De oorsprong van de rubberindustrie ligt in Zuid-Amerika. Tijdens de tweede reis naar Amerika (1493-1496), ontmoet Columbus op Haïti indianen welke een spel spelen met ballen gemaakt van een 'elastisch hars'. In Brazilië werd rubber gebruikt voor het waterdicht maken van kleding.
Rubber is een rekbaar en veerkrachtig materiaal. Natuurrubber (latex) wordt gemaakt van vloeistoffen uit de rubberboom. Synthetisch rubber wordt gemaakt van aardolie.
Natuurrubber is afkomstig uit de rubberboom Hevea Brasiliensis. De historie van rubber is begonnen bij Christoffel Columbus. Hij kwam tijdens zijn tweede reis naar Midden-Amerika in 1493 als eerste Europeaan in contact met rubber.
De belangrijkste producenten en exporteurs van natuurrubber zijn Thailand, Indonesië en Maleisië. In 2007 produceerden deze drie landen tezamen 71% van alle natuurrubber.
Simpelweg kun je zeggen dat er twee soorten rubber zijn. Natuurrubber en synthetisch rubber. Synthetisch wil zeggen dat het door de mens wordt gemaakt.
In 1839 werd het vulkaniseren (toevoegen van zwavel waardoor de eigenschappen van rubber sterk verbeteren) van rubber uitgevonden door Charles Goodyear. Hierna nam de vraag naar rubber sterk toe. In 1910 slaagde de Russische chemicus Lebedev erin om voor het eerst een synthetisch rubber te maken.
Onderzoek EU
' De Europese Unie zou bezig zijn met een onderzoek om te bepalen hoeveel van de giftige stoffen in een kilogram rubber mogen zitten. Die grens ligt nu op 1 milligram per kilogram voor volwassenen en een halve milligram per kilogram voor kinderen.
EPDM is bestand tegen glycol, hydraulische vloeistoffen en ozon- en uv-straling. Daarentegen is dit rubber niet bestand tegen aardolie, benzine, diesel, kerosine en propaan (gas).
De Braziliaanse rubberboom komt oorspronkelijk uit het Amazonebekken en is tegenwoordig verspreid over de hele tropen, waar hij in plantages wordt aangeplant. De plantages liggen tussen de breedtegraden 15° NB en 10° ZB. In de 18e eeuw kwam de meeste latex uit het Amazonebekken.
Rubber kan duurzaam uit de bomen gewonnen worden voor ongeveer 35 jaar. Tijdens deze periode neemt de boom ongeveer 20 kg CO2 op uit de lucht. Op deze manier gaan HEVEA producten de opwarming van de aarde tegen. Rubber bomen groeien in tropische klimaten over de hele wereld.
Roet, gebruikt om de rubbermassa te versterken, heeft een zodanig kleine deeltjesgrootte dat het het rubber zwart kleurt. In de toekomst kunnen we mogelijk roet vervangen als een versterkende verbinding en dan kunnen we in principe banden van elke kleur maken.
Dit vulkaniseren is een onomkeerbaar chemisch (bak)proces, daardoor kan rubber niet smelten.
Eigenlijk is het een beetje gek om rubber op deze website te bespreken. Het is namelijk geen kunststof. Rubber wordt niet door mensen gemaakt. Rubber is een natuurproduct, het komt uit een boom.
In Thailand staan rubberplantages waar het sap uit rubberbomen getapt wordt. Daarna kunnen er bijvoorbeeld autobanden van worden gemaakt. Natuurlijk rubber is eigenlijk het sap van een tropische boomsoort. Duizenden jaren geleden wisten ze in Midden- en Zuid-Amerika al dat dit sap elastisch werd als het stolt.
pigment in rubber/latex is zwarte kool. Het geeft rubber/latex een zwarte kleur en verstevigt het materiaal. Zwarte kool wordt bijvoorbeeld gebruikt in de productie van autobanden. Anorganische pigmenten zijn meestal metaalverbindingen.
De rubberboom, rubberplant of ficus elastica 'robusta' behoort tot de enorm grote ficusfamilie. Daar maken bijvoorbeeld ook de ficus benjamina, de ficus pumila en de vijgenboom deel van uit. De rubberboom is afkomstig uit het tropische regenwoud van Azië.
In de lente en zomer is twee keer per week water geven goed, in de winter kun je terug naar een keer per week. Zorg dat in elk geval de bovenste laag aarde nagenoeg droog is voor je weer water geeft. Is de grond na een week nog behoorlijk nat, dan weet je dat je per keer minder water moet geven.
De rubberboom komt veel voor in woonkamers. Omdat hij zo weinig eisen stelt aan standplaats en verzorging is het een ideale kamerplant. Hij be houdt de bladeren het hele jaar door en groeit in de huiskamertussen de één en twee meter.
Rubber wordt van latex gemaakt, dat uit de sap van bepaalde bomen wordt gewonnen. Hierin zitten bepaalde stoffen die heel makkelijk kunnen verdampen en zo die bekende geur veroorzaken. Wanneer een rubberen product aan de lucht wordt blootgesteld, komen die stoffen vrij en na verloop van tijd wordt het steeds minder.
Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen.
De oorzaak van de natuurrubber geur is de volledige afwezigheid van chemische geurstoffen in het natuurlijke materiaal. De geur heeft dus een volledig natuurlijke oorsprong en verwijst op geen enkele manier naar giftige of schadelijke stoffen in de mat.
Tijdens de belasting mag het product niet kruipen of relaxeren. Daarnaast is de stijfheid van rubber honderd tot tienduizend keer lager dan die van normale vaste stoffen zoals metalen, kunststoffen en steen. Deze combinatie van eigenschappen is uniek.
Rubberkorrels kunnen als instrooimateriaal worden gebruikt. De rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Daarnaast wordt het kunstgras beter geschikt voor slidings.