Het is wel belangrijk om op te merken dat het drinken van te veel koffie negatieve effecten kan hebben, zoals nervositeit, hartkloppingen en slaapproblemen. Daarom wordt aanbevolen om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 4 kopjes zwarte koffie.
Te veel koffie drinken zorgt voor vermoeidheid, maar dat is niet alles. Wie vermoeid is, ziet er sneller ouder uit, en gaat ook meer snoepen waardoor het risico op overgewicht toeneemt. Daarnaast werkt cafeïne opwekkend, maar verhoogt het ook stressgevoelens. Na het drinken van koffie voel je je vaak meer gespannen.
De cafeïne in koffie kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden kan het je alertheid en concentratie verhogen, en je sportprestaties verbeteren.Maar te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.
Koffie bestaat voor een groot deel uit water en is daarmee een goede bron van vocht. Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
In koffie van een cafetière (ook wel doordrukkoffie of French press genoemd) en zeker in kookkoffie (ook wel Turkse of Griekse koffie genoemd) zit de hoogste hoeveelheid cafestol. Koffie van een cafetière en kookkoffie staan dan ook niet in de Schijf van Vijf.
Dokters adviseren patiënten met een hoge bloeddruk wel om niet teveel kopjes koffie te drinken. Als u meer dan vier kopjes koffie per dag drinkt, dan krijgt u wel last van een hogere bloeddruk. Beperk het dus altijd tot maximaal vier kopjes koffie per dag om uw bloeddruk op pijl te houden.
Het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag hangt samen met een lager risico op hartaandoeningen en gevaarlijke ritmestoornissen. Ook lijkt er een verband te zijn met een langer leven. Dat zijn de resultaten van 3 opeenvolgende studies, gepresenteerd op het congres van het American College of Cardiology.
Verschillende onderzoeken hebben de laatste tijd al aangetoond dat het drinken van koffie het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, leververvetting, cirrose en leverkanker kan verminderen.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Door abrupt te stoppen met cafeïne-inname kan het lichaam ontwenningsverschijnselen vertonen en gaan afkicken. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en zelfs griepachtige verschijnselen.
Het meeste door je lever en nog een beetje door je bijnieren en je darmen. Anderzijds krijg je het binnen via je voeding. In koffiebonen zitten twee vetachtige stoffen, cafestol en kahweol.Als je deze in je koffie laat zitten kunnen ze je cholesterolgehalte doen stijgen.
Slaperig door koffie? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Koffie is voor velen hét wondermiddel om de zware ochtenden door te komen en lekker aan de dag te beginnen. Toch is het geen fabel dat je later op de dag juist moe kan worden door koffie.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
nieuws Koffie kan een negatieve invloed hebben op de bloedvaten en leiden tot een verhoging van de bloeddruk, zo blijkt uit een Australische en een Zwitserse studie die eind augustus werd voorgesteld op het Congress of the European Society of Cardiology in Amsterdam.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Koffie is een natuurproduct
Het zit boordevol antioxidanten en gunstige voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. Bovendien bevat het de volgende vitaminen: niacine (vitamine B3) en magnesium, riboflavine (vitamine B2), pantotheenzuur (vitamine B5) en zelfs mangaan en kalium.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.
Je maag kan het prima aan, alleen het voelt misschien wat minder aangenaam. Onderzoek laat zien dat koffie een deel van onze maag, de zogenaamde onderste slokdarmsfincter, te veel kan laten ontspannen. Hierdoor kan voedsel omhoog worden gestuwd waardoor je last krijgt van brandend maagzuur.
Advies. Zijn advies luidt: tussen de 6 en 10 koppen koffie op een dag moet kunnen. De Hoge Gezondheidsraad van België adviseert niet meer dan 300 à 400 mg cafeïne per dag te nemen opnemen, wat neerkomt op 6 (gemiddelde) kopjes koffie, maar: “Zelfs wie dat overschrijdt, zal niet snel in de problemen komen.