Na de winter komt de olijfboom weer tot leven en begint hij nieuwe scheuten en bladeren te vormen. Door te snoeien tijdens deze groeiperiode, kan de boom snel herstellen en bevorder je de groei. Wacht tot de laatste vorst voorbij is voordat je begint met snoeien.
Bij Olijfboom Haaren leveren ze mooie houten omheininkjes om het bergje uit het zicht te houden. Snoei de olijf in het voorjaar bij. Een fluitje van een cent: er kan heel weinig mis gaan. Haal de laatste twintig centimeter van de dunste takjes af en de boom krijgt de neiging weer nieuwe frisse bladeren aan te maken.
De juiste verzorging na de overwintering
Als het gaat om oppervlakkige schade, dan kan de plant volgend jaar volledig herstellen. Wanneer je je olijfboom in het voorjaar terugsnoeit, is het belangrijk dat de bevroren scheuten met een scherpe snoeischaar worden verwijderd om zo de plant terug te laten ontkiemen.
Snoeien is niet nodig. Zo te zien is dat bij de kweker rigoureus gebeurd. Als je in mei/juni nog kale takken aantreft zijn die hoogstwaarschijnlijk dood, die kun je er wel het beste afknippen. Snoeien is wel nodig want er zitten veel te veel takken aan de plant, dit is eer goed zichtbaar als er blad aan zit.
Snoeien van Olijfbomen
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan!
Een olijfboom die onvoldoende bemesting krijgt wordt kaal aan de binnenzijde van de takken. Het is daarom noodzakelijk om 3 maal per jaar de boom van mest te voorzien. U gebruikt hiervoor DCM meststof voor olijfbomen, dit is een organische bemesting.
Zomersnoei. Naast de wintersnoei kan het nodig zijn om in de zomer lichte snoeiwerkzaamheden uit te voeren om de groei van de boom onder controle te houden. Dit wordt vaak gedaan tussen eind mei en juli, wanneer de olijfboom actief groeit.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen).
De grootste vijand van olijfbomen is natte grond. Dit veroorzaakt zelfs grotere problemen dan vorst. Een olijfboom verdraagt absoluut geen natte wortels. Een hoge watertafel of een slecht afwaterende grond zijn dus absoluut verboden bij olijfbomen.
Een olijfboom snoeien doe je het beste in het begin van de lente, dus om precies te zijn in de maanden maart of april. Dit heeft te maken met het feit dat de olijfboom vanaf april weer zal uitlopen, waardoor je snel weer kunt rekenen op nieuwe takken en bladeren.
Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm) kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
Leeftijd van de olijfboom Olea europaea
De olijfboom met een stamomtrek van 40-60 cm, zal ongeveer 40 tot 50 jaar oud zijn. De leeftijd van een olijfboom met stamomtrek 60-80 cm zal ongeveer 70 jaar oud zijn. De Bonsai zal qua leeftijd het oudste zijn, deze kan al wel 100 jaar oud zijn.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water.
Van nature wortelt een olijfboom diep in de grond waarbij het bij het grondwater kan. In België komt de olijfboom vaak als kuipplant voor, hierdoor heeft de plant geen mogelijkheid om diep te wortelen. Zorg er dus voor dat u de olijfboom regelmatig voorziet van een flinke scheut water.
De oorzaak voor de problemen ligt dan meestal bij een gebrek aan zonlicht of een slechte watergift (teveel of te weinig). Je kunt dan beter je manier van water geven of de standplaats van de olijfboom bekijken dan simpelweg wat extra (overbodige) meststof te geven.
Voorbeelden van geschikte organische meststoffen voor het bemesten zijn bijvoorbeeld koemestkorrels of DCM meststof Olijven, Vijgen & Citrus. Andere merken die goede voeding verkopen zijn ECOstyle en Pokon.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Koemestkorrels of een vloeibare voedingsstof kunnen worden gebruikt om de boom te voeden en de bodem te verbeteren. Blauwe korrels, die zijn samengesteld voor planten die snel groeien, moeten worden vermeden omdat ze een te hoog stikstofgehalte hebben dat schadelijk kan zijn voor de olijfboom.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
Olijfboom bemesten met koemest
Koemestkorrels zijn, naast een natuurlijke meststof, vooral een verbeteraar van de structuur van de grond. Staat jouw olijfboom in de volle grond en is je tuingrond minder geschikt voor olijven, dan kun je met koemestkorrels de structuur van de grond verbeteren.
Voor olijven zijn nauwelijks snoeimaatregelen nodig. Als scheuten of takken moeten worden bijgesneden, worden ze ofwel gesnoeid, voordat ze in de herfst inwinteren of na de winter. In de herfst kan terugsnoeien nuttig zijn om de bladmassa te verminderen en mogelijk ongedierte bloot te stellen.
Behoud zoveel mogelijk horizontale takken en kort vooral verticale takken in, om voor lucht en licht voor het hart van de boom te zorgen. U kunt minstens een 3e van de kroon terugsnoeien. Voor dunnere takken voldoet een snoeischaar, voor dikkere takken kunt u beter een takkenschaar gebruiken.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien.
De olijfboom is een prachtige boom die veel voorkomt in gebieden rond de Middellandse Zee. Deze wintergroene bomen zijn goed bestand is tegen de Nederlandse winters. Ook al zijn ze winterhard tot zo'n -8 graden Celsius, bij langdurige en strenge vorst is extra bescherming aan te raden.