Een tewerkstellingsvergunning moet aangevraagd worden bij UWV. De aanvraag voor de tewerkstellingsvergunning en de verblijfsvergunning kan de werkgever tegelijkertijd indienen. De gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid moet worden aangevraagd bij de IND. De IND vraagt vervolgens advies bij UWV.
De werkgever vraagt de tewerkstellingsvergunning aan bij UWV of een GVVA bij de IND. De werkgever moet ook voldoen aan andere eisen voor de tewerkstellingsvergunning of GVVA.
Aanvragen tewerkstellingsvergunning (TWV)
Uw werkgever moet de TWV aanvragen bij UWV. U kunt dit niet zelf doen. Uw werkgever moet de aanvraag van de TWV gelijktijdig doen met de aanvraag voor uw verblijfsvergunning. De aanvraag kost € 380,00.
Hoe een TWV aanvragen? Zodra de vacature 5 weken heeft uitgestaan, kunt u de tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het UWV WERKbedrijf. Het kan tot 5 weken duren voordat uw aanvraag is behandeld.
De TWV is 1 jaar geldig. Als u iemand inhuurt via een intermediair, of werk uitbesteedt aan een ander bedrijf, dan kan deze ook zelf de tewerkstellingsvergunning aanvragen bij UWV.
Een tewerkstellingsvergunning wordt aangevraagd bij het UWV. Dit wordt kortweg ook wel een werkvergunning genoemd. Het UWV zal beoordelen of de werkgever aantoonbaar heeft gemaakt dat er geen geschikte kandidaat is gevonden in Nederland of de EER.
Verstrekker De verantwoordelijke voor het verstrekken van werkvergunning op de werkplek voor zijn operationele gebied. Hij bespreekt de inhoud van de werkvergunning met de houder en tekent de werkvergunning af op het moment dat hij zeker weet dat de installatie en/of werkplek is veiliggesteld/vrijgegeven.
U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig. Voor bepaalde groepen gelden speciale regels.
Als u een werknemer uit het buitenland bij u wilt laten werken, heeft u soms een werkvergunning nodig: een tewerkstellingsvergunning (TWV) of een Gecombineerde Vergunning voor Verblijf en Arbeid (GVVA). Om een werkvergunning aan te vragen moeten u en de werknemer aan een aantal voorwaarden voldoen.
Voor de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd gelden de volgende voorwaarden: U voldoet aan de algemene voorwaarden die voor iedereen gelden.U hebt al minimaal 5 jaar achter elkaar een geldige Nederlandse verblijfsvergunning. Er zijn uitzonderingen op de 5-jaartermijn bij onbepaalde tijd.
Met een tewerkstellingsvergunning mag je als werkgever een werknemer van buiten de EU voor een bepaalde periode bij je laten werken. De vergunning geldt alléén voor de betreffende werknemer en het werk waarvoor de vergunning is aangevraagd. Deze vergunning is maximaal drie jaar geldig.
Met dit attest verklaart de werkgever dat de werknemer in het Vlaamse Gewest werkt. Dit attest is noodzakelijk in de volgende gevallen: - De hoofdzetel van de werkgever ligt niet in het Vlaamse Gewest, maar de werknemer werkt wel in een vestiging in het Vlaamse Gewest (bijvoorbeeld in een warenhuis of bank).
Tewerkstellingsvergunning (twv) voor een buitenlandse werknemer die maximaal 90 dagen in Nederland komt werken. U vraagt deze bij het UWV. Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (gvva) voor een buitenlandse werknemer die 90 dagen of langer komt.
Als u een werknemer uit het buitenland bij u wilt laten werken, heeft u in de volgende gevallen een werkvergunning nodig: U neemt iemand in dienst van buiten de EU/EER of Zwitserland. Uw werknemer gaat ander werk doen dan waarvoor eerder een werkvergunning is verleend.
De Verstrekker is eindverantwoordelijk voor de inhoud van de werkvergunning. De Houder is degene onder wiens toezicht en leiding de werkzaamheden worden uitgevoerd. De Houder vult zelf de werkvergunning niet in, deze dient slechts ter informatie en toestemming.
Voor werknemers die in loondienst gaan werken is een gecombineerde vergunning verblijf en arbeid (GVVA) nodig. De GVVA combineert de verblijfsvergunning en de tewerkstellingsvergunning (TWV). De GVVA is ook nodig voor de volgende functies: Geestelijk bedienaar of voorganger.
Werken in Nederland is vrij toegestaan voor mensen met de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van 1 van de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. De EER omvat de landen van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Voor deze landen geldt vrij verkeer van werkenden.
Het aanvragen van een TWV gaan via het UWV. Als je iemand inhuurt via een tussenpersoon (bijvoorbeeld een uitzendbureau) of een project laat uitvoeren door een andere onderneming, kan de tussenpersoon of het bedrijf dat het werk uitvoert ook zelf een TWV aanvragen bij het UWV.
Heb ik een verblijfsvergunning nodig als ik voor langere tijd naar Nederland kom? U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft.
U wilt een onderneming (bedrijf) beginnen in Nederland. U wilt tijdelijk in Nederland wonen en werken via de Regeling internationaal handelsverkeer. U wilt in Nederland werken in loondienst. U hebt een verblijfsvergunning met een tewerkstellingsvergunning nodig (GVVA).
de arbeidskaart is het document (in kaartvorm met foto) voor de buitenlandse werknemer, waarbij hij de toelating krijgt om in een bepaalde functie of job en voor een bepaalde periode bij een specifieke werkgever te werken.
In een werkvergunning wordt zeer nauwkeurig aangegeven wat de opdracht is, wanneer deze plaatsvindt, met welke risico's rekening gehouden moet worden, onder welke voorwaarden de werkzaamheden uitgevoerd mogen worden en uiteraard wie de opdrachtgever en uitvoerder zijn.
Een asielzoeker mag in Nederland werken. De asielaanvraag moet dan wel minstens 6 maanden in behandeling zijn. Werken kan alleen als de werkgever een tewerkstellingsvergunning (TWV) heeft. Er is geen beperking in het aantal weken dat een asielzoeker per jaar mag werken.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.