Tegenwoordig kennen we in de zomer steeds hogere temperaturen en is er soms zelfs sprake van een droogte. Wanneer het een lange tijd niet regent en u de conifeer zelf niet water geeft, kan de conifeer bruin verkleuren. Dat komt doordat de conifeer in dat geval niet voldoende vocht kan opnemen.
Naast schimmels kunnen ook insecten taksterfte veroorzaken. Zo vertonen de naalden en schubben van coniferen die door de (coniferen)spintmijt bezocht zijn gele vlekjes (zuigplekken). De mijten zelf zijn te klein om met het blote oog te ontdekken. De takken worden later grijsbruin en sterven af.
Tast de wortels op een aantal punten aan en spray of giet daar vervolgens een herbicide op. Mocht dit onvoldoende werken, dan zou je de coniferen eerst voor een groot deel kunnen snoeien en vervolgens een middel als RoundUp kunnen injecteren in de stam hiervan.
Het goede nieuws is dat coniferen die door aanhoudende droogte bruin geworden zijn in de meeste gevallen wel kunnen herstellen. Is een conifeer eenmaal uitgedroogd, kan het lastig zijn om weer vocht toe te dienen. Een keertje extra sproeien heeft meestal geen zin: de conifeer heeft echt meer nodig dan dat.
Als je ervoor zorgt dat de coniferen in jouw tuin op de juiste manier verzorgd worden, kun je dus nog heel lang van hun stijlvolle voorkomen en de beschutting die ze bieden blijven genieten. Sommige coniferen kunnen namelijk wel meer dan duizend jaar oud worden.
Onderschat het alleen niet, want coniferen kunnen zich flink wortelen en dat maakt de klus zwaar. Daarnaast maken professionele gereedschappen de klus een stuk lichter en daarmee ook sneller te doen.
Wanneer het een lange periode niet regent, kun je jouw coniferenplanten het beste 2 keer per week een volle emmer water geven. Houdt ook vooral zelf de kluit van de conifeer in de gaten. Geef je te veel water? Dan zal er een waterplas om de plant te zien zijn en kan er wortelrot ontstaan.
Een goede zuurgraad in de bodem is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen. AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van de moestuin, zodat coniferen beter groeien.
Coniferen bemesten kunt u het beste doen met een speciale coniferen mest. Deze mest bevat de juiste voedingsstoffen voor uw coniferen, waaronder magnesium en bitterzout. Deze voedingsstoffen zorgen voor de mooie, groene kleur van de planten. Wanneer de coniferen geel verkleuren, duidt dit vaak op magnesiumgebrek.
Vaste planten die onder zo'n boom kunnen, zijn kruipend zenegroen (Ajuga reptans), Italiaanse aronskelk (Arum italicum), schoenlappersplant (Bergenia), lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), elfenbloem (Epimedium), Geranium macrorrhizum en G.
Je kunt onder andere een boom doden met middelen als azijn, chloor en zout. Houd er wel rekening mee dat deze middelen bij oudere bomen vaak niet krachtig genoeg zijn. Je hebt doorgaans een sterker middel nodig om de boom goed te vergiftigen.
Bomen nemen uit armoede water met chloor op. Het chloor hoopt zich uiteindelijk op in het bladerdek, dat verbranding- of verwelkingverschijnselen gaat vertonen.
Coniferen houden van de zon; het liefst staan ze op een plek in de volle zon of in halfschaduw. Volledig in de schaduw kan de groei van uw conifeer belemmeren. Houd dus in de gaten waar in uw tuin de zon het meest schijnt en neem dat mee in uw overweging.
Een gezonde conifeer is diepgroen van kleur. Wordt het blad opeens geel of bruin? Dan is de kans groot dat dit een magnesiumgebrek is. Naaldbomen zijn (net als heesters) magnesium-minnend, dus de kans bestaat dat de gemiddelde Nederlandse tuin van nature niet genoeg voeding bevat voor jouw gewassen.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
Daarom kunt u een coniferenhaag het beste twee keer per jaar bemesten. De eerste keer kunt u uw haag bemesten tegen het einde van april. Dit kunt u nogmaals herhalen in het begin van september. Zo gaan uw coniferen goed voorbereid de winter in.
Knip lange uitlopers terug; Snoei uw conifeer in een kegelvorm: hierdoor kunnen alle takken voldoende licht opvangen; Snoei de conifeer niet terug tot op het kale hout; de plant loopt dan niet meer uit; Breek de breedste en bovenste jonge uitlopers af, hierdoor voorkomt u dat de boom binnenin kaal wordt.
Magnesium is mobiel in de plant. Magnesium is een belangrijke bouwsteen van de groene bladkleurstof van planten (het chlorofyl). Deze bevindt zich in de bladgroenkorrels, de zogeheten chloroplasten. Magnesium is ook onmisbaar voor het enzym in de plant dat ervoor zorgt dat eiwitten gevormd kunnen worden uit aminozuren.
Bitterzout zorgt voor mooie groene takken en verhoogt het weerstandsvermogen. Speciaal te gebruiken tegen magnesiumgebrek bij coniferen en naaldbomen. Bitterzout wordt ook gebruikt bij rozen, tomatenplanten, pepers en paprika's om de planten het hele groeiseizoen in de magnesium te houden.
Welkoop Koemestkorrels - Mestkorrels - 50 L.
Om uw coniferenhaag op zijn mooist te houden is het van belang om de bomen regelmatig te bemesten. Minstens eenmaal jaarlijks is aan te raden, bij voorkeur in het voorjaar. Coniferen krijgen eerder te maken met een magnesiumtekort dan andere haagplanten, dus kunt u eventueel ook magnesium aan de meststof toevoegen.
Bij vorst of op hele zonnige zomerdagen is het af te raden om je coniferen te snoeien. In het eerste geval kan nachtvorstschade optreden, terwijl in het laatste geval verbranding van blaadjes of takken een reëel risico is. Ideaal is een bewolkte dag nadat het geregend heeft.
Coniferen kunt u het beste 'scheren'. Een conifeer mag namelijk absoluut niet tot op het oude hout worden teruggesnoeid. Door scherende bewegingen te maken, zorgt u ervoor dat u alleen de jonge scheuten snoeit. Van de jonge scheuten mag u overigens niet meer dan 10 centimeter snoeien.