ze op kleine waterdiertjes zoals watervlooien. Na ongeveer drie weken krijgen ze voorpoten, na zes weken volgen de achterpoten.
Ocelots waren ook populair als exotische huisdieren en kostten maar liefst $ 800 per dier.
De volgende kleurstellingen zijn mogelijk bij de Axolotl (in gevangenschap): grijs, diverse bruine kleuren, leucistisch (wit met zwarte ogen), gouden albino, witte albino of zelfs bijna volledig zwarte varianten. De meest voorkomende kleur is “wild kleur”. De naam “Axolotl” komt uit de taal van de Azteken, “Nahuatl”.
Voortplanting en ontwikkeling
Als hij eenmaal uit het ei is, gaat de larve veel eten, zodat hij snel kan groeien. Na één tot anderhalf jaar wordt hij volwassen. De axolotl mag er dan nog wel uitzien als een larve, maar kan zich nu wel voortplanten. Axolotls worden 5 à 6 jaar oud.
De ontlasting waren bij ons echt drollen, die haalden we eruit met een netje. Hoe kouder het water, hoe minder vies het wordt. Vooor Axolotls is het het beste om een contstante temperatuur te hebben, het liefste koud water. Let wel dat ze niet goed tegen stroming kunnen.
Molsalamanders zijn te koop vanaf zo'n 30 euro. Daarnaast komen er kosten voor een terrarium, voer en energie bij. Een terrarium met inrichting is te koop vanaf ongeveer 100 euro, afhankelijk van de grootte en gekozen inrichting kan de prijs oplopen. Voer voor een volwassen molsalamander kost u zo'n 3 euro per week.
De axolotl kan prima alleen of in paartjes worden gehouden. Bij twee volwassen dieren moet er natuurlijk een groter aquarium kopen. De amfibieën kunnen maar zelden goed met andere diersoorten samenleven. Vissen zijn minder geschikt als gezelschap, omdat die voornamelijk als voedsel worden gezien.
Kale katten, katten met extreem korte poten of dubbelgevouwen oren: deze vijf katten mogen volgens experts allang niet meer in Nederland rondlopen. Ze krijgen namelijk allerlei gezondheidsproblemen en lijden aan chronische pijn door hun afwijkingen.
De lynxen lijken op katten, maar zijn zeker niet geschikt als huisdier. Het is zelfs illegaal, daarom zijn de dieren in beslag genomen.