Waar komt de naam wok vandaan?

Naamgeving. Het woord 'wok' is afkomstig uit het Standaardkantonees. De meeste Chinezen gebruiken echter het woord 'Guō' uit het 'officiële' Chinees (Standaardmandarijn). In Nederland wordt ook regelmatig de term 'wadjang' (afkomstig uit het Javaans) gebruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Waar komt het woord wok vandaan?

Roerbakken, wokken (Chinees: 炒, pinyin: chǎo) of omscheppend bakken is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (Indonesië: wadjan of wadjang), in sterk verhitte olie en op een hoog vuur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is het verschil tussen wok en roerbak?

Wokken is eigenlijk niets anders dan het bakken van je eten terwijl je het regelmatig omschept, schudt of 'roert'. Vandaar dat het ookwel roerbakken wordt genoemd. Meestal in een super hete pan met olie op hoog vuur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op suzannebrummel.com

Wat betekent wok eten?

Wokken is een bereiding, waarbij je vlees, vis of groenten op hoog vuur snel gaart. Hierdoor schroeit vlees of vis snel dicht en behoudt de smaak en sappen, en groenten blijven knapperig, kleurrijk en behouden hun vitaminen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Waarom een wok?

Een wokpan gebruik je om op hoge temperatuur groenten, vis en vlees te roerbakken. Een wokpan is relatief groot, heeft een hoge rand met een lange steel als handvat en is bol van vorm. Een wok wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken, maar is geschikt voor veel verschillende gerechten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hensbergenserviezen.nl

BEELDEN WOKSTATUS | BROMMER OP DE ROLLERBANK BIJ POLITIE CONTROLE

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de beste kwaliteit wok?

Wat is het beste materiaal voor een wokpan? Als materiaal voor een wokpan raden we je aan te kiezen voor een wok met anti-aanbaklaag. Het voordeel is dat de wok weinig onderhoud vereist en makkelijk in gebruik is. Voor hobbykoks is plaatstaal, rvs of gietijzer een goede keuze.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pannenpro.nl

Wat is het verschil tussen een wok en een wadjan?

De wok is meestal van dun materiaal gemaakt en geschikt voor snelle roerbakgerechten en kun je ook gebruiken voor koken, stomen, roken en frituren. En de wadjan is een stuk zwaarder en meer geschikt om in te stoven, bakken en gerechten te sudderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitdekeukenvan8.nl

Hoe werd de eerste wok gemaakt?

Oorspronkelijk werd een wok uit een plat stuk staal vervaardigd door deze zeer langdurig met een ronde hamer in vorm te slaan waardoor kenmerkende putjes in de wok ontstonden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Waarom Wokolie?

Conimex Wokolie kan tot zeer hoge temperaturen worden verhit en is daarom speciaal geschikt voor wokken. Wokken is een Chinese kooktechniek die al meer dan tweeduizend jaar oud is. Door de vorm van de wok wordt de hitte gelijkmatig verdeeld waardoor de ingrediënten snel gaar zijn en smaak beter behouden blijft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jumbo.com

Kun je ook wokken in een gewone pan?

Wokken is het bakken van ingrediënten op hoog vuur. De wokpan is hier speciaal voor gemaakt en wokken gaat dus het beste in deze pan. Mocht je geen wokpan aan kunnen of willen schaffen en toch eens willen wokken? Dan kun je ook een gewone koekenpan of hapjespan gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op internet-homeandgarden.com

Is olijfolie geschikt om te wokken?

Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Hoeveel graden is wokken?

De temperatuur in je wokpan moet tijdens het hele bereidingsproces tussen 160°C en 230°C liggen. Laat daarom je wok eerst 30 tot 60 seconden opwarmen voor je olie toevoegt. Zo zal de olie niet aanbranden. De olie is heet genoeg wanneer ze begint te dampen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lacroix.be

Wat zit er in Chinese wokgroenten?

De ideale basis voor een Chinese maaltijd. Lekker, vers en gemakkelijk. Met paprika, sperziebonen, taugé, prei en witte kool.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ah.nl

Wat is een goede Wadjan?

Een gietijzeren wadjan leent zich hier uitstekend voor. Doordat de pan een vrij dikke wand heeft, wordt warmte goed vastgehouden. Beter dan bijvoorbeeld de dunne Chinese plaatstalen wokpannen die we net beschreven. Meestal is de wadjan dus zwaar, van gietijzer en heeft de wadjan pan twee handgrepen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wokwijzer.nl

Waar roerbak je in?

Doe groente met een korte bereidingstijd als laatste in de wok, zoals blokjes courgette, paprika, champignons en taugé.
  • Roerbak de groente bijna gaar. Een paar minuten wokken is voldoende. Het is lekker als de groente nog een beetje knapperig is. ...
  • Maak op smaak met kruiden, specerijen, sambal, pepers of sojasaus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Wat is de beste wokpan voor inductie?

De GreenPan Venice is gekozen als beste keramische wokpan voor inductie. De sterke Thermolon keramische anti-aanbaklaag is perfect voor het wokken, de keramische laag is namelijk geschikt tot hoge temperaturen tot 450°C.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pannenpro.nl

Wat is gezonder olijfolie of bakboter?

Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nu.nl

Wat is de gezondste olie om in te bakken?

Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op supersnelgezond.nl

Wat is de gezondste bakboter?

Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op etos.nl

Hoe vaak wok inbranden?

Moet ik mijn wok inbranden? Je hoeft je wok niet in te branden als deze een anti-aanbaklaag heeft. Ook als je wokpan van RVS is gemaakt is inbranden niet nodig. Inbranden is alleen nodig als je wok van plaatstaal is gemaakt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op paarshuis.nl

Hoe maak je een wok schoon?

Afwassen. Spoel na het koken de wok af met water en een spons, gebruik hierbij geen afwasmiddel. Meestal blijft er dan een dun vettig laagje over in de pan, maar dit is juist goed. De olie trekt in de pan en helpt zo mee aan die antiaanbaklaag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op favorflav.com

Hoe heet wordt een pan op het fornuis?

Bij het bakken komt de temperatuur van de pan tussen de 200 en 250 graden Celsius, maar het kan voorkomen dat de pan heter wordt, zeker als deze op de warmtebron blijft staan na gebruik (als je het gas vergeet uit te zetten), de pan zal dan ook verbranden en gaan stinken, vogels kunnen doodgaan aan de gassen die ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plezierindekeuken.nl

Kan je wokken op inductie kookplaat?

Op inductie wokken kan zeker, maar het vergt wel een paar aanpassingen. Ten eerste moet er voldoende vermogen in je inductieplaat aanwezig zijn om de wok goed heet te krijgen. Je hebt dus een inductiekookplaat nodig die dit aankan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hier.nu

Hoe Brand je een wok in?

Plaats de droge wok op een wokbrander op een hoog vuur en draai de wokpan rond zodat elk deel van de pan direct blootgesteld wordt aan het vuur. Je zult zien dat de wokpan langzaam zwart begint te kleuren. Niet schrikken, dit hoort zo! Als de wok zwart/bruin uitziet, laat je de pan even afkoelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op asianfoodlovers.nl

Wat is de beste wokpan voor gas?

Met een gas warmtebron kunt u namelijk super makkelijk de temperatuur aanpassen. Op gas kunnen vrijwel alle materialen wokpannen worden gebruikt. Als u op zoek bent naar en pan die goed heet wordt, raden wij aan te kiezen voor een gietijzeren wokpan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kookexpert.nl

Populaire vragen