Westminster Abbey is een voornamelijk in gotische stijl opgetrokken kerk in Londen. Het is traditioneel de plaats waar kroningen en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden.
Isaac Newton (Woolsthorpe-by-Colsterworth, 4 januari 1643 – Kensington, 31 maart 1727) (juliaanse kalender: 25 december 1642 – 20 maart 1727) was een Engelse natuurkundige, wiskundige, astronoom, natuurfilosoof, alchemist, officieel muntmeester en theoloog.
De as van Stephen Hawking zal bijgezet worden in Westminster Abbey. De laatste rustplaats van de Britse kosmoloog ligt naast het graf van Isaac Newton (1643-1727), de natuurkundige die een belangrijke theorie ontwikkelde over zwaartekracht.
Op 20 maart 1727 van de juliaanse kalender, die in die tijd in Engeland werd gehanteerd, op 31 maart van de Gregoriaanse kalender, stierf Sir Isaac Newton. Enkele dagen daarna werd hij begraven in Westminster Abbey, in aanwezigheid van vrijwel de gehele Britse intelligentsia en een groot deel van de adel.
Newton geldt als een van de belangrijkste wetenschappers die ooit geleefd heeft. Hij bedenkt de wet van de zwaartekracht en beweging, en geeft daarmee een verklaring voor beweging en krachten die niet alleen op aarde, maar ook daarbuiten van toepassing zijn.
Nadat Newton in godsdienstige conflicten verzeild raakte (hij was als overtuigd protestant in conflict met de politiek van de katholieke koning James II) en ook genoeg kreeg van het universiteitsleven van Cambridge aanvaardde hij een (ere)baan als directeur van de munt en verhuisde naar Londen.
Isaac Newton wordt door vele wetenschappers ook wel gezien als de grootste geleerde aller tijden. Hij was de eerste wetenschapper die bedacht dat er een kracht is, die voorwerpen naar de aarde trekt. Hij noemde die kracht de zwaartekracht.
De eenheid Newton is niet heel erg groot. Zo is de kracht om een doosje van 100 gram op te kunnen tillen maar één newton. Dus geldt: 1 Newton = 100 gram. betekent dat je krachten bij elkaar op mag tellen.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
Loek. Voor zwaartekracht moet je de newton berekenen door deze formule te gebruiken: F (newton) = massa in kg x zwaartekracht (N/kg) De zwaartekracht op aarde is gelijk aan 9,8 N/kg (eigenlijk 9,81 maar zo precies hoef je niet te zijn).
Ter verduidelijking: iedereen die een IQ van hoger dan 130 heeft, wordt als hoogbegaafd beschouwd. Een gemiddeld IQ heeft een waarde tussen 85 en 115. De bekende fysicus Stephen Hawking had een IQ van 160, net zoals Microsoft-topman Bill Gates.
Volgens de gerenommerde kosmoloog Stephen Hawking bestond er voor de oerknal, die het ontstaan van ons heelal inluidde, zoiets als "imaginaire tijd". Dit zei hij tijdens een interview in "Star Talk" op National Geographic.
Isaac Newton (4 januari 1643 – 31 maart 1727) was een Brits wis- en natuurkundige en filosoof en grondlegger van de mechanica.
Zwaartekracht op aarde
Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2. Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.
Tot eind negentiende eeuw werden academici van de prestigieuze universiteiten van Oxford en Cambridge geacht om celibatair te zijn. Seksuele spanningen en gedoe met echtgenotes zouden wetenschappers alleen maar afleiden van hun briljante werk. Newton is volgens de geruchten zelfs als maagd gestorven.
1 kilogram x 9,81 meter/seconde² = circa 10 newton. Of: 1 kg x 9,81 m/s² = circa 10 N. Die 9,81 m/s² staat voor de versnelling van de zwaartekracht. Een massa van 1 kilogram komt dus overeen met een gewicht van 10 newton.
Als het nat is wordt het zand natuurlijk ietwat zwaarder: een kuub zand weegt dan circa 1750 kg.
Newton is de eenheid van kracht en heeft N als symbool.
Daarom wordt de gravitatieversnelling ook wel valversnelling genoemd. Zo valt een voorwerp op aarde ongeveer zes keer zo snel als op onze maan. Dat komt omdat de aarde ook zes keer zo hard aan dat voorwerp trekt als de maan. Op de maan is g namelijk slechts 1,6 N/kg in plaats van 10 N/kg.
Het symbool voor de grootheid kracht is F (van het Engelse force) en de SI-eenheid is de newton (symbool: N), genoemd naar de bekende natuurkundige Isaac Newton.
In deze formule is F de zwaartekracht die je wilt berekenen (in eenheid newton), m is de massa van het object (in kilo's) en g is de versnelling van objecten wanneer ze vallen. Op aarde is deze valversnelling 9,81 m/s². Voor een halve kilo aardappelen geldt dus een (aardse) zwaartekracht van 0,5 keer 9,81 = 4,905 N.
Het kleurenspectrum van Newton
Met behulp van een glazen prisma splitste Isaac Newton in 1616 het witte zonlicht en voilà wat een magie: een regenboog aan kleur. Newton zag de kleuren en verdeelde ze in 7 kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Daarmee werd het kleurenspectrum van Newton geboren.
Hij studeerde in Cambridge en werd daar later hoogleraar in de wiskunde. In 1687 publiceerde hij 'Philosophiae naturalis principia mathematica' (Wiskundige beginselen van de natuurfilosofie), meestal afgekort tot 'Principia'. Dit werk is één van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de natuurwetenschappen.