Koolzaadolie is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren. Koolzaadolie bevat gemiddeld negentig procent onverzadigde vetzuren en tien procent verzadigde vetzuren. Ook bevat raapzaadolie veel antioxidanten en vitamine E.
Raapolie is geschikt voor alle bereidingen en wordt veel gebruikt voor samengestelde oliën. Dit komt, doordat raapolie een uitstekende vetzuursamenstelling heeft. Met raapolie kun je dus bakken en frituren, maar het leent zich ook voor gebruik in dressings voor salades.
Raapzaadolie is gezond door het hoge onverzadigd vetgehalte
Olijfolie: 15% verzadigd vet, 85% onverzadigd vet. Zonnebloemolie: 10% verzadigd vet, 90% onverzadigd vet. Raapzaadolie: 7% verzadigd vet, 93% onverzadigd vet.
Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is. Wat betreft hoeveelheid calorieën en het soort vet is er ook (nagenoeg) geen verschil.
Raapolie bevat voor het overgrote deel onverzadigde vetzuren wat de olie geschikt maakt voor bereidingen op hoge temperaturen. Raapolie is daarnaast goed te gebruiken voor bakken en braden. Raapolie moet niet verward worden met koolzaadolie.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Kleur, smaak en gebruik
Koolzaadolie is over het algemeen gelig van kleur met een neutrale smaak. Koudgeperste koolzaadolie heeft meer kleur en een meer uitgesproken enigzins nootachtige smaak.
Koolzaadolie/raapzaadolie bevat een grote hoeveelheid onverzadigde vetten en antioxidanten. Dit maakt het een zeer gezonde olie. Het enige nadeel is dat ook koolzaadolie een chemisch proces kent, waardoor er resten van transvetten en gifstoffen van planten in aanwezig kunnen zijn.
In welke olie kun je oliebollen het beste bakken? Oliebollen worden traditioneel gebakken in plantaardige olie met een hoog rookpunt, zoals zonnebloemolie, arachideolie of raapzaadolie. Deze oliën zijn geschikt om te frituren en kunnen hoge temperaturen bereiken zonder te verbranden.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Raapolie of raapzaadolie is een plantaardige olie die koudgeperst wordt uit de zaden van raapzaad (Brassica rapa L. syn. Brassica rapa ssp.
Je kunt onze koudgeperste koolzaadolie gebruiken om te bakken, braden en frituren. Koolzaadolie heeft namelijk een hoog rookpunt, waardoor alle stoffen in de olie behouden blijven en het vlees sneller dichtschroeit en malser blijft.
Koolzaad is namelijk verwant aan de koolraap. Om het allemaal nog een stukje lastiger te maken, wordt in het Engels met raapzaadolie (rapeseed oil) de olie uit koolzaad bedoeld. In de praktijk komt het erop neer dat raapzaadolie en koolzaadolie in het Engels beiden rapeseed oil worden genoemd.
Langs de berm van de weg, of in het park kom je ze soms ook tegen. Dit is echter iets anders, namelijk raapzaad, familie van de koolzaadplant. Ze lijken erg op elkaar, maar raapzaad is de wilde variant. De koolzaad plant wordt voornamelijk geoogst voor de koolzaadjes, hier wordt koolzaadolie van geperst.
Dit product is veganistisch. Donker, koel en afgesloten bewaren.
Het verschil tussen koolzaad en raapzaad
Bij raapzaad zitten de bloemknoppen op dezelfde hoogte of lager dan de bovenste bloemen aan dezelfde steel (zie foto 2). Bij koolzaad zitten de bloemknoppen boven de bovenste bloemen aan dezelfde steel (zie foto 3).
Andere oliën met een neutrale smaak zijn arachideolie, maïsolie, raapzaadolie, rijstolie, slaolie en sojaolie.
Lijnzaadolie. Met lijnzaadolie maak je koude gerechten nog lekkerder. Dat komt door de sterke smaak. Heerlijk in een yoghurt of kwark, in muesli of als dressing over een salade.
Afvallen met olijfolie
Daarbij gaat het tot enkele uren na de maaltijd door. Dit maakt dat olijfolie kan helpen bij het afvallen. De olie geeft namelijk ook sneller een stop aan het hongergevoel dan bijvoorbeeld boter. Het betekent dus niet dat je met een olijfoliedieet niet dik wordt.
Gebruik de juiste olie: arachide-, zonnebloem- of maïsolie. Deze zijn niet te dik en hebben bovendien een neutrale smaak. Notenolie daarentegen gebruik je beter niet om mayonaise te maken. Voeg de olie beetje bij beetje toe en wacht telkens totdat hij helemaal is opgenomen door de eidooier.
Gebruik olijfolie op slaatjes, in dressings, op pasta, in tapenades of in koude sauzen. Olie van avocado's is donker van kleur, maar kun je op net dezelfde manier gebruiken als olijfolie.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Om brood te maken kan je zowel pure als extra vierge olijfolie gebruiken. Olijfolie zorgt voor een zacht en vochtig deeg dat goed rijst en lang houdbaar is. Extra vierge olijfolie geeft een karakteristieke smaak aan het brood.